sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Tunnittoman viikonlopun nautintoja

Taas on pitkä viikonloppu takana. Tai no, se taisi olla sittenkin lyhyt, kyllä siitä ainakin yksi tunti johonkin katosi :) Lauantaina suuntasin Helsinskiin Rva Kepposen kutsumana kätsyilemään pitkästä aikaa. Itse olin aikasta väsynyt ja aivot löi lukkoa ideoiden suhteen, mutta oli ihana ihailla muiden luovuutta ja tekemisiä.

Rva Kepponen on monasti sanonut haaveilevansa tekemästäni risotosta, ja niinpä pakkasin kotoa lähteissäni askartelukamojen lisäksi pööpötin perään kylmälaukun mikä oli täysi useita pakasterasioita; yhdessä oli 6dl riisiä, yhdessä 1/4 paketti voita ja puolikas juusto paketissaan, yhdessä raastettua juustoa, yhdessä pienessä ruokaöljyä, yhdessä suuressa pari kuorittua ja hienoksi pilkottua salottia, toisessa pienessä hienonhienoksi hakattuna pari valkosipulin kynttä, toisessa suuressa siivottuna ja pilkottuna rasiat herkkusieniä ja siitakesieniä sekä vielä yksi iso muovirasiallinen erilaisia suklaafudgeja. Kylmälaukku oli aivan täysi, Anna lupasi tuoda valkkarit.

Palataan askarteluihin ja suklaaherkkuihin myöhemmin, mutta päivitetyn risotto-ohjeen laitan tänne meidän kaikkien herkullisten ihmisten iloksi;

 Kuva ryövitty Pikku Kepponen blogista

Herkullinen sienirisotto (6-8hölö:lle)

200g herkkusieniä
100g siitakesieniä
2-3 valkosipulinkynttä
2 isoa salottisipulia
5-6dl risotto riisiä
100-150g voita
3rkl ruokaöljyä
2-4dl valkoviiniä [eli kaksi pulloa]
1,5l kiehuvaa vettä
2 FondCups, kasvisliemi
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
n. 1,5dl  hienoksi raastettua parmesaania
(loraus kermaa)
Päälle; parmesaani lastuja ja rucolan lehtiä

Ota esille paistinpannu sienille, pieni kattila kasvislientä varten ja iso kattila/kasari risottoa varten. Avaa viinipullo, ja kaada itsellesi ruuanlaittojuomaa jo ihan vaan maistaaksesi viinin sopivuutta keitokseen. Pese ensin riisi. Laita se korkeaan tai laakeaan astiaan, ja jätä hiljalleen valuvan kylmän vesihanan alle, välillä sekoitellen. Riisi on puhdasta, kun huuhteluvesi on kirkasta. Kaada vesi pois ja anna riisin odottaa. Laita pieneen kattilaan n.1,5litraa vettä kiehumaan. Putsaa sienet pyyhkimällä märällä rätillä tms hiekat/mullat pois. Pilko tai revi sienet pienemmiksi paloiksi. Kuori ja silppua salottisipulit sekä valkosipulin kynnet hienoksi silpuksi. Raasta osa parmesaanista raastimen hienoimmalla terällä, niin että saat ison kourallisen raastetta. Pese rucolalehdet, taputtele kuivaksi ja laita yhteen tarjoilu kulhoon. Veistä lopusta parmesaanista lastuja kuorimaveitsellä toiseen tarjoilukulhoon, tai sitten laita juusto ja kuorimaveitsi pöytään odottamaan itsepalvelua sekä ruokailua.

Nyt valmistelut on tehty, ja voit ryhtyä hommiin. Lisää kiehuvaan veteen kasvisliemi FondCupsit ja keittele niistä kasvisliemi. Samalla paista sienet kuumalla paistinpannulla. Laita kuumaan pannuun ensin vähän ruokaöljyä ja voita, sitten n. puolet salottisipuleista ja valkosipuleista sekä kaikki sienet. Mausta mustapippurilla ja kevyesti suolalla. Vähennä pannusta lämpöä, ja anna sienten olla pannulla sen aikaa kun keittelet riisin.

Kuumenna iso kattila, ja laita siihen ruokaöljyä ja kuulota siinä loput salottisipulit, valkosipulit sekä pesty riisi. Kuulota "paistosta" sen aikaa, että riisi muuttuu lasimaisen läpikuultavaksi ja sipulit selvästi pehmenee. Kannattaa olla tarkkana lämmön ja sekoittamisen kanssa, ettei riisit pala kattilan pohjaan kuullotuksen sijaan. Lisää riisin sekaan n.2-4dl valkoviiniä kahdessa erässä, ja anna sen pöhistä promillet pois, samalla riisiä hissukseen sekoitellen. Lisää seuraavaksi riisiin kauhallinen kasvislientä pienestä kattilasta. Keittele riisiä rauhassa sekoitellen, n.15-20min, ja aina välillä nestettä kauhalla keitokseen lisäillen. Risotto ei saa kuivahtaa, vaan sen pitää olla koko ajan valuvan pulpahtelevaa. Risottoa kannattaa maistella keittämisen aikana. Lisää siihen tarvittaessa suolaa, jos kasvisliemi ei mielestäsi ole ollut tarpeeksi suolaista. Valmiin risoton kuuluu olla kosteaa ja paksun valuvaa, mutta riiseissä kuitenkin "al dente" puru tuntumaa.

Ota risottokattila pois kuumalta levyltä. Lisää keitettyyn risottoon paistettu sieniseos, pari (taikka kolmekin) ruokalusikallista voita, iso kourallinen parmesaaniraastetta, ja sekoita hyvin. (Jos välttämättä haluat, niin voit vielä lorauttaa n.desin kermaa risotoon, mutta se ei aina ole kaikkien makuun välttämätöntä.)

Tarjoile valmis risotto välittömästi syviltä lautasilta kera parmesaanilastujen ja rucolalehtien. Sienirisoton kanssa voi tarjota paistettua kalaa taikka ihan vaan hyvää leipää, sekä loput valkoviinistä [siksi sitä yleensä tarvitaan se kaksi pulloa..].

3 kommenttia:

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)