tiistai 26. elokuuta 2014

Saisko herkullisia perhosia


Serkkuni tytär soitti minulle pari viikkoa sitten, ja kysyi voisinko tehdä hänen tärkeille 7v syntymäpäivilleen perhoskakun? Toki voin :) Seuraavana päivänä sain vielä uuden puhelun, missä vieraiden määrä oli noussut kymmeneen, ja silloin kysyin vielä luvan tehdä yllätyskakun ja muffinsseja synttärisankarille, tämä kävi neiti iloisuudelle hyvin :)

Yllätyskakuksi tein Kinuskikissan viime jouluna julkaiseman ohjeen mukaan Pinjatakakun, ja ihanat muffinit syntyivät myöskin Kinuskikissan mainiolla Seepramuffinssit-ohjeella. Täytyy kyllä sanoa, että tuo muffinssi-ohje oli todella hyvä, lopputulos ihanan muheita, hauskoja ja herkullisia muffinsseja, joten todellakin kannatti venkslata muffinsseihin "raitoja" kahden pursotuspussin kanssa :)



Keittiöväline kaupassa ei ollut pienempi muffinssivuokia, kuin tylsän mustavalkoisina. Ärsyynnyin myös liikkeen huonoon palveluun ja "en osaa sanoa"-vastauksiin, niinpä ostin tylsät vuuat ja häivyin paikalta. Ratkaisin värittömyyden tusseilla. Muffinssien paistamisen jälkeen väritin osan vuuista Promarker-tusseilla iloisen keltaisiksi, vihreiksi, sinisiksi ja fuksian värisiksi -tadaa! Eikö tullutkin pienellä vaivalla hauskoja vuokia? :)


Kuorrutteeksi Muffinsseihin laitoin 2,5dl vispattua Flora vispiä + 100g maustamatonta tuorejuustoa + 2rkl sokeria, puolet täytteestä värjäsin keltaiseksi ja puolet violetiksi, laitoin täytteet kertakäyttöiseen pursotuspussiin ja koristelin muffinssit, lopuksi vielä päälle sokerimassasta tekemiäni koristeita ja pehmeitä sokerihelmiä - valmis!

Leipomisrulianssin aloitin sokerimassakoristeilla, tekemällä toivottuja perhosia ja niihin sopivia kukkia.


Kakuksi juhliin tein yllätyskakun, mikä ohje on alun perin Kinuskikissan. Täytteeksi tein kinuskisen, "Dumlea" maultaan jäljittelevän täytteen, koska Dumlet on synttäritytön suosikkeja :) Tässäpä muistiin kirjoitettuna tekemäni kakun ohje, täytteineen kaikkineen;

YLLÄTYSKAKKU eli PINJATA KAKKU

Pohja
4 munaa
1dl sokeria
2dl perunajauhoja
2rkl kaakaojauhetta
1,5tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa

Kostuke
1,5dl kädenlämpöistä maitoa [kyllä, sitä todellakin menee näin paljon]
+ 0,5dl maitoa myöhemmin pohjan kostutukseen

Täyte
2 liivatelehteä
2,5dl Vispiä
1dl muscavado sokeria
200g maustamatonta tuorejuustoa
100g Dumle-suklaalevy
2rkl kiehuvaa vettä

sekä n.6dl pieniä karkkeja, esim naperoita, "hampaita" tai vaikka m&m karkkeja.

Päälle
2,5dl Vispiä
100g maustamatonta tuorejuustoa
1rkl sokeria
ripaus elintarvikeväriä ja koristeita maun mukaan

Leivo ensin pohja. Siivilöi toiseen kulhoon kuivista aineista perunajauhot, kaakao, leivinjauhe sekä suola, ja laita sivuun. Vaahdota toisessa kulhossa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi, kääntele muna-sokerivaahdon sekaan siivilöidyt kuivat aineet, kaada taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille, paista uunin alaosassa, 200C, 6-8min, kunnes pohja on kypsä. Kumoa vasta paistettu pohja toiselle leivinpaperille, ja anna jäähtyä.

Kokoa kakku 2litran vetoiseen, "kupolimaiseen" kulhoon, mikä on päällystetty elmukelmulla. Leikkaa kulhon pohjalle ensin pyöreä "laki" kakkupohjasta, ja tee kakun reunat peittämällä kulhon pinta sopivan kokoisilla, mahdollisimman isoilla paloilla. Leikkaa kakkupohjasta sopivan kokoista lautasta tms apuna käyttäen pohja kakulle, ja laita se sivuun odottamaan.


Kostuta kulhon reunoille asetetut kakkupalat runsaalla lämpimällä maidolla. Itse käytän kakkupohjan kostuttamiseen apuna aina lasten "nokkamukia", minkä kannen rei'istä saa helposti levitettyä kostuketta kaikkialle, sitä kannattaa myös valuttaa kakkupalojen ja elmukelmun väliinkin. Anna kakun kostua rauhassa, ja tee täyte valmiiksi.

Tee täyte. Laita liivatelehdet kulhoon, kylmään veteen pehmenemään. Rouhi Dumle-suklaalevy terävällä veitsellä pieneksi rouheeksi. Vatkaa isossa kulhossa Vispi pehmeäksi vaahdoksi, lisää muscavado sokeri, vatkaa ja lisää vielä maustamaton tuorejuusto, vatkaa tasaiseksi, kovemmaksi vaahdoksi. Laita lasiin pari ruokalusikallista kiehuvaa vettä, ja sekoittele sekä sulata sekaan liivatelehdet. Vatkaa liivateseos vielä täytteen joukkoon, lisäten liivateseosta ohuena nauhana, koko ajan sekoitellen. Lopuksi lisää täytteeseen vielä rouhittu suklaa [suklaa ihanasti sulaa/pehmenee täytteessä].


Ota n.5dl vetoinen pienempi kulho ja peitä se kauttaaltaan elmukelmulla. Täytä kakkua täytteellä, ja paina keskelle täytettä elmukelmulla suojattu pikkukulho, ja peitä kakku muovipussilla taikka (jälleen) elmukelmulla. Säästä loput täytteestä, sekä leikattu kakun pohja, ja laita ne jääkaappiin kakun kanssa. Anna kakun tekeytyä kylmässä vähintään neljä tuntia (4h) tai mieluiten seuraavaan päivään.

Poista pikkukulho täytteen pinnasta kiertämällä, täytä kolo haluamillasi karkeilla, tasota pinta lopulla täytteellä, ja peitä kakku aiemmin säästämälläsi pohjalla. Kostuta pohjaakin maidolla.
Kumoa täytetty kakku tarjoiluastialle.


Päällystä sekä koristele kakku haluamallasi tavalla, tähän kakkuun käytin vain vihreäksi värjättyä flora vispi-maustamaton tuorejuusto kermaa. Jos käytät sokerimassasta tehtyjä koristeita, niin laita ne kakun päälle vasta hetki ennen tarjoilua.



Tarjoile hyvässä seurassa, 11tyttölapsen läsnäollessa, sokerihumalan noustessa kattoon tunnelman mukana! :)
Ihanat oli kermut *perhosia, kukkia ja sytämiä*

8 kommenttia:

  1. Ei tainnu sankari tilatessaan tietää mitä tuleman pitää…tai toisaalta, tais justiinsakkin tietää ;)
    Ihanan näköset ja taatusti makuset kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos! :)
      Ja joo taisi neidillä olla aluksi ihan erilaiset perhoskakut mielessä :) Mietinkin kyllä, että kuinka vahva se mielikuva on, että onko pettymys kovakin, jos kakku ei ole tehty perhosen muotoiseksi. Mutta ei, tämä neiti tykkää kaikesta kauniista, ja näperrellystä ja muusta, niin hän kyllä tykkäsi näistä leipomuksista kovasti, ja olipa kuulemma ruotsinkin isotädille innoissaan selittänyt tekemiäni tarjoilua, varsinkin kakun sisältä löytyneitä karkkeja :)

      Lapsethan ei tunnetusti kyllä ihan hirmuisesti synttäreillä makeita leipomuksia syö, jos tarjolla on karkkia ja muuta naposteltavaa, mutta teinkin noita muffinsseja lisäksi vähän sillä ajatuksella, etttä sankarittaren äiti saa tarjota niitä muillekin kyseisen viikon vieraille :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja oli kyllä makeakin ;) Mutta nuo muffinit oli kyllä mun suun mukaisia, oikein yllättävän hyvä setti, vieläpä noinkin yksinkertaisista mauista tehdyllä kuorrutuksella toteutettuna - kannatetaan! :)

      Poista
  3. vautsi mikä kakku. tommosen teen niin myös omille synttäreille!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks! :) Ja siis ehdottomasti tuommoinen kakku sopii aikuissynttäreillekin, täytteeksihän voisi tehdä Bayleys-täytettä ja yllätyskarkeiksi vaikkapa pätkiä pätkiksiä tms..... Myös tuo kakun kiva muoto antaa mielestäni mahdollisuuksia eri koristeluideoille - ehdottomasti monikäyttöistä settiä! :)

      Poista
  4. Ihanan kesäistä - vau!

    Hei laitoin sulle pikaisesti sähköpostia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sini :) Ja kiitos sähköpostista <3 ;)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)