perjantai 20. joulukuuta 2013

20. Paa pari piparii


Tänään jatkui tonttuiluhommat ja pitipä löytyä tunti jos toinenkin äkillisille paperihommillekin, sillä pääsin tänne kalenterin kimppuun vasta näin iltasella, mutta yritetään keretä avaamaan tämä 20.päivän luukku ennen huomista :)

Tässäpä vielä vähän piparihommiakin. Tein jokunen vuosi sitten keittiööni jouluksi pipariverhot, niistä löytyy kuvia täältä blogistani Joululta 2009 ja Joululta 2011. Piti jo viime vuonna tekemäni uudet pipariverhot, mutta projekti jäikin vielä hautumaan tähän Jouluun.

Näihin verhoihin paistelin isoja ja isompia tähtiä molempia reilut kolmekymmentä. Ennen paistamista tein tähtiin ripustusreijät ylös ja alas sukkapuikolla. Osa tähdistä hajosi puuhastellessa, joten sillä tein pipareita niin paljon, "varalle", mutta tähän projektiin tarvitsin 21 isoa tähteä, sekä 20 isompaa tähteä.


Pujottelin tähtipiparit vuorotellen valkoiseen satiininauhaan. Kiepautin nauhan pään teräväksi ja tukevaksi teippipalan avulla, niin pujottaminen oli helpompaa. Osa pipareista hajosi tässä kohtaa, kylläkin vain kolme piparia kun olin tosi varovainen, mutta siksi oli hyvä olla varakappaleita. Pienempi keittiön ikkunani on 83cm korkea, joten pujotin tähdet nauhaan n. 10cm-20cm-20cm-20cm-10cm välein. Isompi keittiön ikkuna taas on 113cm korkea, sen nauhoihin pujotin tähdet n. 15cm-20cm-20cm-20cm-20cm-15cm välein. Laskin mitan aina tähtipiparin keskikohdasta, pipareiden kokoeron vuoksi. Lopuksi sidoin nauhan päihin lenkkisolmut.


Näissä pipareissa oli kyllä aika pienet ripustusreijät, ja nauha pysyi niissä hyvin paikallaan, mutta liimasin vielä nauhan varmuuden vuoksi Erikeperillä piparin taakse paikoilleen, ja annoin kuivua vuorokauden, ennen kuin käänsin piparinauhat oikeinpäin. Erikeper kuivui kivasti läpinäkyväksi, joten ulospäinkin nämä verhot näyttävät ihan hauskoilta.


Tein valkoista pikeeriä Kinuskikissan tällä ohjeella, ja kuorrutin piparit. Tosin oikasin vähän ohjeen kanssa, ja sorruin tekemään pikeerin valkuaisten määrän osalta mutu-tuntumalla, ja luulenpa että laitoin kuorrutteeseen vähän liian vähän tomusokeria, sen verran löysää se oli kuorruttaa ja työstää. Ja se kyllä näkyy näiden pipareiden koristelussa - vaikka kuinka yritin keksiä 45 erilaista koristelumallia, niin valuvan kuorrutteen kanssa kädet oli väkisinkin nopeammat, kuin aivot :p Annoin pipareiden kuivua tunnin, ennenkuin ripustin ne pipariverhoiksi keittiön ikkunoihin.


Ylin rivi näistä pipariverhoista jää nyt verhokapan taakse, ja tuo kaunis paperitähtikin on nyt näissä kuvissa luomusteni tiellä, mutta siellä ne pipariverhot on, valkoisilla nastoilla ikkunanpokiin kiinnitettyinä :) Jopa viherkasvitkin tuli käytettyä suihkussa, että olivat sen aikaa poissa, kun ripustelin verhoja.


Pienemmän ikkunan verhot näkyy paremmin, ja onhan se varma, että ne on koristeltu rumemmin :D Mutta onneksi näissä verhoissa ei ole parasta kuviointi, vaan tuoksu! :)

Ja niin, tästä tämän joulun piparivillityksestä vielä. Selvisin kunnialla niin pipareiden paistosta, kuin piparkakkutalojen kokoamisesta ja siitä hirmupelottavasta kuumasta sokerista, pipariverhojen mittailuista, pujotteluista ja koristeluistakin. Sain jopa verhot ripustettua ikkunoihin kunnolla, ilman että rikoin ikkunalaseja tai viherkasveja, tai verhoja. Mutta siinä kohtaa kun työnsin keittiön pöydän takaisin paikoilleen, niin vasemman käden pikkurilli ja nimetön, SEKÄ oikean käden etusormi, keskisormi ja nimetön jäivät kaikki minun, pöydän ja irrallisen jatkopalalevyn väliin - silmissä musteni ja kasvoilla valkeni. Jumankavita että sattu. Ja nyt on neljä sormenpäätä mustelmilla.

Mitä tästä opimme? Piparitouhuista pitäisi saada vaarallisen työn lisää ;)On ruskeeta ja valkeeta,
näyttää ne hauskilta!
Piti niitä paistaa ja vääntää,
reijittää sekä rasioihin kääntää.
Sitten oli mittausta ja nauhoitusta,
meinas siinä sulaa aivo ja tulla tuska.
Pikasesti ne koristuivat,
ja ikkunoihin ripustuivat.
Kuvissa on jo ihan ilta,
täällä tuoksuu piparilta :)


* 4.yötä jouluun *

10 kommenttia:

 1. Voi kun niistä tuli hienot! Tuo nauha sopii paremmin kuin aiemmat. Ja mahtaa olla hyvä tuoksu :)
  Olet sää vaan taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lissu! <3
   Ja näin kolme sormea tupoissa ja yksi sormi pystyssä mulla ei kyllä ole juuri nyt mitenkään hirmutaitava olo :D))) Joulurauhaa! (......)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! :) Aijemmat oli tosiaan kukkapipareista tehty, mutta nyt teki mieli tähtiä, ja vieläpä molempiin ikkunoihin. Myönnän, kyllä näistä hykerryttävät tuli! :))

   Poista
 3. Noi on söpöt :) Mikäköhän meillä mahtaisi olla verhojen säilymisaika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kepposka :) Ja kyllä mä uskon, että nämä teilläkin säilyisivät - pojat arvostavat äidin tekemiä juttuja niin paljon, että jättäisivät nämä kyllä rauhaan. Eri asia ois sitten se, että kerkeisitkö tekemään nämä valmiiksi asti - sen verran monta työvaihetta, että saattaa keritä inspiraatio hakoteille ;))

   Poista
 4. AI miten onkin UPEAN näköiset verhot sulla!
  Sanoisinko että ne on kyllä kirjaimellisestikin SYÖTÄVÄN näköiset ;)
  Itse tekaisin jo hyvissä ajoin marraskuun alussa (kun meillä alettiin pipareiden teko jo aikanaan->pojalla oli synttärit lokakuun 1.päivä ja tahtoi sinne pipareita tarjolle.) Tein muutaman suuren sydänpiparin meidän keittiön kattoon roikkumaan. En enää voi sanoa niiden tuoksuvan, mutta kyllä ne kauniita on silmään pistäessään roikkuessaan violetinvärisessä lahjanarussa. :)
  Tullenen tekemään moiset ensikin vuonna.- oli sen verran kiva "omaksi keksinnökseni" tälle joulua.
  Joka joulu näkyy aina jotakin uutta keksivän.

  Parhaillaan ulkona odottaa 27 vedellä täytettyä maitotölkkiä pakkasia, jotta saisin niistä jotakin upeaa pihalle aikaan. Osan tölkkien vesistä värjäsin mm.punaisella-, ja sinisellä karkkivärillä ja muutamassa on ihan punajuurisäilykkeen lientäkin. Sitten on ne perus kirkkaat joten kenties niistä väsäytyy joko jonkinlainen tuikkuseinä tai useampi pienenpi tuikkulyhty...aika sen näyttäköön, kun saisimme sitä pakkaskeliä eikä vain pelkää lunta. .Mitä ilman ei kyllä joulukaan tunnu oikein joululta.

  Mukavaa joulua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja oikein mukavaa joulua myös sinne :)

   Ja taitaa ne pakkaset kyllä odotuttaa lähes koko maassa. Piti kanssa tekemäni jäälyhtyjä parvekkeelle, mutta ne jää kyllä johonkin toiseen jouluun, tai ajankohtaan, kun nytkin ulkomittari näyttää +2C, ja pihalla ruohovihertää. Nuo sinun maitotölkkilyhdyt kyllä kuulostanee kivoilta, toivottavasti sinne tulisi edes sen verran pakkasta, että ne maitotölkit jäätyisivät. Ja ihan totta tuo mitä sanoit - joka joulu tulee keksittyä jotain uuttakin, josko myös kierrätettyä ja paranneltua niitä vanhojakin ideoita :)

   Poista
 5. Aivan käsittämättömän hieno idea taas!
  Ei muuta kuin pikein pipari-hommien täyteistä joulua sinne! ;-)
  Ja muutenkin mukavaa rentoa oloa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja juu, piparihommat on onneksi kunnossa ;)

   Oikein mukavaa, rentoa ja hyvää oloa sinnekin <3

   Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)