keskiviikko 6. elokuuta 2014

Pilven hattaraa eli Pavlova


Tein elämäni ensimmäisen Pavlovan. Brita kakkua olen tehnyt tänäkin kesänä jo useamman kerran (parempi etten edes laske, että kuinka monta kertaa...) mutta tätä toista marenkikakkua innostuin kokeilemaan sen gluteenittomuuden vuoksi - tämä kakku kun on pelkkää pilven hattaraa, eli marenkia.

PAVLOVA 6-10hengelle

6 kananmunan valkuaista
4dl hienoa sokeria
2tl perunajauhoja
1tl vaniljasokeria
1tl omenaviinietikkaa

Päälle;
5dl vispikermaa
2tl sokeria
marjoja ja/tai hedelmiä maun mukaan

Käytä marengin tekemiseen aina huoneen lämpöisiä kananmunia, vanhemmista kananmunista tulee parempi marenki, kuin ihan tuoreista munista. Piirrä leivinpaperille iso ympyrä esim tarjoiluastiaa taikka ruokalautasta apuna käyttäen, käännä paperi toiste päin uunipellille, niin että ympyrä näkyy siitä läpi. Laita uuni lämpiämään 120C.

Erottele keltuaiset valkuaisista, joko kananmunankuorien avulla tai ihan poimimalla keltuaiset käsin valkuaisten joukosta, kunhan valkuaisten joukkoon ei joudu yhtään keltuaista, tai kananmunankuoria. Laita valkuaiset puhtaaseen isoon kulhoon, jos sinulla on metallikulho, niin siinä valkuaiset vaahdottuu vielä paremmin kuin muovikulhossa. Sekoita toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet, sokeri, perunajauho ja vaniljasokeri.

Vatkaa valkuaiset tehokkaalla vatkaimella pehmeäksi vaahdoksi, ja lisää sitten sekaan sokeriseosta pienissä erissä, koko ajan voimakkaasti vatkaten, niin että sokeri kerkiää sulamaan valkuaisvaahtoon. Kun kaikki sokeriseos on lisätty, ja vaahto on valkoista ja kovaa, niin sekoita marenkiin teelusikallinen viinietikkaa.


Kasta iso metallilusikka kuumaan veden alla, kuivaa lusikka, ja nostele marenkivaahtoa leivinpaperilla, tasaiseksi ympyräksi. Lopuksi levitä marenki enemmänkin ympyrän reunoille, reunukseksi. Halutessasi taputtele lusikalla marengin pintaa, niin että siihen tulee hauskoja "huippuja". Laita marenki esilämmitettyyn uuniin, alatasolle, ja paista 1tunti 30-45min, kunnes marengin pinta on kuiva. (Itse paistoin kakkua 1,5h, minkä jälkeen sammutin uuniin, pistin patalapun uuninluukun väliin, ja annoin kakun tekeytyä jäähtyvässä uunissa).

Siirrä valmis, jäähtynyt kakku tarjoiluastialle. Vispaa napakaksi vaahdoksi ja mausta kermavaahto makusi mukaan. Laita kakulle marjoja, esim mansikoita, vadelmia ja karhunvatukoita, sitten vispattu kermavaahto, ja lopuksi vielä marjoja koristeeksi.


Tarjoile hyvässä seurassa, vaikkapa siskoloisilla ihanan serkkuloisen kyläillessä, esim päiväkahvilla taikka aamupalabrunssin yhteydessä.


Tämä oli niin hyvää, että meinasi lähteä paikatkin hampaista :)
Mutta myönnän kyllä olevani enemmänkin Brita kakku naisia, kun Pavlova pimatsuja ;) Mutta ehdottomasti tekemisen arvoinen kakku, ja varsin erinomainen gluteeniton tarjottava!

7 kommenttia:

  1. Photobomberi ja serkkuloinen :)
    Munkin mielestä oli hyvää, mutta ehkä kuitenkin kallistun kanssa enemmän Brita-kakkujoukkueeseen. Ehkä tuo kuitenkin oli liian hattaramaista, vaikka juuri siksikin niin hyvää olikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiks ookin vaikea juttu, sinänsä siinä ei ollut mitään vikaa, mutta ei sit ehkä kuiteskaan, että ehkä kuiteskin sittenkin se Brita... En edes viitsinyt rajata tuota kakkukuvaa, jos on pakko päästä mukaan, niin on pakko päästä mukaan :)

      Poista
  2. aaah, pavlova on i-ha-naaa! tein sitä itekin viime viikonloppuna :P brita-kakkua en ookkaan vielä maistanut, ei viiti itelle tehdä ihan noin suurta kaakkua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis mitä, enkö mä sulle vielä ole Brita-kakkua tehnyt! Tilannehan täytynee korjata :) Pavlova oli hyvää, mutta mun suuhun jopa liiankin makeata, jos sellaista voi edes olla.... :D Joo, kyllä tämä on nyt niin, että sulle täytynee tehdä Brita-kakkua, ehottomasti. Nih.

      Poista
  3. juu, kyllä nyt taitaa olla niin päässyt käymään, että olen siun kamuista ainoa joka ei ole britaa saanut maistaa ;) toivottavasti tämä epäkohta korjataan mahdollisimman pian ;) ;)

    onhan tuo pavlovan marenki aikas tuhtia, siksi varmasti sen kanssa toimisi hyvin kirpsakat marjat. jostain näin ohjeen "talvi"-pavlovaan, jossa oli mm passionhedelmää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "jostain", eli tekä on kuolannut Valion sivuja :D Mutta juu, kyllä tähän Brita-kakku asiaan pitää tehdä muutos - It's a deal! :)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)