perjantai 30. elokuuta 2013

Suomen paras (puna)juuri

Ja lisää syksyn kokkailuja, eli juureksia.


PUNAJUURIVUOKA (n.6-8 annosta)

1kg punajuuria, tavallisia
1 punasipuli
1pss Aura-murua (150g)
1,5-2dl ruokakermavalmistetta

Pese punajuuret hyvin juuriharjalla, tarvittaessa leikkaa juurisoiro pois. Kuori punasipuli. Raasta punajuuret raastimen isoreikäisemmällä terällä kärki edellä, tai monitoimikoneella, mutta siinä tapauksessa leikkaa myös naattipäät pois. Raasta sekaan myös punasipuli. Tämä on tosi sotkuista hommaa, ehdottomasti essupäällä puuhasteltavaa touhua.


Suojaa syvä uunivuoka leivinpaperilla [ruttaa leivinpaperiarkki, ja levitä se vuokaan, kertaalleen rutattu paperi taipuu paremmin vuuan muotoon, ja pysyy paremmin paikallaan] ja kaada puolet punajuuri-sipuliraasteesta vuokaan. Lisää päälle reippaasti suolaa, mustapippuria (ei tartte kuitenkaan liioitella, niin kuin minulle meinaa joskus käydä...) sekä Aura-murut ja loput raasteesta. Sekoittele hyvin, kauttaaltaan. Kaada päälle 1,5dl ruokakermaa, tai kevyempää ruokakermavalmisttetta.

Voit halutessasi valmistella ruuan tähän asti, peittää foliolla, ja laittaa jääkaappiin odottamaan. Ota folio pois, ja paista vuoka 200C uunin keskitasolla n.80min. Tarvittaessa voit lisätä paiston aikana ruokakermavalmistetta, jos punajuurivuoka näyttää kovin kuivalta. Ota valmis vuoka uunista, peitä foliolla, ja anna hetki vielä tekeytyä, vähintään 30min. Tarjoile lihan tai sienien ja salaatin kanssa.


Ystävälliseksi lounaaksi tarjolla punajuurivuokaa, vihreää salaattia, tomaattisalsaa, kana-feta-pestorullia, tosin tällä kertaa ilmakuivattuun maalaiskinkkuun kietastuna (sopi oikein hyvin!), sienipaistosta ja pestoa. Oih :)

EDIT; Kaikki kun ei välitä Aura-juustosta, mikä kylläkin minun mielestä maistuu tässä ruuassa melko miedosti, niin tilalle voi laittaa feta-murua tai kokeilla Koskenlaskija-murua, mistä tosin tulee hyvinkin mieto maku punajuuren kaveriksi. Aura on minun mielestä paras vaihtoehto, mutta fetakin käy ja Koskenlaskijallakin pärjää :))

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta, tuollaista voisi tehdä vaikka jouluksi. Mieheni äiti ainakin teki joku joulu punajuurivuokaa ja siinäkin myös sinihomejuustoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä yksinkertaisuudessaankin herkullista :) Meillä yksi sukulainen tekee joka joulu myös samantapaista punajuurivuokaa, mutta siihen ei tule punasipulia, mutta reseptiin lisätään kylläkin ohrasuurimoita - minusta se on ehdottomasti yksi parhaimmista jouluruuista. Tai no, kaikki jouluruuat on mielestäni parhaita :D Mutta kummiskin.

      Itse kokeilin tehdä tästä laatikosta mahdollisimman yksinkertaisen, viljattoman ja tekstuuriltaan mainion laatikon. Ensimmäisessä kokeilussa menin siitä mistä aita on matalin, ja pilkoin esikeitetyt punajuuret (ne samanlailla vakuumipakatut kuin maissit) suoraan tehosekottimeen, ja soseutin ne sillä - lopputulos oli liian valju ja mönjämäinen minun makuuni. Niinpä jo seuraavan kokeilun tein esikäsittelemättömistä punajuurista, reippaasti raastaen, ja lopputulos oli kyllä omaan suuhuni parempi kuin hyvä :)

      Joten kannattaa kokeilla! :))

      Poista
  2. Nam! Punajuuri on mun lempparijuures <3 Teen tosi usein uunipunajuuria. Nyt olen himoinnut punajuurikeittoa, jossa on kookosmaitoa. Huomasin, että Pirkallahan on valmista punajuurisosetta, jos iskee laiskuus (tai kiirus). Punajuurilaatikko on jouluna (ja muulloinkin) hyvää. Oot ollut reipas kokkailija! Mulla on ollut vähän veto pois...

    No mutta mulla on pussillinen punajuuria jääkaapissa :D että eiköhän niistä kohta ruokaa kuitenkin synny. Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sini, toivottavasti sinullakin on ollut hyvä viikonloppu! :)

      Minä tykästyin tuohon punajuureen kesällä isosti juurikin uunissa paahdettuna, kera rucollan, fetan ja pinjansiementen. Ja nyt sitten olen yrittänyt miettiä muita reseptejä, tosin ei ole tullut mieleenkään tehdä minkään muunlaista keittoa, kuin borsia, tuo sinun idea kuulostaa mainiolta! Kerro sitten, että mitä kaikkea siihen laitoitkaan :)

      Mulla vointi vaihtelee edelleenkin päivittäin, vaikka edelleenkin se on sentään parempi kuin alunalkaen, mutta kohta joutaisi jo olemaan vähän tasasempaa :))

      Poista
  3. jaajaa, ostin punajuuripussin viikonlopuksi, pitäisköhän tehäkkin tätä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule ehottomasti suosittelen! Yllättävän helppo tehdä, ei tarvitse kuoria tai esikeittää, kuhan raastamisesta selviytyy, niin loppu sujuu siinä käden käänteessä :) Ja tosiaan, jos perheestä löytyy Aura-juustolle nyrpistäviä, niin sen tilalle voi kokeilla Feta- tai Koskenlaskija-murua, monet toki pitävät vuohenjuustonkin mausta, ja se tunnetusti sopii erinomaisesti punajuuren kaveriksi, tosin itselleni sen maku on vielä harjotteluasteella ;) Mutta ehottamasti, tätä kantsii kokeilla - toimii erinomaisesti!

      Poista
  4. Kuulostaa (ja näyttää) herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anski :) Sitä tämä kylläkin on, kantsii kokeilla! :))

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)