torstai 9. kesäkuuta 2011

Makea kesäyllätys ystäville



Askarteluhulinoiden haasteena on "Yllätys Ystävälle". Minun ystävät ovat kaikki kovin yllätyksellisiä, ja tälle ihanelle aurinkoiselle päivälle olinkin sopinut grillailu-treffit oikein mukavien ystävien kanssa, niin päätin tehdä heille yllätykseksi laatikollisen herkullisia marenkeja. Marenkien ohjeen löysin ihastuttavasta MallanMakeat-blogista. Koristelin rasian, laitoin sisälle leivinpaperia suojaksi ja sisälle marenkeja. Kuuman päivän takia en esivalmistellut marenkeja enempää, vaan tein ne loppuun grillailuvalmistelujen ohessa. Tuli kyllä ihan taivallisia herkkuja, suosittelen kokeilemaan!

Ja koska marenkiohjeita on todella monia erilaisia, niin laitanpa tähän ylös, miten minä homman seuraavalla kerralla tekisin :)

TÄYTETYT MARENKIPESÄT, n.16kpl

4 kananmunan valkuaista
2dl hienoa sokeria

Valmistele marenkien paistaminen piirtämällä leivinpaperin nurjalle puolelle lyijykynällä ympyröitä, esim juomalasia apuna käyttäen. Erottele valkuaiset yksitellen lasin kautta puhtaaseen kulhoon. Valkuaisvaahdossahan on todella tärkeää, että siihen ei tule mitään ylimääräistä, kuten keltuaista tai aijemmin käytetyistä vatkaimista jotain taikinan rippeitä. Ja marengin perusohje on se, että yhtä valkuaista kohden 0,5dl sokeria. Vatkaa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi ja lisää sokeri osissa vaahtoon. Vatkaa vaahtoa vielä pitkään, n.10min jotta siitä tulee kovaa ja kiiltävää ja sokeri kerkiää sulamaan vaahtoon. (Joissain ohjeissa vaahtoon lisätään myös ripaus suolaa, ja sitä vatkataan vesihauteen päällä, mutta mielestäni kotioloissa se on jo hifistelyä.)

Käännä uuni päälle, 100C (kiertoilmauuni 75C), laita marenkimassa pursotuspussiin [ehdottomasti ohjeen haasteellisin osuus] ja pursota leivinpaperin päälle ympyröitä, mihinkä pursotat vielä reunat. Paista marenkeja 60min 100C uunissa, laske uunin lämpö 50C:een ja paista vielä toinen tunti. Käännä virrat pois uunista, avaa luukku rakoselleen esim kapustan avulla ja anna marenkien kuivua uunin jälkilämmössä (monissa ohjeissa sanotaan että yön yli).

TÄYTE:
130g valkosuklaata
2,5-4dl vispikermaa
marjoja ja hedelmiä maun sekä sesongin mukaan

Sivele kuivuneet marengit valkosuklaalla, ettei ne pehmentyisi täyttämisestä, ja laita marengit hetkeksi jääkaappiin että suklaa jähmettyy. Vatkaa kermavaahto (halutessasi mausta se), pilko haluamasi hedelmät ja marjat. täytä marengit kermavaahdolla, hedelmillä ja marjoilla juuri ennen tarjoilua.

Nauti hyvässä, arvostavassa ja herkullisessa seurassa!

8 kommenttia:

  1. Nami-nami! Minullekin kelpaisi tällainen yllätys :)

    VastaaPoista
  2. Onnellisia ovat ystäväsi, jotka saavat nauttia tällaisista yllätyksistä ja - Ystävästä ihan selvästi isollä Y:llä :)

    VastaaPoista
  3. Aivan ihanan näköisiä. Olisinpa kuulunut tuohon porukkaan, joka noista sai nauttia!

    VastaaPoista
  4. Nämä ovat kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu! Ja mietittiin kyllä, että jatkossa kokeillaan britakakkuunkin valkosuklaata, jahka mansikka sesonkin on täällä :)

    Mutta jännä juttu nuo marengit, googlasin tosiaan niitä ohjeita, ja vaikka resepti onkin yksinkertainen, niin lähes joka ohje oli erilainen! Eniten vaihteli paistoajat, koomisin ohje oli ehkäpä se, missä luki että paista marenkeja 100C uunissa 1-2tuntia. Melkosen laaja käsite tuo 1-2tuntia! :D

    MallanMakeiden ohjeessa oli 120C ja 45min, mutta minun marengit ainakin ruskistuivat pinnasta ja jäivät sisältä raaksi tuolla ohjeella. Ne toki oli ihanan sitkeän sokerisia syödä, mutta todella hankala muuten työstää ja täyttää, kun tarrasivat kiinni eivätkä meinanneet pysyä kasassa. Niinpä ajattelin ensi kerralla kokeilla tätä paisto-ohjetta :)

    VastaaPoista
  5. Kiva yllärirasia! Sulla tuntuu virtaa riittävän, kaikenlaista syntyy jatkuvasti. Voisin ottaa elämänvoimaa tuollaisessa rasiassa -laitatko tulemaan?

    VastaaPoista
  6. Mä oon armas lomalla vielä pari päivää, sitten alkaakin sellainen rutistus että oksat pois! Lähes tulkoon pelkkiä yhden vapaita ja todella kummallisia työvuororatkaisuja. Niinpä olen päättänyt, että nyt vaan nautin, teen juuri sitä mitä huvittaa ja nautiskelen. Niinpä olen nukkunut paljon, ollut pihalla, kyläillyt, askarrellut, grillaillut, laittanut parveketta ja tehnyt noita askarteluhulinoiden DT juttuja. Eli elämänvoimaa löytyy näihin juttuihin, mutta ans olla kun pitäisi tehdä jotain opintoihin liittyvää kirjallista tuotosta (varsinkin sitä yhtä) tai jotain muuta hyödylliseksi laskettavaa, niin johan loppuu elämänvoimat ja kaikki muut voimat... Se on vaan sellaista eskoseni, elämä on ja opettaa :)

    VastaaPoista
  7. Mä ehdin jo unohtaa, että olet lomalainen. Nauti! On sulla hyvät lomasäät.

    VastaaPoista
  8. Kuola valuen katselen noita ihanuuksia. Viikonlopuksi tulee vieraita, taidan tehdä jälkkäriksi marenkia. =)
    Lisävinkkinä tiedän, että ainakin ammattilaiset käyttää pienen tipan etikkaa marengissa, parantamaan vaahdon koostumusta.

    VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)