perjantai 10. toukokuuta 2013

1+1+1=lätty!

Netissä kulkee ohje "kahden raaka-aineen ihme pannarit", mistä minäkin heti kiinnostuin, ja jo ekan kokeilukerran jälkeen innostuin. Nämä pannukakut tehdään tosiaankin vain kahdesta raaka-aineesta; banaanista ja kananmunasta. Ulkonäkö muistuttaa kovasti lättyjä, maku on erilainen, mutta makea ja oikeasti hyvä. Tosin minä halusin makuun vähän jotain lisää, ja niinpä näistä sitten tuli kolmen raaka-aineen lättyjä!


TERVEELLISET LÄTYT, 1+1+1 = lätty!

4 kananmunaa
2 isoa kypsää banaania, tai 3 pienempää
0,5-1tl kardemummaa
voita paistamiseen

Riko kananmunat mittakannuun, kuori ja pätki banaanit sekaan, lisää vielä kardemumma. Surauta kaikki lättytaikinan tapaiseksi kuohkeaksi taikinaksi sauvasekottimella. Paista lätyt lättypannulla. Kokeilin tavallista paistinpannuakin, mutta lättypannun syvennyksissä lätyistä tulee sopivan kokoisia kääntää, ja ne kypsyvät myös sivuilta. Niinpä hain äidiltä vanhan kunnon valurautaisen lättypannun lainaan. Ensin pikkasen voita kaikkiin pannun syvennyksiin ja sitten mittakannusta taikina onkin helppo kaataa pannulle, kääntäminen sujui parhaiten puisella voiveitsellä.

Nämä lätyt on herkkiä palamaan, joten ne paistetaan miedommalla lämmöllä, minun vanhassa hellassa riitti hyvin lämpö 3-4, vaihdellen. Ja muista, valurautapannu varaa hyvin lämpöä, myös pannun varteen.
Lätyt paistetaan molemmin puolin, ja nautitaan lämpimänä esim kanelilla maustetun turkkilaisen jugurtin ja marjojen kanssa. Vähän hapan juge sopii hyvin näille makeille lätyille :)




9 kommenttia:

  1. Täytyypä ottaa ohje talteen ja kokeilla. Banaanilätyt kuulostaa herkullisilta.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista eli ilmeisesti on pakko kokeilla itsekin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista Eenalle ja Willa Tammistoon :) Näitä tosiaan markkinoidaan terveellisinä lättyinä, koska niihin ei tarvitse lisätä lainkaan sokeria, ja jauhotkin jää kokonaan pois. Voissa ne toki paistetaan, mutta niin kait lätyt aina :) Tuo banaani määrä on melko "ohjeellinen", koska vaikeahan noista banaanien koosta on sanoa, että mikä on pieni, iso tai hirmuiso. Itse olen lisännyt banaania, jos taikina on ollut kovin litkua, tai vastaavasti kananmunaa, jos taikina ei pysy koossa paistaessa. Ja tuo paistaminen lienee tässä kinkkisintä, parikin ystävääni kertoi saaneensa vain harmaata mössöä aikaseksi näitä lättyjä paistaessaan. Itse olen kokenut parhaimmaksi tähän hommaan lättypannun, miedon lämmön, varovaista irrottelua reunoilta paiston aikana ja maltin odottaa lättyjen paistumista ennen kuin kääntää :)

    Jotenkin meditatiivista seisoskella siinä pannun vieressä odottelemassa, ja kauhistella sitä käryä mikä lättyjen paistamisesta aina tulee ;)

    VastaaPoista
  4. Hmmm... Mielenkiintoisen kuuloisia, tarttee ehdottomasti kokeilla. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä - nämä on kyllä hämmentävän hyviä :) Itse tosiaan tykkään lisätä perusohjeeseen ripauksen kardemummaa, jossain ohjeessa mainittiin maustamiseen vaniljakin, mutta mielestäni nämä ovat niin makeita, että "pippurinen" kardemumma sopii näihin mainiosti.

      Poista
  5. Tosi uudenlainen ohje! En ollut tiennyt, että lettuja oikeasti voi tehdä ilman jauhojakin - nyt tiedän. Meillä nimittäin syötiin näitä banaanilettuja tänään iltapalaksi. :)

    Mietin, että tulisiko niistä vielä terveellisempiä, jos vaihtaa voin kylmäpuristettuun neitsytkookosöljyyn, jonka väitetään olevan toooosi terveellistä?

    Oli kyllä herkullisia, me kun tykätään banaanista. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ookkin hyvejä :) Tuolla voillakin toki käry käy, mutta neitsytkookosöljyllä voisin kuvitella savun olevan vielä sakeampaa :D Ja mekin siis tehtiin näitä juurikin äsken siskoloisten kanssa, ja en ole kertaakaan kokeillut tehdä näitä ilman kardemummaa, mutta minun mielestä se on kyllä ihan ehotonta tälle ohjeelle! :)

      Ja siis tämä ohje kiertää tosiaan netissä kahden raaka-aineen ihmepannukakkuina tai lättyinä, tämä ohje on ehdottomasti monien ruokablogien ja eritoten terveysvaikutteisten ruokablogien tämän vuoden "avokadopasta". Joten ilo oli tuoda tämä ohje tähänkin blogiin :))

      Poista
  6. Mielenkiintosta!!! Pakko kokeilla lähiaikoina...kuhan ensin äitienpäiväkaakut saadaan tuhottua :P :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää Sanna kyllä toimis ennen sitä kakkuakin - aamupalaksi ;)) Ihania kakkuhetkiä huomiselle!

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)