keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kesän paras punajuuri ja salaatti

Tämä salaatti on tällä hetkellä yksi suosikeistani!


Punajuuri-feta-salaatti

1kg punajuuria
oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippurirouhetta
1puntti rucolaa
1puntti viinisuolaheinää
1/2 pkt tavallista fetaa (Apetina, 100g)
kourallinen pinjansiemeniä

Pese punajuuret juuriharjalla, leikkaa pois naatin jämät ja juuren päät, lohko ohuiksi veneiksi ja laita leivinpaperin päälle uunivuokaan. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria, paahda 40-60min uunissa, 200-225C, kunnes ovat pehmoisen paahtuneita. Anna jäähtyä.


Pese ja kuivaa salaatit, nypi ne laakeaan kulhoon. Levitä suunnilleen jäähtyneet punajuuret rucolan ja viinisuolaheinän päälle. Murustele feta pieneksi  koko salaatin päälle. Paahda pinjansiemeniä kuivalla, kuumalla paistinpannulla niin kauan kun ne alkaa tuoksua pähkinäiselle/popcorniselle. Ole varovainen, pinjansiemenet palaa herkästi, joten kippaa ne pois pannusta, heti kun olet paahtanut niitä tarpeeksi, vaikkapa talouspaperin päälle vähän jäähtymään. Levitä salaatin päälle lopuksi pinjansiemenet, tai voit laittaa ne erilliseen kippoon tarjolle, kunkin itse salattiin lisättäväksi (HUOM! Pähkinäallergikot saattavat olla allergisia myös pinjansiemenille).

Herkuttele tätä kesäsalaattia grilliruokien kanssa, salaatti sopii hyvin myös kalan ja kanan kaveriksi. Valmis salaatti on paahdetun punajuuren makea, fetan suolainen, pinjansiemenien pähkinäinen ja ihanien salaattien mausteinen - jokainen haarukallinen tätä, on hymyillyttävän ilahduttavaa :) Siksipä tätä kannattaa melkeinpä tehdä heti tupla määrä! ;)

Punajuuret ja pinjansiemenet voi  hyvin valmistella etukäteen, mutta salaatti kannattaa koota tarjoiluvadille vasta ennen tarjolle laittamista (salaatit nuupahtavat herkästi, ja feta juusto värjääntyy/möyhääntyy punajuuresta, jos tämä salaatti seisoo monta tuntia jääkaapissa).

7 kommenttia:

  1. Vaikuttaa herkulliselta!
    Tykkään punajuuresta, mutta sen kypsentäminen on liian työlästä ja aikaa vievää, että viitsisin usein siihen ryhtyä. Minä joudun keittämään niitä ainakin tunnin, joten nyt en voi muuta kuin ihmetellä, että meneekö niistä haarukka läpi, jos pitää uunissa vaan 20min? Lähteekö tosiaan kuorta riittävästi pois ihan vaan harjaamalla?

    t: skeptinen punajuuren valmistaja, jolla menee hermot niiden keittämiseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ni, lyödään päivä tiskiin, niin mä teen sille skeptikolle tätä salaattia, ja saat ihan itse todeta tämän ihmeen! ;)

      Poista
    2. Piti vaan varmistella, että kuinka aldentet kasvikset kuuluvat uuteen terveelliseen ruokavalioosi :)

      Mutta päivä voidaan lyödä tiskiin hyvin. Kana saltimboccaa ja tuota.

      Poista
    3. Kalaa ajattelin ja tuota, jotain kosolti paikallista järvikalaa, mutta joka tapauksessa kummiskin tuota.

      Poista
  2. sitä vaan piti kysymäni, että pitääkö tämä valmistaa just ennen tarjoilua vai voiko tehdä aiemmin? että meneekö punajuuri esim jääkaapissa huonoksi tms?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon tehnyt molemmin. Onnistuu ihan hyvin paistaa punajuuret etukäteen, oon tehnyt niinkin, että oon paistanut kerralla paljon punajuuria, ja sit tehnyt salaattiannoksia sen mukaan kun oon syönyt. Hyvin säilyvät siis paistamisen jälkeen parikin päivää jääkaapissa. Ite laittaisin punajuuret salaattiin mielummin huoneen lämpöisinä, kuin ihan hirmujääkaappikylminä - ne maistuu paremmin punajuurelle, kun eivät ole ihan hirmukylmiä. Pinjansiemenet kannattaa paahtaa vasta ennen käyttämistä, koska niiden pintaan nousevat öljyt voi härskiintyä, mutta itse olen kyllä paahtanut ne tarjoilupäivänä aijemmin, laittanut kippoon ja siitä sitten kipannut salaatin päällä tarjottavaksi laitettaessa. Ja tosiaan, pinjansiemenet voi jättää paahtamattakin jos on kiirus, mutta kyllä ne oikeasti on vielä parempia paahdettuna :)

      Tämä salaatti on helppo ottaa piknikillekin mukaan, itse pakkaisin tosin salaatit omaan kulhoon/tarjoiluastiaan, punajuuret omaan rasiaansa, feta paketissa tai omassa rasiassa ja pinjansiemenet omaan pikku rasiaansa, niin eivät matkatessa möyheentyisi rumaksi, vaan olisi kauniimpi salaatti piknikille ryhtyessä.

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)