lauantai 23. helmikuuta 2013

Kutistemuovi perhoset

Innostuin tällä viikolla pitkästä aikaa kutistemuovista. Siinä on vaan jotain todella hypnoottista, kun ne kutistemuovista leikatut tekeleet kutistuvat uunissa uuteen pienempään muotoonsa :)

Hyvät kutistemuovin peruskäyttöohjeet ja aika paljon muutakin löytyi täältä; FinnStamper. Ohjeita toki löytyy netistä paljonkin, kannattaa etsiskellä jos kutistemuovi on sinulle uusi juttu, tai haet uusia ideoita siihen, mihinkä kaikkeen muovia voisikaan käyttää. Kutistemuovia saa ihan tavan askartelukaupasta, ja sitä on ainakin tämmöisenä kirkkaana, sekä mattapintaisena kirkkaana, valkoisena ja mustana. Mattapintaan on helpompi piirtää/leimata/tulostaakin, ja sitä voi värittää jopa puuväreillä, liituväreillä tai sitten tusseilla.

Minä leikkasin BigShotilla ohuilla perhos-stanseilla kirkkaasta kutistemuovista kahden kokoisia perhoisia. Kokeilin myös leikata reikäkuvioituja perhosia, mutta en saanut niitä ehjinä irti stansseista, joten tyydyin noihin kokonaisiin perhosiin, mitkä sitten värittelin Promarker-tusseilla. Tussi kuivuu pintaan vähän huonosti, joten tässä touhussa sormet kyllä suttaantuu, mutta se on toki pois pestävissä :) Tein perhosiin reijät ihan vaan tavan toimistoreijittemellä.

Sitten kutistamaan. Lämmitin uunin 175C, laitoin perhoset leivinpaperilla suojatulle uunipellille ja "paistoin" niitä uunin keskitasolla tasan 3min. Valitettavasti kukaan ei ole välttämättä halunnut siivota uunia, joten en voinut kuvata iloista videopätkää likaisen uuninlasin läpi, kun perhoset kutistuivat ensin hykkyrämykkyrään, ja siitä sitten oikenivat ihaniksi perhosiksi. Kutistemuovi kutistuu kuumassa n. 1/4-1/5 osaan alkuperäisestä, kutistetut kuviot paksunevat ja niiden väritetyt värit tummenevat sekä kirkastuvat. Reijittimellä tehty reikä kutistuu niin, että näyttää neulalla tehdyltä :)

Tässä kuvat perhosista ennen ja jälkeen uunin;
Ja ei onnistunut nyt kuvien katsominen rinnakkain, niin katsellaan sitten peräkkäin. Pienistä perhosista tuli kyllä pienen pienen pieniä, täytyy miettiä että mitä niistä keksin, mutta nuo isommat pienet perhoset päätyvät keväisen kodin koristeluun. Niistä sitten myöhemmin juttuja, jahka on jotain valmistakin :)


Kivoja linkkejä kutistemuovista tehdyistä koruista ja koristeista löytyy mm. klikkailemalla;

9 kommenttia:

 1. Suloisia perhosia.

  Minä tein joskus pojille kutistemuovista Pokemon ja Cars merkkejä. Niitä sitten kiinnittelin vetskareihin ja jopa suoraan vaatteeseen. Jos nyt löytyisi vielä arkin jämät, niin voisinpa tekaista angry birdsejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muuten muistin, että nää oot käyttänyt tota, ja katselin sun blogista "kutistemuovi" kohdasta niitä housukoristeita. Teidän kuopus oli niiiiin pikkanen räkänokka :D))

   Poista
 2. Ihania perhosia, pienistähän sä teet tietty koruja... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, se on kyllä hyvin mahdollista, vaikkakin noista pienistä tuli niin pieniä, että ne saattaa jopa koruihin olla liian piskuisia ;) Mutta harjoitukset jatkuu :)

   Poista
 3. Oho! Enpä oo tuollaisesta kuullutkaan... täytyy laittaa harkintaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistan tätä olleen jo aijemminkin, josko ei nyt ihan omassa lapsuudessa, niin ainakin nuoruudessa, mutta silloin ei oikein keksinyt siitä mitään tekemistä :) Netistä löytyy kivasti erilaisia koruja ja muitakin ideoita, mihinkä kutistemuovia on hyödynnetty.

   Kutistemuovia löytyy ihan tavan askarteluliikkeistä, mielestäni jopa tiimarikin sitä myy. Väreinä ainakin tämä kirkas, sitten mattapintaisina kirkas, valkoinen ja musta. Mielestäni valkoinen on silloin paras hankinta, kun haluaa tehdä väritettyjä kuvioita/koruja/koristeita.

   Ja tätä tosiaan voi leikata niin saksilla, koristesaksilla kuin noilla erilaisilla leikkuustanseilla, myös ohuillakin. Ripustettaviin osiin pitää muistaa tehdä reikä ennen paistamista/kuumentamista, ja tosiaan ihan tavallisella työhuonereijittimellä tehty reikä kutistuu pienen pieneksi, ihan kuin neulalla tehdyksi reijäksi :)

   Ehdottomasti kannattaa laittaa harkintaan, ja jopa hankintaankin! :)

   Poista
 4. Mä luin tätä ja olin kamalan innostunut, että mullahan on töissä hulluna kuplamuovia, että senkun alan tekemään kanssa :)
  Mutta eipä tämä taas ollut ihan niin helppo juttu. Tosi hauskoja ja kauniita perhosia oot vaan taas tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehhhehhehheeeeee, kuplamuovia, ehheheheheeee :D Joo ei. Tää on tosiaan askartelukaupoista ostettavaa kutistemuovia, mikä muistuttaa ulkonäöltään tulostettavaa piirtoheitinkalvoa. Siitä on mielestä hauska tehdä, mutta mulla meinaa ideat lopahtaa siitä, että mitä tuosta sitten valmiina tekisi. Noissa linkeissä oli hauskoja ideoita, varsinkin koruista.

   Ja siis kutistemuoville voi myös tulostaa, (ainakin joillekin merkeille) sitten vaan värittää valmiin kuvan mieleisekseen, leikkaa sen irti ja kutistaa. Ihanan helppoa :) Toki siis voi itsekin piirtää, tai lemasimella tehdä kuvan, tai leikata suoraan kuvioita ilman ääriviivoja. Mä tosiaan tykkään kutistaa uunissa, toiset käyttää ihan kuumailmapuhallintakin, mutta uunissa nuo teokset ei lentele ympäriinsä, ja kaikki kutistuu tasaisesti.

   Sä niiiin tykkäisit tästä kamasta, kokeile ihmeessä!! :)

   Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)