keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Jäälyhtyjä


 Jäälyhdyt ovat kyllä sievieä, talvisia ja jotenkin juhlavia. Lapsena meidän lähettyvillä asui Rastaan-setä, joka teki todella upeita jääveistoksia ja jäälyhtyjä, värjäten niihin yksityiskohtia esim punajuurten keitinvedellä. Lapsena käytiin siskon kanssa monesti ihastelemassa Rastaan-sedän taideteoksia, ja setä niitä mielellään meille kyllä esitteli ja niistä kertoilikin. Muistan Afroditemaisen naisen, joka piti kämmenellään punaista ruusua, ja muistan linnamaiset jäälyhdyt, sekä jäästäveistetyt pikkulinnut ja pupujussit jäälyhtyjen ympärillä. Myöhemmin hänen tyttärentyttärestä tuli hyvä ystäväni, ja niin Rastaan-setä muuttui Rastaan-papaksi :)

Itse en ryhtynyt niin monimutkaseen jäädytystaiteiluun, mutta hauskassa kakkuvuuassa jäädyttelin täksikin jouluksi omat jäälyhdyt parveketta ilahduttamaan. Näissä lyhdyissä ei ole nyt mitään havuja taikka kanervia tms koristuksina, kirkas jää sinällään on mielestäni kaikkein kaunein.

Tiesitkö muuten, että keitetystä vedestä tulee kirkkaampaa jäätä kuin tavallisesta hanavedestä? Keitetyssä vedessä ei ole niin paljon happea, ja siksi siitä jäästä tulee kirkkaampaa. (Tai niin minulle tonttu kertoi, ja minä uskon kiltisti kaikkia tonttuja.)

7 kommenttia:

 1. tosi hauskoja jäälyhtyjä. nuo olisivat tuollaiset parvekemallit koonsa puolesta, eli pitänee varmaan itsekin joskus testata.

  VastaaPoista
 2. Oih, nämä on niin kauniita. Pitäsköhän itsekin moisia värkätä. HIENOJA!

  VastaaPoista
 3. Silloin kun oli kova pakkanen, niin noita syntyi ihan hetkessä :) Tosin silloin pinta jäätyi ns. ahtojäille [meikäläisen oma termi epätasaiselle jäänpinnalle, missä kansi nousee keskeltä vähän päällekkäin]. Mutta siihenkin löytyi ratkaisu; irrotin jäälyhdyt vuuasta keittiössä, laskemalla kuumaavettä hanasta vuuan reunoille, ja samalla muotoilin jäälyhdyn pohjaa tasaisemmaksi kuumalla vedellä.

  VastaaPoista
 4. Kerrassaan kauniita lyhtyjä! Kuka sen on sanonut että lyhtyjen on pakko olla aina niitä ämpäreissä jäädytettyjä... Kiitos ideasta!

  VastaaPoista
 5. Kauniita!!! Minä taas vartavasten lorautan tilkan maitoa veden joukkoon, jolloin saan lyhdyistä hiukan sameampia. Minun silmääni ne näyttävät tunnelmallisilta! Yhtä kaikki, kirkkaita tai sameita, ihania ovat!! Pysy siis pakkanen...

  VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)