sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Nimipäivän ristiäiskakku


Piiiitkästä aika kakkutehdas avasi tuotantolinjansa. Entinen työkaverini kyseli toukokuun alussa, että kun heille on tulossa ristiäiset, niin voisinko mitenkään tehdä sinne kakkua? Hän kun sai aikoinaan töissä aina välillä maistella leipomuksiani, ja tykkäsi niistä kovin. Ristiäiset olivat näin viikko ennen juhannusta, vieraita tulossa n.30henkeä lapset mukaan laskettuna, ja toiveissa jotain tyylikästä, söpöistä ja vaaleanpunaista. Tilaaja ei oikein tiennyt mitä koristeita kakussa voisi olla, ehkä kukkia, ehkä semmoinen netissä monesti näkyvä vauva, ehkä jotain muuta, minä saisin päättä :) Minulla kun ei ole semmoista vauvan silikonimuottia [eikä tule, minusta on karmivaa että semmonen vauva tehdään kakun päälle sokerimassasta, joku saletisti haukkaa siltä pään...] niin päätin sitten tehdä kakkuun koristeeksi jotain muuta.

Kerta olen putsannut kaikki kaappini sokerista ja viljasta, niin ehdotin että ostan kaikki kakkutarvikkeet, ystäväni maksaa laskun, ja hän saa sitten pitää kyllä ylijäävät jauhot, sokerit, sokerimassat ja muut, koska minä en niillä mitään tee. Tämä kävi oikein hyvin. Olen vähän huono hinnoittelemaan kakkuja muuten, kun yleensä kerta sukulaisille ja lähimmille rakkaille niitä esim lahjaksi teen, mutta näihin ristiäiskakkuihin ehdotin tekopalkkaa 20e/kakku. Tämäkin hyvin ystävälleni kävi, tosin myöhemmin hän ehdotti että josko tekisin sittenkin vain yhden kakun, kun hänen sisarensakin oli luvannut juhliin leipoa. Itseäni vähän kauhistutti että 10-15hengen kakku 30hengen juhliin, mutta kyllä he varmasti saivat sen jotenkin riittämään :)

Mutta niin, se kakku.Tein kakkuun koristeeksi pienet vaaleanpunaiset tossut. Löysin hienon mallin Kakkuateljee Pionilaakson ohjeista, täältä. Tein tossut melko pienenä, ja käyttämäni sokerimassa oli melko pehmeää, joten jouduin vähän muokkailemaan ohjetta, mutta aika söpöset niistä kuitenkin tuli :) Aamutuimaan kuvatessa en älynnyt ottaa parempaa kuvaa tossuista, mutta sivuilla oli "koristenappeina" pienet valkoiset sokerimassakukat. Tein tossukoristeen erilliselle levylle, mikä sitten nostettiin juhlissa kakun päälle - näin sen voi siirtää pois kakun leikkaamista helpottaakseen, ja halutessaan säästää koko koristeen muistoksi.

Muina koristeina oli erilaisilla muoteilla tekemiäni sokerimassa kukkia ja lehtiä. Värjäsin valkoista sokerimassaa itse haluamiini sävyihin, ja siksi kukissa on samaa hentoa vaaleanpunaista kuin tossutkin on, ja vähän tummempaa vaaleanpunaista. Lehdet oli ruskeat, samoin isojen kukkien keskustat. Ruskea kivasti ryhdittää vaaleanpunaista. Sekaan vielä lisäilin pieniä pehmeitä kultaisia sokerihelmiä. Yleensä en pidä kullasta, mutta näihin väreihin ja ristiäiskakkuun se mielestäni sopi paremmin kuin hopea.

Vaikka kakkuja haluttiin vain yksi, niin yritin tehdä siitä mahdollisimman ison käyttäen isointa pyöreää kakkuvuokaani (halk.26cm) ja laitoin runsaasti täytettä. Täytteen tein kermavaahdosta, maustamattomasta tuorejuustosta, sulasta valkosuklaasta, rouhitusta valkosuklaasta ja vadelmista. Koska en löytänyt suomalaisia pakastevadelmia, niin kiehautin ne kunnolla, ja paseerasin ne siivilän läpi "mehuksi". Kirpeä vadelma ja makea valkosuklaa sopii mielestäni hyvin yhteen kakkutäytteessä. Kostutin kakkupohjan lisäksi vadelmalimpparilla. Itse tykkään kosteista kakuista, mutta kuten alemmasta kuvasta näkyy, niin tämä kakku oli jo melko kostea - kakun alareunan sokerimassa alkoi sulamaan, tosin vain yhdestä kohtaa, mutta tietty suoraa etureunasta. Är-syt-tä-vää!

Koska kakku piti siirtää tarjoiluvadille, niin tein alareunaa tukemaan vielä sokerimassanauhan. Kakusta tuli kyllä tosi painava, ja kostea, ja vaikka alla olikin IKEAn muovinen "kakkupaperi" helpottamaan siirtoa, ja laitoin kakun hakijoiden matkaan ison kakkulastan, niin en vielä tiedä että onnistuiko siirto vai ei, vähän kyllä jänskii.

Mutta tämmöinen ristiäiskakku siitä sitten tuli. Nyt täällä jännityksellä odotetaan, että mikä tuli pienokaiselle nimeksi, onnistuiko kakun siirto, riittikö kakku ja oliko kermut onnistuneet! :)10 kommenttia:

 1. Varmasti on kakku maistunut :) tosi nätti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma :) Kakku oli kuulemma maistunut oikein hyvinkin, ja neitokainen sai kasteessa kauniin nimen, puhuttelunimekseen tuli Aino <3

   Poista
 2. Vau kuinka kaunis kakku, oletpa taitava!
  sellainen vauva-muotti kuullostaa kyllä jotenkin vähän karmivalta, tossut tosiaan on aika paljon paremmat! :)
  Mukavaa juhannusviikkoa sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina :) Ja eikö, itse aina vähän ihmettelen sitä vauvamuottia, näkeehän siitä toki semmoisia söpösiäkin ratkaisuja, missä alaston, sokerimassasta tehty vauva on puettu ruusunterälehtiin tai nalleksi Anna Geddesin kuvien tavoin, mutta olen kyllä jossain nähnyt kuvia kakusta, missä alaston, muotilla tehtyä vauva makaa pylly pystyssä kakun päällä, ja se sokerimassakin on värjääntynyt turhan kalman kalpeaksi.... Minusta ihan karmivaa! Mutta onneksi noista tossuista tuli minunkin mielelle söpöset, yritin tehdä semmoista vastasyntyneen kokoa, ja kyllähän ne melko nukkemaiset olikin :)

   Oikein ihanaa, suvituulen tuudittamaa juhannusviikkoa myös sinne Pirkanmaan luoteispuolelle täältä eteläiseltä Pirkanmaalta! :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Sanna-Mari! :) Vasta facebookin leipomuskansiooni kuvia lisäillessäni huomasin, kuinka samanlainen tästä kakusta lopulta tulikaan, kuin viime vuonna tekemät ylppärikakut, koristeiden sommitteluissa vain tuo tossukoriste oli erijuttu, muuten kukatkin melkein asettui samoin. Ei se toki haittaa, kaunishan tämä näinkin on, ja helpompi leikata kakkua, kun kukkia ei ole ihan joka paikassa, mutta voisihan sitä opettelumielessä kokeilla jotain muutakin ;) Noh, kakkutehtaalla syntyi viikonloppuna toinenkin kakku, mikä sitten onkin tyystin erilainen, siitä sitten kuvia myöhemmin :)

   Poista
 4. Oih, miten suloinen kakku!
  Sinulla on siellä oikein juhlatehdas käynnissä, josta syntyy upeita kakkuja ja onnittelukortteja. Onpas kiva nähdä kuinka luovuutesi ja kätevyytesi kukoistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja totta, tänä keväänä on oikein luvan kanssa kerinnyt näpertelemään ja väkertelemään paljon enemmän. Ja vaikka luominen onkin aina välillä tuskaa, niin hyvä lopputulos tekee kyllä pitkäksi aikaa hyvän mielen itsellekin :)

   Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)