lauantai 30. maaliskuuta 2013

Pääsiäisen päivällistämää

Tänä vuonna pääsin minäkin vihdoin pääsiäistä päivällistämään :) Jos en olekkaan nyt tarpeeksi monta kertaa muistanut mainita, niin edellisessä elämässäni olin lähes aina kaikki tällaiset juhlapyhät töissä, ja vapaina hetkinä kerkesin sentään jonnekkin kylään, nauttimaan juhlapöydän herkuista. Niinpä tässä uudessa elämässäni pyysin äidin, kaksosen ja langon kylään sillä ajatuksella, että kerrankin minäkin saisin kokata jotain herkkuja muille. Valitettavasti kotini ja varsinkin ruokapöytäni on niin kosolti pieni, että veikkaloisia en voinut tällä kertaa kutsua, mikä oli kyllä harmi, koska he usein kestitsevät hyvällä ruualla meitä muita, mutta tällä kertaa piti tehdä näin. Ja näin mä sitten tein;


PÄÄSIÄISMÉNU
Alkuruoka;
Parsarisottoa
parmesania
rievää
Valkoviiniä;
Inspire, Chardonnay 2011, Etelä-Afrikka

Pääruoka;
Paahdettuja lohkoperunoita
Paahdettua bataattia
kylmäsavulohella täytettyä tuorejuusto-smetanalohta
Pääsiäissalaattia
Guacamolea
Jäävettä ja loput aijemmasta valkkarista

Jälkiruoka;
Paahtovanukas, eli Creme Caramel
siskon rahkapiirakkaa
äidin lusikkaleipiä
äidin cookieseja
kahvia ja limpparia

Ja se on semmoista kuin nälkäisenä ei muista kuvata, mutta aluksi tosiaan oli parsarisottoa, mikä oli tehty muuten aijemman ohjeeni mukaan, mutta keitin aluksi litrassa kiehuvaa vettä kaksi nippua vihreätä parsaa, putsattuna ja n.3cm pätkiksi leikattuna. Keitin parsaa n.5min, ja noukin palaset pois kattilasta, säästäen keitinveden. Jäähdytin parsat kylmän veden alla ja jätin sivuun odottamaan. Keitinveteen lisäsin yhden kasvisliemikuution ja käytin sitä nesteenä risoton valmistuksessa. Keitinvesi oli aika suolasta, joten osan nesteestä korvasin ihan vaan kiehuvalla vedellä. Lopuksi lisäsin valmiiseen risottoon parsat ja parmesanin. Tuli ihan hyvää, mutta valkoviiniä ois pitänyt laittaa risottoon enemmän, ja valkosipulia kans. Tuomiona sanottakoon, että kyllä tuo sienirisotto on mun makuuni parempaa.

Pääruaksi oli uunikalaa. 800g kirjolohesta leikkasin rasvasimman osan pois, ja tarkistin ettei fileessä ollut ruotoja. Ostin fileen kylläkin ruodottomana, mutta niinhän se on, ettei ole olemassa ruodotonta kalaa, ja tästäkin ruodottomasta lohifileestä nypin pinseteillä pois 21 ruotoa.
Pesin fileen kylmällä vedellä ja laitoin sen uunivuokaan.Samalla ruttasin yhden arkin leivinpaperia, ja upotin sen paperin tosi kuumalla vedellä täytettyyn altaaseen odottelemaan vuoroaan.


Ripautin lohifileen päälle varovasti suolaa ja reippaammin mustapippuria. Suolaa siksi varovasti, että tein lohifileeseen n.2cm välein viiltoja, ja laitoin niihin ohuen ohuita kylmäsavulohi viipaleita, mitkä itsessään on melko suolaisia. Kylmäsavulohiviipaleita oli 150g, ja ängin sen kaiken tuonne lohen viiltoihin. Paistuessa kylmäsavulohisoirot "sulavat" kalan sekaan, ne ei kunnolla edes erotu valmiista kalasta, mutta tuovat mukavasti makua. Sitten sotkin kulhossa 100g Viola, kolmen pippurin tuorejuustoa ja 150g Viola, ruohosipulituorejuustoa, pienen purkin smetanaa sekä pari rkl ruohosipulisilppua. Levitin lähes koko seoksen paksusti kauttaaltaan lohen päälle.
Lopuksi vielä se kuumassa vedessä lillunut leivinpaperi puristeltiin enimmästä vedestä, ja levitetään lohen päälle. Lohi uuniin, 200C ja 25-30min. Päälle voisi laittaa paahdettuja pinjansiemeniä, mutta meillä pähkinät ja siemet on pannassa, niin saksin päälle vähän vielä ruohosipulia (kun sitä kerrankin sattui olemaan).


Lohen kanssa tein uunissa paahdettuja juureksia; 
Kuorin kaksi isoa bataattia ja leikkasin n.1-2cm tikuiksi, lisäksi viipaloin sekaan yhden makean sipulin puolirenkaiksi leikattuna, pari valkosipulin kynttä murskattuna, rouhittua mustapippuria, merisuolaa ja oliiviöljyä.
Perunat pesin hyvin, mutta en kuorinut niitä. Lohkoin perunat ohuiksi "veneiksi", sekaan punasipulia puolirenkaiksi leikattuna, pari valkosipulin kynttä murskattuna, rouhittua mustapippuria, reippaasti merisuolaa ja oliiviöljyä.
Aloitin menun kokkailun noista juureksista, ja valmistelin ne odottomaan, sekä maustumaan isoihin kulhoihin. Siitä sitten vaan kippasin juurekset paperin päälle uunipellille, lämpö 250C ja n.30-40min uunissa paahtumassa.

Seuraavaksi tein guacamolen jääkaapiin tekeytymään;
Halkaisin kolme avokadoa, irrotin niistä kivet, mutta säästin ne, kuutioin avokadon hedelmälihan kuorissa, ja koversin ne haarukalla kannelliseen kulhoon. Muusasin avokadoa roheasti mössöksi, puristin sekaan 1/4 limen mehun. Pilkoin 1/2 chilin [putsattuna, ilman siemeniä ja niitä valkosia sisuksia] pienen pienen pieneksi, samoin 1/4 punasipulia hakkasin pienen pieneksi silpuksi, ja sekoitin ne avokadotahnaat. Maustoin avokaadotahnan suolalla ja pippurilla, sekä pienellä ripauksella sokeria [taittamaan limeä]. Tässä kohtaa piti maistella aikasta paljon, että sai suolan ja pippurin riittäväksi. Sekoitin tahnan tasaiseksi haarukalla, ja laitoin säästetyt avokadon kivet tahnan sekaan estämään tummumista. Kansi kiinni, ja kulho jääkaappiin maustumaan. Tarjolle laitettaessa otin kivet pois guacamolen seasta.


Tässä välissä valmistelin kalan, laitoin sen ekana uuniin, sitten perunat ja sitten bataatit. Alkuruuan ajan kala ja juurekset odottivat tarjolle laittamista 100C uunissa. Mutta siis kalan paistuessa valmistelin vielä pääsiäissalaatti;
Revin erilaisia salaatteja palasiksi [jääsalaatti, punasalaatti, rucola], pilkoin 1/2 kurkun pieniksi kuutioiksi, viipaloin 1/2 punasipulin ohuiksi puolirenkaiksi ja leikkasin pari säilykepersikan puolikasta kuutioiksi. Sekaan vielä pakasteesta 100g herneitä [pussin loppu] ja isoja katkarapuja. Tarjoilin salaatin laakealta vadilta, ja viipaloin siihen vielä päälle 2 avokadoa ja pari säilykepersikan puolikasta, vähän niin kuin koristeeksi. Salaatinkastikkeet olivat ihan vaan pullosta, hyväksi todettuja.

Ruokailun ja pöydän raivauksen jälkeen piti hetkeksi vähän oikasta sohvannurkaan höpöttelemään sukulaisten kanssa, ja sitten ryhtyä kahvin keittoon.


Jälkiruuaksi oli ihania äidin pikkuleipiä ja siskon leipomaa rahkapiirakkaa (lankomiäs ei tykkää rahkasta, niin minä sain tuota ison rasiallisen pakastimeenkin laitettavaksi :) ) Minä tein jälkiruuaksi paahtovanukkaat, eli Creme Caramel, mitkä oli kyllä ihan kipeen hyvejä! Tässäpä siis oikein niiden resepti;

CREMÈ CARAMEL, ELI PAAHTOVANUKAS (4annosta)

1dl sokeria
0,5dl kiehuvaa vettä

vanukasseos;
2dl kuohukermaa
3dl maitoa
1 vaniljatanko
100g valkosuklaata
0,5dl sokeria
3 munaa

Tee vanukas suorareunaisiin vanukaskulhoihin tai kahvikuppeihin, minä käytin teeman kahvimukeja. Lisäksi tarvitset syvän uunivuuan, mihinkä vanukasastiat mahtuvat, sekä 1-2litraa kiehuvaa vettä.

Aloita sulattamalla sokeri paistinpannulla; kaada 1dl sokeria pannulle, laita levy päälle, ei täysille, ja anna sokerin sulaa rauhassa pannulle, sekoittele lastalla vasta kun sokeri on alkanut sulamaan. MUISTA että sula sokeri on ihan hirvittävän kuumaa, ole varovainen sen kanssa. Kun sokeri on saanut vähän väriä, varo ettei se kuitenkaan pala, niin kaada varovasti sekaan puoli desiä kiehuvan kuumaa vettä. Sekoita vesi sokerin sekaan, ja kaada sokeriseos tasan kuppeihin. Pyörittele kuppeja niin, että sokeria tulee myös vähän kuppejen reunoille, anna sokerin jäähtyä [voit nostaa kipot vaikka hetkeksi jääkaappiin].

Tee vanukas. Laita kattilaan kerma ja maito, halkaise vaniljatanko, kaavi siitä siemenet ja laita ne sekä avattu tanko kerma-maitoseokseen. Anna seoksen kiehahtaa, mutta ole taas tarkkana, sillä kerma-maitoseos palaa herkästi pohjaan. Sekoita laakeassa kulhossa munien rakenne rikki, ja sekoita sekaan sokeri. Kun kerma-maitoseos on kiehahtanut, niin lisää siihen pieneksi palasteltu valkosuklaa ja sekoita se sulaksi seokseen. Ota kerma-maito-valkosuklaa seoksesta pois halkaistu vaniljatanko, ja kaada seoksesta vähän kerrallaan munasokeriseokseen, samalla aina sekoittaen. Ota vanukaskupit jähmettymästä, ja kaada vanukasseos varovasti tasan kuppeihin.

Laita kupit syvään uunivuokaan, ja nosta uunivuoka kuumaan uuniin, kaada vasta sitten kiehuva vesi uunivuokaan, niin että vesihaude yltää ainakin puoleen väliin vanukkaita kupeissaan. Paista vanukkaita vesihauteessa, 150C uunissa n.1tunnin ajan. Anna vanukkaiden jäähtyä, peitä ne kelmulla ja laita ne kupeissaan jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään. Tarjolle laittaessa kierrä vanukkaiden reunat irti kupeista terävällä veitsellä, laita kupin päälle pieni tarjoilulautanen ja käännä vanukaskupit väärinpäin. Kun pidät kiinni molemmin käsin kupista ja lautasesta, ja ravautat kuppia alaspäin, niin kuulet kuinka vanukas irtoaa kupista kauniisti lautaselle. Tarjoile kahvin tai teen kanssa, ja tietenkin jälleen hirmuhyvässä seurassa :)

7 kommenttia:

  1. Oih, täällä on reseptikin!
    Oikein hyvä, oi-kein hyvä. Tulee kyllä kokeiltua itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hetihän sitä pitä naputella :D Vaikka tuo Creme Caramel-resepti näyttääkin pitkältä, niin oikeasti kyllä tosi helppoja ja vaivattomia tehä :) Pitää vaan olla tarkkana, ettei sokeri pala, eikä kerma-maito kiehu pohjaan tai munaseokseen yhdistäessä ei tuu kokkelia. Kun noissa kohdissa on tarkkana, niin saa isommallekin porukalle vaivattoman jälkiruuan. Toki tuon voisi tehdä kakkuvuokaankin, mutta noi omat annokset on mun mielestä parempia ;)

      Poista
  2. Ekaksi pitää valittaa, että mun pitkä kommentti katosi jonnekkin bittiavaruuteen ja nyt vähän nyrpii :(

    Oih, mitkä herkut!

    Kunhan vaan joskus ehtisin, niin parsarisottoa pitäisi kokeilla. Olen kova parsafani (raaka-aine ja ruoka-annos lista, joita fanitan on kyllä pitkä, mutta parsa on ihan kärkipäässä!) Se kuulostaa superherkulliselta.

    Creme Caramelliakin voisin kokeilla. Suosikkini noista maito-kerma pohjaisista on ehdottomasti Creme Brulee, mutta en ole vieläkään saanut hankittua sellaista "liekinheitintä".

    Minulla on ollut ihan poikkeuksellinen pääsiäinen, en nimittäin ole laittanut mitään pääsiäisruokaa. Lammas on jääkaapissa, mutta torstaina jouduin hirvittävän työkuorman takia ruokkimaan perheen Mäkkärillä. Jäin ylimääräiset ainekset ja piti uhrata lammas parhaimman säilyvyyden vuoksi. Vaikuttaa siltä, että meillä syödään Keppostyyliin sitten pääsiäislammasta ensi viikolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mähän en siis luota tohon bittiavaruuteen pätkän vertaa, ja siksi _aina_ ctrl+C kaikki kommenttini, ennen kuin painan lähetä. Mä olen hukannut niitä aijemmin niin monta, tai siis bittiavaruus on hukannut, en minä, ja siitä oikeasti tulee pahamiäli, joten olen ihan opetellut tuon ainaisen kopsaustavan.

      Mä oon vähän miettinyt tota parsarisottoa, koska se oli melkeinpä koko menuun heikoin linkki. Mä luulen, että taisin kompastua valkosipulin ja mustapippurin vähyyteen. Meinasin jo tehdessäni laittaa pippuria reippaammin, mutta sitten aattelin että se peittää alleen parsan vienon maun. Parsat kylläkin oli sopivan kypsiä sekä kauniin värisiä, ja kun siis selailin noita eri ohjeita netistä, niin musta kyllä paras vaihtoehto oli säästää tuo keitinvesi, ja käyttää sitä risoton liemenä. Mutta tosiaan laadukas kasvisliemikuutio, enemmän valkosipulia, enemmän mustapippuria ja enemmän hapokasta valkkaria ois ehkä ollut se juttu [meillä kun ei voi laittaa risottoon sitruunaa hapoksi]

      Ja kuule, suosittelen kokeilemaan noita Creme Caramelleja! Sisareni on vannoutunut Creme Bruleen ystävä, ja oli vähän huuli pitkällä kun en suostunut niitä tekemään, vaikka hän ois tuonut tohottimenkin lainaan... Mutta siskon kanssa molemmat oltiin ehottomasti sitä mieltä, että nuo Creme Caramellit oli ihan parhaita!! Valkosuklaa oli ilmeisesti sen verran rasvaisempaa kuin kerma-maitoseos, että vaikka se oli sulanut seokseen, niin vesihauteessa paistaessa se oli vähän noussut vanukkaiden pintaan pieniksi palleroiksi, ja kumottaessa vanukkaiden pohjalla oli ihastuttavia valkosuklaan paloja. Tosi hyvää. Koostumus oli kanssa tosi ihastuttava! Ja kun aineksetkin on melko helpot, sokeri-vesi-kerma-maito-vanilja tanko-valkosuklaa-muna-sokeri, niin periaatteessa kaikkia voisi löytyä kaapista tiukkaa hetkeä varten. Tosin vanukkaiden pitää antaa tekeytyä jääkaapissa useampi tunti, joten ei nää kyllä saman päivän herkuttelutuskaan helpota, mutta jo komeesti seuraavalle päivälle auttavat :)

      Nyt mun jääkaapissa on kauheasti yli jäänyttä ruokaa. Niinpä aamupalaksi vetelin tänään paahdettuja perunoita, bataatteja, uunilohta, kälyn salvialohta, salaattia ja guacamolea leivän päälle kasattuna :D))

      Poista
  3. No vau! Oon ihan mykistyny :-O Alkaa ihan hymyilyttää meijän pääsiäismenuuu....siis mikä menu ;D ;D

    Mullakin tuntuu aina eka kommentti häviävän ennen kun ehdin painaan julkaise...:P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No katos kun kerrankin pääsin kokkailemaan, niin täytyä _vähän_ hifistellä :)) Mä kun en arkena laita ruokaa kuin itselleni, niin se on niiiiin riman alta vetämistä koko touhu. Nyt oli kiva päästä kokkaamaan, ja oikein servietitkin kattaa, käyttää vesikannua ja kahvipöydässä maitokannua :) Vielä kun ois tiskikone, niin tämmöinen isompi kokkailu ois paljon kivempaa! :D

      Poista
  4. Oltiinhan me ihan toimiva tiskikone kahdestaankin! (no joo, todellakin valkkaisin sen koneen koska tahansa)
    Ja Kepposelle vielä: Oikeasti, nuo paahtovanukkaat olivat aivan yllättävän hyviä. Olen niitä(kin) monesti muillamailla syönyt ja olin ehdottomasti tähän saakka creme bruleen kannattaja, mutta nyt en enää ole ihan varma... ehkä jos siihen creme bruleeseenkin laittaisi valkosuklaata :)

    VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)