perjantai 9. huhtikuuta 2010

Savon sydämessä.


Ei pidä antaa otsikon johtaa harhaan. Ei. Minä en asu Savon sydämessä. Olen ihan täpöhämäläinen, ja ylpeä siitä :) Mutta vähän pitkäksi venähtäneen opiskeluajan _asuin_ Kuopijossa, savon sydämessä. Sanovat notta savolaiset ovat lupsakoita ja mukavia ihmisiä. Minä en sitä koskaan niin kokenut. Mielestäni savolaiset ovat avoimia ja uteliaita, ja heiltä ei suoraa vastausta saa mihinkään. Joten älkää Porilaiset ja Turkulaiset koskaan muuttako savoon, te hajoisitte sinne :)

Ja nyt kun on aluksi herjattu puoli Suomea, anteeksi! :) Niin kerrotaanpa oikea syy otsikkooni. Uuden kuun ajan Mirka muisteli lapsuuden kotikaupunkiaan. Itse muutin Kuopijon vuosien jälkeen takaisin kotikaupunkiini, ja siksi aloin muistella Kuopijota. Kaikkien ihmisten kanssa en siellä juttuun tullut, tai no, en minä ihan niitä kaikkea 92 000 tavannutkaan, mutta aikasta monta kumminkin. Mutta kourallisen ikuisia ystäviä sieltä elämääni sain.

Kaupunkina Kuopijo on ihan mahtava, kaikki tapahtuu torilla taikka torin ympärillä, eli ihan ytimessä.
Mielestäni parasta Kuopijossa on kahvilat. Houkutus on ehdoton suosikkini, sieltä saa mm. taivaallista Pirun Hyvää Päärynäkakkua. Silloin muutama vuosi sitten kiva paikka oli myös Burts Tea & Coffee, ja valtavan suloinen kahvila kaneli. Myös keskustan Arnoldsilta sai hyvää kahvia ja hauskaa palvelua.



Ravintoloita siellä oli monta mainiota. Isä Camillossa käytiin monesti ihan vain viinilasillisella, ja kun siellä ei varsinaisesti mitään pientä hiukopalaa ollut, niin tilattiin sitten etanoita :). Tykkäsin kylläkin Kuopijon Amarillostakin, siellä oli aina erinnomainen palvelu ja hyvät, luotettavat Amarillo annokset. Mutta parasta melkeinpä oli ravintola O.S. Sitä on vaikea edes kuvailla, se kannattaa ehdottomasti kokea. Vaikket savossa käydessäsi muualla poikkeisi kuin O.S.ssa, niin reissusi olisi varmasti onnistunut.


Kolmantena kaipaan Kuopijosta niitä mainioita käsityöliikkeitä. Monesti ihastelin Daiga Daiga Duun ikkunan takana ihania takkeja ja mekkoja ja laukkuja. Artikosta löytyi aina joskus jotain kivaa keramiikkaa, mutta suosikkini oli ja on Sininen Silta, mistä löytyi kaikkea pientä ja suurta ihanaa.



Niinpä siis jos olisin tänään Kuopijossa, niin kävisin ystävien kanssa lounaalla O.S..ssa. Sitten kiertelisin kauppoja ja kävisin Sinisessä Sillassa hypistelemässä, ostaisin ainakin tähtiä. Leikkisin turistia torilla ja poikkeisin kauppahallissa. Sitten pitäisi jo viimeistään päästä Houkotukseen kahville ja kakulle, ja ehkä ottaa jotain suolaistakin ennen kakkua (siellä on niin huokeat hinnat, että siellä voi oikeestikin otta molempia, jeee!!) Ja sitten pitäisi hetki elpyä, koska illaksi pitäisi olla hehkeänä ja hilpeänä Henkka buarissa katsomassa (ja kuuntelemassakin) jumalaista Veetiä! Ja yöllä pitäisi hakea Foodista täytetty patonki, ja kömpiä johonkin nukkumaan. Kyllä, tänään on SE päivä kun kaipaan Kuopijoon.

6 kommenttia:

  1. En myöskään koe yleisesti savolaisia lupsakoiks ja avoimiks. Oon Kuopiossa asunu jonkun vuoden kanssa ja vähän pienemmässä pitäjässä Pohjois-Savossa myös. Ihan käypänen mies sieltä mukaan kyllä lähti :D, vaikkakin on kyllä ihan Savolainen :D
    Kuopio on kesällä niin Jees kun olla ja voi. Talvella kyllä ei mielestäni yhtään jees. Ihan kuollutta ja siellä kun torin reunalla bussia odotteli, niin samat naamat päivästä päivään..kahvilat oli aika köpösiä siihen aikaan...
    Ittelle on ravintolatarjonnasta jääny mieleen lähinnä Sirkkelin seiskatiistait :-O :D
    Mukavaa viikonlopun alkua!

    VastaaPoista
  2. Mulla on näemmäe aukko yleissivistyksessä, mutta en tiedä missä Kuopijossa on Sirkkeli :D Ja kyllä, Kuopijo on ehkä niitä ainuita paikkoja Suomessa, missä parhaat bileet oli tiistaisin :)

    VastaaPoista
  3. Olipa hyvä selostus Kuopion must-go-paikoista. Tiedänpähän jatkossa, missä pitää poiketa, jos sinnepäin eksyy.

    VastaaPoista
  4. Sirkkeli=Rock Circus(Haapaniemenkadulla). Lopetettiin jo 90-luvun puolella muistaakseni. Tilalle tuli Clone, eurooppalaishenkinen trendidancebaari tai jotenkin noin sitä mainostettiin :D. Useimpien kuopiolaisten mielestä Sirkkeli tais olla junttipaikka, mutta ihan paras paikka mun mielestä, paras musiikki ja mukavasti kaikenlaisia ihmisiä. Tiistaisin juomat oli 7mk, lieneekö tuolta ajalta jäänteenä, että tiistaisin on menoo :D

    VastaaPoista
  5. Vastavierilulla :)
    Täältähän löytyi tosi kivan oloinen ja fiksu blogi! Joudutkohan seurantalistalle. Olen savosta kotoisin ja alleviivaan sen, että savolaiset ovat uteliaita ja välittömiä. Opiskelujen takia ajauduin 12 vuodeksi hämeeseen (nyt asun uudellamaalla, hämeen rajalla), jossa viihdyin tosi hyvin. Hämäläinen luonteenlaatu sopi hyvin minulle, pidättyneelle, jäykälle,etäiselle ihmiselle. Siellä sai olla rauhassa, kukaan ei ollut mitenkään erityisen kiinnostunut asioistani (kuulostaa varmaan omituiselta, mutta pidin siitä). Savossa käydessäni olen jotenkin vaivautunut. Tosin, jos voisin valita, asuisin mieluummin savossa kuin täällä pääkaupunkiseudun läheisyydessä...

    VastaaPoista
  6. Ajatella että koitti se päivä, kun kaipaat Savoon :D Noh, se on se paholaisen kakku.

    VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)