sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Muutakin kuin pelkkää vettä haarukalla ja veittellä


Hupsista heijaa, reilu 4vkoa olen nyt ollut uudella viljattomalla ja sokerittomalla ruokavaliolla. Ei, en ole nälkään nääntynyt ja siksi täältä vaijennut :D Opiskelut ovat vaan vieneet aikaani, ja jotenkin tämä kevätkin on tehnyt mielen kummalliseksi - yhtä aikaa laiskotuttaa, ja tekisi mieli tehdä vaikkasta mitä.

Joskos minä nyt vähän tuosta ruokavaliostani tosiaan kertoisin. Jännä juttu kun ihminen aloittaa jotain tällaista ympäristöstään poikkeavaa, niin muiden mielipiteet ovat hyvin ristiriitaisia - osa tukee ja kannustaa kovin, osa pitää joutavana hömpötyksenä ja turhuuksien turhuutena :) Yleisin kysymys on että miksi? Ja toiseksi yleisin että mitä sä sitten syöt? Paras ehdotus ruokavaliokseni on tähän mennessä ollut "pelkkää vettä haarukalla ja veittellä syötynä" :D :D

Mutta syönhän minä vaikkasta mitä. Ohrat, vehnät, kaurat, ruis, riisit, maissit, hirssit, soijat, perunat sekä sokerit ja makeutusaineet olen pyyhkinyt pois ruokavaliostani. Samalla käytännössä siis kaiken teollisesti valmistetun. Ja kerta olen alkanut tekemään kaiken ruokani itse, niin olen alkanut kiinnittämään huomattavasti huomiota siihen mitä mä sitten oikein syönkään. Esimerkiksi tällä viikolla olen syönyt näin;

Maanantai;
0900 herätys ja aamulääkkeet+vitamiinit naamariin, 0,8l vettä, sitten aamutouhuille
1000 aamiaiseksi kolme ohutta viipaletta vijatonta "leipää" voilla ja kurkulla, iso muki teetä ja 0,4l vettä
1330 lounaaksi 1/4 munakkaasta + salaattia, 0,4l vettä
lähdin iltapäiväksi ja sittemmin myös illaksi ystävän kanssa ystävällemme kylään. Join iltapäivän aikana pari kuppia kahvia, useamman lasin vettä, ja herkuttelin ananasta, mansikoita ja banaania kahvin kanssa.
2100 myöhästyneeksi päivälliseksi salaattia; eri salaatteja+kurkkua+keitetyä kananmunaa+tomaattia-tonnikalaa+punasipulia+mustapippuria+oliiviöljyä, 0,4dl vettä
2130 kokeilevan keittiön smoothie; pakasteesta mustikoita+mangoa+mansikkaa, lisäksi banaani, 1/2tlk kookosmaitoa JA 2kourallista gojimarjoja, lisäksi vielä pellavansiemeniä.
2300 ilta hivenaineet+rauta tbltit, 0,4dl vettä

-iltasmoothie oli virhe - en ollut aijemmin kokeillut gojimarjoja, mitkä olivat mielestäni tosi hyviä, MUTTA minua ne ainakin piristi kovin, varsinkin noin suurena määränä nautittuna. Uni ei tullut millään. Joten ihan vaan muistutuksena itsellekin, jatkossa gojit aamu- tai päiväsmoothieihin :)

Tiistai; (wappu aatto)
1000 herätys ja aamulääkkeet+vitamiinit naamariin, 0,8l vettä, sitten aamutouhuille
1050 aamupalaksi omena ja taateleita, koska piti lähteä kiireellä äidin kanssa kaupoille
1300 kotiuduttua 2kpl paahdettua bortobello sientä ja paahdettua tomaattia, salaattia, kurkkua, 0,8l vettä
1400 päivän kahvit, 1mukillinen.
illan valmistelua, kamojen pakkausta, kepeää tälläytymistä.
1800 ystäville kylään siskoloisten kanssa, alottelemaan grillikautta ja juhlistamaan wappua. Koko illan join vettä.
2100 juhla-ateria; kevät salaattia (salaatteja+kurkkua+avokadoa+persikkaa), vihreää punajuurisalaattia (suolaviiniheinää+rucolaa+vähän fetaa+uunissa paahdettuja punajuurilohkoja, oliiviöljyllä, mustapippurilla ja suolalla maustettuna), salaatin lisäkkeinä punasipulia, paahdettua sipulia tai paahdettuja pinjansiemeniä, maun mukaan [mun makuun oli punasipuli kevät salaatin kanssa, ja pinjansiemenet punajuurisalaatin kanssa] kotitekoista tatzikia, nuijittua naudan ulkofilettä, eri makkaroita (chorizoja, wursteja, muita), valkosipulijuustolla täytettyjä pekoniherkkareita, uunissa grillattua leipäjuustoa [haloumi unohtui jääkaappiin toisaalle] ja paahdettuja maissintähkiä [muille, ei mulle] - ai että oli hyvää!! Varsinkin punajuurisalaatti ja herkkarit :)
2330 myöhäinen wappuyön jälkiruoka; pannulla grillattuna tuoretta ananasta, päärynöitä, persikoita ja banaania. Niille lisukkeena oli muille vaniljajätskiä ja kastikkeita, kuten suklaa, lakritsa ja kinuski, mulle maistui hedelmien kanssa turkkilainen jugurtti ja ripaus kardemummaa.

Keskiviikko;
1200 heräsin :) amulääkkeet+vitamiinit naamariin, 0,8l vettä, sitten vielä köllöttelemään ja töllön tuijotusta.
1600 myöhäinen lounas, salaattia+kurkkua+punasipulia ja lämmitettyä uunilohta, 0,4dl vettä
runsasta veden tankkausta nuutumisen helpottamiseksi.
1800 päivän kahvit, 1mukillinen. Eiliseltä jääneitä hedelmiä ja pensasmustikoita lämmitettynä herkutteluksi.
2000 pakkasesta kasvissosekeittoa lämmitettynä, sekaan vähän katkarapuja
2200 ilta hivenaineet+rauta tbltit, 0,4dl vettä

Torstai;
0800 herätys ja aamulääkkeet+vitamiinit naamariin, 0,8l vettä, sitten aamutouhuille
0840 aamupalaksi tatar-mikropuuroa+voisilmä+banaani sekaan pilkottuna ja vähän kanelia (puuro on muuten ihan kamalaa)
0900 kohti opintoja, vajaa tunnin ajomatka ja matkalle termomukiin teetä.
1145 lounas mukana koulussa; salaatteja+kurkkua+punasipulia+palasteltu kananrintafile+oliiviöljyä - isosta annoksesta 1/2.
1415 kuppi kahvia + banaani
1630 vauvanruokapurkki, jokin hedelmä sekoitus -> poikkeuksellisesti vielä iltaluennot
1900 loput kanasaalaatista, ja poikkeukselliset iltakahvit vielä koululla
2200 kotona, turkkilaista jugea+ananasmurskaa+kurpitsansiemeniä
(unohdin ottaa ilta tabut :p)

Perjantai;
0630 herätys ja aamulääkkeet+vitamiinit naamariin, 0,8l vettä, sitten aamutouhuille
0700 aamupalaksi tatar-mikropuuroa+voisilmä+banaani sekaan pilkottuna ja vähän kanelia (puuro on muuten ihan kamalaa)
0720 kohti opintoja, vajaa tunnin ajomatka ja matkalle termomukiin teetä+ 0,5l vesipullo
1000 tauolla omena ja vettä.
1145 lounas mukana koulussa; salaatteja+kurkkua+punasipulia+palasteltu kananrintafile+oliiviöljyä+auringonkukan siemeniä
1415 kuppi kahvia + 3 kuivattua viikunaa
1700 kotona, pikasesti käymään kaverilla kahvilla ja tyhjäämään pakkasestani loput peruna, maissi tai viljavalmisteet heidän tyhjähköön pakkaseen.
2200 edelleenkin höpisemässä kaverilla, paistettiin puokkiin munakas; 2pientä punasipulia+prk mexican tonnikalaa+4munaa+4rkl vettä+suolaa+mustapippuria+tomaattia ja lisäks salaattia.
0100 vihdoin kotiin, ja muistin ottaa ilta hivenaineet+rauta tbltit, 0,4dl vettä

Lauantai;
1100 herätys ja aamulääkkeet+vitamiinit naamariin, 0,8l vettä, sitten katteleen telkusta kokkailuohjelmia
1230 aamupalaksi 3ohutta viipaletta viljatonta "leipää", päällä voita, kalkkunaleikkelettä ja omenaa, lisäksi turkkilaista jugea+ananas murskaa+auringonkukan siemeniä.
1500 kaupoille, kauppa reissun jälkeen 0,8l vettä.
1700 äidille käymään ja lainaamaan monitoimikonetta. Kaupan palvelutiskistä ostettuja salaatteja (aurinko raasteita ja tomaatti-mozarella-salaattia, ystäväni väkisin möi ne minulle :)) ja kahvit äitin kanssa, herkuteltiin kuivatuilla taateleilla. Tein monitoimikoneella kotitekosta kebabbia, ja huudettiin äitin kanssa siinä kuulumisia koneen myllätessä reilu puolituntia :)
1930 kotiin ja kebabit uuniin, kasvissosekeitto tulille ja iltaherkutteluksi vielä kahden aineen lättyjä, mitä minä teen kolmella aineella :) Lättyjä paistaessa veden tankkausta.
2100 Iso lautasellinen kasvissosekeittoa+turkkilaista jugea ja kurpitsansiemeniä, jälkkäriksi lättyjä ja turkkilaista jugea+ ripaus kardemummaa ja kanelia.

Sunnuntai on vielä mysteeri, mutta ainakin sitä kebabia :)

Olen siis päivittäin yrittänyt muistaa aamu ja ilta tabletit, juoda vähintään 3l vettä, (koulussa minulla on aina mukana kolme tai neljä 0,5l vesipulloa), syödä aamiaisen, lounaan, päivällisen ja ehkä vielä iltapalan. Olen myös juonut päivittäin mukillisen kahvia, korkeintaan kolme, mutta ilman kahvia pää tulee herkästi kipeäksi. Herkutteluhimoa olen paikannut kuivatuilla hedelmillä, banaanilla ja smootheilla, missä on aina ollut marjoja, banaania ja jotain muuta. Välipalaksi omenaa, viljatonta "leipää", kahvia, kuivattuja hedelmiä ja joskus jokusen lastensosepurkin, kun niitä on kätevä ottaa esim kouluun evääksi (niissä tosin täytyy olla tarkkana sokerin ja maissi- tai tapiokatärkkelyksen kanssa...) Ruuaksi olen syönyt bortobellosieniä, kanaa, lohta, munakasta ja niiden kanssa lähes aina salaatteja, välillä tosin uunijuureksia tai hernesosettakin. Välillä kun olen oikein herkutellut, niin olen paistanut hedelmiä tai tehnyt noita lättyjä tai grillannut uunissa leipäjuustoa, mutta niitä vaan kerran tai kaksi viikossa.

Kaupassa käyn kerran viikossa, yleensä perjantaisin, (tällä viikolla wappu sotki) ja kauppalasku on ollut joka vko n.100e, vaikka yhdellä viikolla tankkasin kaappeihin siemeniä ja pähkinöitä, toisella viikolla pesuaineita, tällä viikolla mausteita. 100e on huomattavasti enemmän kuin aijemmat kauppalaskuni, mutta toisaalta en käy enää ulkona syömässä, en edes koulun ruokalassa, enkä kahviloissa, taikka kioskilta hakemassa jotain hyvää. Perjantai-iltaisin ja lauantaisin kokkailen sitten kaikkea mahdollista seuraavan viikon ruuiksi, valmistan niin kalan, kanat, sienet kuin munakkaatkin uunissa - helppoa, siistiä ja samalla saa suuria määriä tehtyä.

Tässäpä tällainen sanallinen selvitys ruokailukuulumisistani :) Hyvin olen pärjännyt, vain kerran tämän reilun 4vkon aikana sortunut muihin herkkuihin - ystäväni oli leiponut rosetteja, ja mietin että hitto, olenkohan koskaan edes maistanut rosetteja, nyt niitä voisi sitten maistaa... Ja mietin myös, että en ole uskaltanut kokeilla miltä se vilja ja sokeri tämän ruokavalion aloittamisen jälkeen tekeekään elimistölle, niin nytpähän sitten on hyvä mahdollisuus kokeilla... Ja niin sitten kokeilin, ja samana iltana sitten vielä kävin ostaan yhden kesän uutuus jätskeistä samaan konkurssiin :D :D Maha siitä tuli toki kipeeksi, seuraavana päivänä oli semikrapulainen ja nuutunut olo. Toisaalta siis vähän petyin, että olo ei ollut sen huonompi, mutta ei se silti hyvältä tuntunut, joten ihan mielelläni jatkan näin. Ehkäpä sitten joskus ajan kanssa löydän jonkinlaisen kultaisen keskitien, mutta ainakin vielä nuo viljat ja varsinkin sokerit ovat minulle "kiellettyjä aineita".

Vointi on parempi, mutta jotenkin vielä vaikea sanoa, että mitenkä hyvä. Osittain tämä vaikeus johtuu tuosta autoimmuunisairaudesta, minkä vuoksi lääkäri tätä ruokavaliota suosittelikin. Sen kanssa kaikki on nyt ollut vähän sekaisin, joten siksi vaikea sanoa että mikä johtuu ruokavaliosta ja mikä tuosta sairastelun aiheuttamasta "levottomuudesta". Mutta joka tapauksessa, vointi on parempi, olo virkeämpi ja turvotus vähäisempää. Vaaka ei ole laskenut kuin 3kg, mitä soisin tapahtuvan paljon enemmän ja paljon ripeämmin, malttamaton kun olen ;) Mutta kyllä sekin varmasti siitä.

Kirjottelen tänne muistiin aina välillä hyväksi kokemiani reseptejä, niissä sitten niitä kuvejakin, tämä oli nyt tämmöistä avausta :)

10 kommenttia:

  1. Kiva, että sulla menee hyvin tuolla ruokavaliolla! Sehän on tosi monipuolinen ja ravinteikas. Mulle kovin tuttu jo pitkään. En vain ole ollut siinä mitenkään ehdoton, paitsi tänä vuonna (vähän samasta syystä, kun sä). Oon muuten tuon alempana mainitsemasi firman valmennuksessa ja voin suositella. Jos haluut vaihtaa ajatuksia aiheen teemoilta, niin laita sähköpostia ;) Ihanaa toukokuuta ja voi hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sini :) Mä vielä vähän tätä tässä harjottelen. Yksi hankala on nuo mun opiskelupäivät, kun täytyy ottaa mukaan jotain sellaista mikä säilyy päivän pienessä kylmälaukussa, ja mitä ei tarvitse (ei siis voi) lämmittää. Niinpä olen kotonakin aikasta paljon syönyt erilaisia salaatteeja lisuukkeena, ja eilen tuota kasvissosekeittoa syödessäni mietin että kyllä mä tartten aina välillä lämmintäkin ruokaa. Mutta sä taisit olla muutenkin raakaruokavaliolla? Jeps, taidanpa laittaa s-postia, tässä on niin paljon kaikkea ihmeteltävää! :)

      Poista
    2. Joo mä kyllä kans tartten lämmintä ruokaa, siis en ole raakaruokavaliolla ;) paitsi silloin tällöin olen kyllä ollut ja raakaherkkuja teen. Tein just uunijuureksia ja kalaa sekä kohta jälkkäriksi raakasuklaata. Vastasin postiin samantien, kun tässä koneella tulee kukuttua.

      Poista
    3. Munkin pitäis muuten häipyä tästä koneelta roikkumasta, ja mennä tekemään uunijuureksia, mutta kohtahan alkaa jo Strömsö, niin josko vielä hetken laiskottelisi ja sitten vasta hyökkäisi keittiön kimppuun - wapun takia mun viikko on jotenkin päivän myöhässä, joten lauantain kokkailut ja siivoilut muljahti jotenkin sunnuntaille. Ja tätä menoa kohta maanantaille :D

      Poista
  2. Hyvä avaus. Noin aukikirjoitettuna sun ruokaviikko kuulostaa tosi hyvältä. Pitäisi itsekin kirjata itselle syömisensä ylös, niin niihin kiinnittäisi enemmän huomiotakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyis kyllä ihan oikeasti kirjoittaa, nyt menin muistin varassa, mutta oikeasti se ois kyllä mielenkiintoista. Ja jotenkin oon alkanut himoitteen semmosta tarkkaa keittiövaakaa, että vois mittailla paljonko mitäkin syö jne. Mä meinaan välillä epäilen, etten syö tätä nykyä tarpeeksi, mikä sitten vuorostaan hidastaa tota mun jo ennestään onnettoman hidasta aineenvaihduntaani... Netissä on niitä kaikenmoisia ruokapäiväkirjoja ja kalorimittareita, niihin kun malttais vaikka kk kirjotella syömisiään, niin johan ois taas viisaampi yksilö. Näennäisesti :)

      Poista
  3. Ruokavalion muutos on harvalle helppo, etenkään jos se on noin suuri kuin sinulla. Hienosti olet tsempannut neljä viikkoa. Minä olen taas sokerin vähennystalkoissa, todennäköisesti ensimmäinen täysin karkiton viikko on paha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin no itseasiassa tämä olisi voinut olla paljon vaikeampaakin. Mutta kun päätin, niin sitten niin tein. Olen harkinnut Mirkan suosittelemaa ruokalaskuria, niin näkisin että syön kaikkina päivinä tarpeeksi. Vähän on alkanut houkuttamaan nuo raakasuklaaohjeet ja muut, mutta vielä en ole niihin lähtenyt, ehkä sitten ajan kanssa, kun tiedän taas etttä mitä kaikkea saankaan syödä :)

      Poista
  4. Vastavierailulla kivassa blogissasi ja mukaan jään! :)
    Mähän olen aivan yli kiinnostunut kaikesta terveellisesta ruokavaliosta ja sen sellaisesta, tällä hetkellä vaan mennään lapsiperheen arkeen sovellettuna, kun en halua antaa lapsille mallia ettei äidit tai naiset syö "tavallisesti". ;)

    Uskon vahvasti että juuri tällainen ruokavalio on autoimmuunisairauksille loistava, tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselleni muistutukseksi näin herkuttelujuhannuksen jäljiltä lueskelin tätä kohta jo pari kk vanhaa kirjoitusta, ja huomasinkin että on jäänyt Taina sinulle vastaamatta, vaikka ihan kyllä luulin niin tehneeni. Tuo "äidit tai naiset ei muka syö tavallisesti" on todella hienosti ajateltu juttu! Olen muutaman ystäväni kohdalla miettinyt tuota samaa, kun he omille lapsilleen tietenkin niin suurimpia roolimalleja ovat, niin mitä lapset oppivatkaan ikuisesti jojoilevasta äidistä, joka välttelee aina kameraa kauheiden kilojensa takia, tai närpii syömisiä, tai salaa herkuttelee hulluna jonkin mättökarkkipussin jne jne jne. Monet näitä asioita kyllä kuuluu jollain asteella miettivän, mutta harvat huomioivat sen teoissaan. Minusta tosi hienoa, että sinä teet niin :)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)