maanantai 6. joulukuuta 2010

Onnea Suomi!

Tänään Suomi juhlii yhdeksättäkymmenettäkolmatta syntymäpäiväänsä, onnittelut! Minusta itsenäisessä Suomessa parasta on suomenkieli, sen monimuotoisuus, kirjo, leikkisyys, rikkaus ja mielekkyys. Itsellänihän on toki lukihäriö, minkä olettekin jo varmasti huomanneet yhdyssanojeni osalta ;) Siitäkin huolimatta rakastan kaunista kieltämme, niin puhuttuna, lausuttuna, laulettuna, kirjoitettuna kuin luettunakin. Niinpä siis juhlikaamme kaunista suomeamme!

Meillä oli jo eilen kekkerit, ja kaksi kynttilääkin paloi sopivasti ikkunan edessä.

Kuvia sarjassamme - "hei ottiko kukaan kuvaa, vai saako jo syödä kaiken?"

Ei meitä ollut koko maajoukkuetta, vaikka ruokaa ohjeiden perusteella onkin paljon. Määriä voi kukin muutella mieltymystensä ja tarpeidensa mukaan. Minä leivoin samalla myös töihin viemisiä, niin voimme sitten sinisessä, suhisevassa satiinissa juhlistaa Suomea maanantaina. Kun muut ihastelevat (sekä kauhistelevat) pukuloista maan ykköskarkeloista, niin me pidämme ihan omaa vastaanottoamme muille sankareille :) Mutta niin, ne leivontaohjeet,


PIKKUPIIRASET

Idea näihiin piiraisin löyty ihanalta Kinuskikissalta. Itse ihan pikkasen säädin ja sovelsin. Leikkasin kaulitut voitaikinalevyt neljään yhtä suureen osaan (ihan vaan koska totesin kolmeen jakamisen olevan hankalaa :D, ja että sopii niitä levyjä kaulita enemmänkin) ja paistoin niitä täytettyjä piiraita 200C uunissa 16min, eli kunnes ne olivat saaneet vähän väriä. [kiertoilmauunissa voisi riittää 10-12minuuttiakin]

LOHIPIIRAAT
*5 voitaikinalevyä, kaulittuna ja leikattuna neljään osaan
*1/2 purkkia omena-piparjuurituorejuustoa [uusi tuttavuus, vallan mainio!]
*(200g) kylmäsavulohta
*paistamisen jälkeen päälle ruohosipulia

POROPIIRAAT
*5 voitaikinalevyä, kaulittuna ja leikattuna neljään osaan (jos haluat littania, pistele haarukalla, muuten nämä nousevat kovastikkin.)
*kylmäsavuporoa leikkeleinä, olisikohan ollut 150g, en löytänyt kuin yhtä merkkiä jätti Prismasta
*Musta Pekka-pippurijuustoa ohuina siivuina ja murennettuna

TOMAATTIPIIRAAT
*5 voitaikinalevyä, kaulittuna ja leikattuna neljään osaan (jos haluat littania, pistele haarukalla, muuten nämä nousevat kovastikkin.)
*1tlk aurinkokuivattuja tomaatteja mausteöljyssä, esim valkosipuli
*Fetajuustoa pieneksi murennettuna (rasvasempi, sitä parempi.)

PUNAJUURIPIIRAAT
*5 voitaikinalevyä, kaulittuna ja leikattuna neljään osaan
*n.4 keskikokoista esikeitettyä punajuurta (valmispaketti vihanneshyllyssä)
*pyramidi levittyvää vuohenjuustoa [lopun voi laittaa pöytään tarjolle vuohenjuustonystäviä varten, itse tykkään miedommasta, joten millin-2mm hipasu piiraan pintaan riittää]
*ripaus mustapippuria
*paistamisen jälkeen päälle rucollaa

PÄÄRYNÄPIIRAAT
*5 voitaikinalevyä, kaulittuna ja leikattuna neljään osaan
*1tölkki säilykepäärynän puolikkaita ohuiksi viipaloituna
*Aura-murua
*ripaus mustapippuria
*paistamisen jälkeen päälle vähän juoksevaa hunajaa


Eli näihin meni viisi pakettia voitaikinalevyjä ja kolmisen tuntia aikaa pastamisineen, koska minulla ei ole kiertoilmauunia. Siinä se aamu sitten rattosasti sujukin. Tuli lapsuus ja äiti mieleen kun istuin leivontaesiliina päällä kahvikuppini kanssa odottolemassa pellillistä ulos uunista, toinen pellillinen seuranani. [oi tätä suomea!]



Ja sitten kaakku. Tämän ohjeen löysin jostain tämän syksyisestä Kodin Kuvalehdestä töistä. Sitäkin pikkasen sovelsin, joten tässä minun versioni "Juustokakku rommista ja rusinoista"-ohjeeseen.
HUOM, valmistus vie aikaa tekeytymisten vuoksi, joten aloittaa pitää pari päivää ennen H-hetkeä.

JOULUINEN SUKLAA-ROMMIRUSINA KAAKKU

Pohja
200g rukiisia Digestive-keksejä
100g Anna's Pepparkakor-pipareita
100g sulatettua Oivariinia

Täyte
125g rusinoita (n.1dl)
1/2dl tummaa rommia
3prk (600g) maustamatonta tuorejuustoa (kerrankin käytin kermaista Philadelphiaa)
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4 munaa
1prk maustettuarahkaa, Tiramisu
1prk ranskankermaa

Päälle
1prk mausterahkaa, Vanilja taikka Lime-valkosuklaa
1prk ranskankermaa
2tl sokeria
koristeeksi jogurttirusinoita

Laita rusinat ja rommi pieneen kannelliseen kulhoon. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. (vähintään 4h) Rusinoita kannattaa sekoitella välillä. (Jos et tykkää rommista, rusinat voi uittaa myöskin omenamehussa. Rommistahan haihtuu alkoholi kakkua paistettaessa, joten siksi sitä ei tarvitse vältellä.)

Ota kaikki pohja ja täyteainekset sekä hyvä irtopohjavuoka esille. Leikkaa vuuan pohjalle pohjan peittävä leivinpaperiympyrä ja lämmitä uuni 175C. Pese kädet, sido esiliina ympärille, ja ala laittamaan.


Tee pohja. Laita molemmat keksit omiin, vahvoihin, muovipusseihin ja murskaa keksit muruksi rullailemalla pusseja varovasti kaulimella. Laita kaikki keksimurut kulhoon, sulata mikrossa Oivariinia pienessä muovikipossa ja kaada keksinmurujen sekaan. Sekoita hyvin. Painele murut kakkuvuuan pohjalle tasaiseksi massaksi. Älä kuitenkaan suotta painele liian kovaa, ennemminkin "lääpi" seosta pohjalle, niin siitä ei tule liian kiinteätä syötäväksi. Laita vuoka pohjineen jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Laita tuorejuustot isoon kulhoon, ja vatkaa niitä ainakin minuutti sähkövatkaimella. Näin täytteestä tulee "kermaisempi". Lisää sekaan sokerit, ja vatkaa edelleenkin hyvin. Lisää taikinaan munat yksi kerrallaan, jälleen hyvin vatkaten. Tässä on siis apukädet, monitoimikone, taikka huolellinen valmistelu tarpeen (ainekset valmiiksi mitattuina omissa astioissaan). Lisää taikinaan vielä mausterahka (Tiramisu) ja ranskankerma sekoittaen, sekä lopuksi maustuneet rusinat varovasti lusikalla/nuolijalla sekoittaen. Ota pohja jääkaapista, kaada taikina vuokaan pohjan päälle, ja laita uuniin paistumaan. Paistettuasi kakkua n.45min, käännä uunnista virrat pois, avaa uunin luukku pikkasen raolleen (laitoin sokeripurkin kannen luukun väliin) ja anna kakun jälkikypsyä uunissa vielä tunti. Tämä on siis illan viimoinen leipomus-kaakku.


Tee täyte jäähtyneen kakun päälle. Sekoita kulhossa vispilällä ranskankerma, mieluinen mausterahka ja ripausokeria. Levitä täyte tasaisesti kakun päälle, ja laita kakku tekeytymään jääkaappiin yön yli. Tarjolle pannessa kakun voi koristella haluamallaan tavalla, minä laitoin koristeeksi kasan jogurttirusinoita.
[Itse tein vaniljarahkasta toisen kakun, ja Lime-valkosuklaarahkasta toisen kakun päällisen, ihan vaan seurueen allergioiden vuoksi. Molemmat ovat aikasta makeita, makeaan kaakkuun]

Pala kakkua.

 Ja lopuksi vielä kauniimpi kuva kakusta ja piiraista. 


Ja tämän hirmupitkän kerronnan ja ohjeistuksen päätteeksi toivotankin turvallista, kaunista, muisteluttavaa, historiallista, hienoa sekä herkullista juhlaa kaikille suomalaisille ja Suomen ystäville!

7 kommenttia:

  1. Kiitos taas ohjeista! Piirasia kokeilen varmasti!
    Hyvää Itsenäisyyspäivää!:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos!
    Piiraset oli kyllä niin helppoja ja nopeitakin (ellei lähde liiottelemaan määrän kanssa, niin kuin eräät...), notta niitä kannattaa kyllä kokeilla! Niin kuin veljeni sanoi, kyllä yksinkertaiset maut oikein yhdistettynä, on ihan parasta ja herkuinta!

    Hyvää juhlapäivää teille! :)

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköisiä herkkuja. Kansainvälistyvän Suomen kunniaksi söinkin intialaista :)

    VastaaPoista
  4. Olisi kelvannut kyllä täälläkin nuo herkut! Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

    VastaaPoista
  5. Oih, kun olet ollut reippaana! Mistä minä löytäisin tuon saman reippauden??? Tuntuu että kaikki into ja reippaus on hävinnyt taivaan tuuliin. Toki eilen leivottiin suvun naisten kanssa joulun pikkuleivät kaikille yhteisesti, mutta se, että pitäisi yksin ja itse tehdä jotakin... ei nappaa nyt ollenkaan. Ihana kuitenkin käydä kurkkimassa muiden aikaansaannoksia, joskos se inspis tarttuisi jossain vaiheessa tännekin. Hyvää Joulun odotusta Sinulle !

    VastaaPoista
  6. Hmmm, mitenkäs rouvat olivatkin päässeet tänne kommentoimaan huomaamattani? Nyt on kyllä sähköpostitonttu nautiskellut liiakseen pitkästä viikonlopusta, tai jostain muusta syystä se epeli ei ole mitään ilmoitellut s-postin syövereissä...

    No mutta juu, oli ne kyllä herkkua! Kakku oli niin kermaisen täyttävään, että sitäkin suosittelen esim viemisiksi suvun joulupöytään; siitä oikeasti riittää pienempikin siipale, vaikka olisikin herkkuhuulten klaani paikalla. Vai kokoontuukohan se vain meillä päin??

    Ja voi kun mua aina jaksaa hymyillyttää, kun joku luulee mua reippaaksi :) Minä mitään reipas ole, vaan ihan aito laiska hämäläinen! Mietin meinaan juurikin tässä, että pitäisköhän sitä _jo_ tällä viikolla aloittaa joulukorttien teko, vai viittiikö sitä vieläkään :)

    VastaaPoista
  7. Älä välitä, en minäkään ole tehnyt vielä yhden yhtäkään korttia ja kun niitä pitäisi tehä aikasen monta... mutta kun ei ole inspistä :( sitten jonakin yönä istun ja tuskaisena yritän tehdä jotakin mitä voi laittaa eteenpäin...
    Ja kyllä vain sinä olet minuun verrattuna reipas, minusta tuntuu että en jaksa tehdä mitään, en halua tehdä mitään... kaamosmasennus tai mikä lie. Mutta mikään ei ota sujuakseen, ainakaan yksin. Itsenäisyyspäivän leipomiset porukalla oli mukava poikkeus.

    VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)