sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Sydänpullat ystävälle!

Kaunista ja pakkasen puremaa ystävänpäivää ihan kaikille ystiksille, pienille ja suurille, uusille ja vanhoille, ikuisille ja hetkellisille, nykyisille ja tuleville, ihan jokaikiselle




  

 



SYDÄNPULLAT YSTÄVÄLLE

Pullataikina;
4,5 dl maitoa
2pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
2-3 tl hienonnettua kardemummaa
10-12 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
voiteluun pari keltuaista, päälle raesokeria (itse laitoin sokeria)

Täyte;
Mansikka-vadelmahilloa
1 prk Flora Vispiä
2-4 rkl mansikanmakuista tomusokeria

1. Käytä pullataikinaan huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Kylmät aineet jäähdyttävät taikinanestettä ja kohoaminen hidastuu.
2. Kun käytät kuivahiivaa, lämmitä maito vähän kädenlämpöistä lämpimämmäksi (+ 42 astetta).
3. Lisää lämpimään nesteeseen kuivahiiva pieneen jauhomäärään sekoitettuna.
4. Lisää suola, sokeri ja kardemumma.
5. Sekoita joukkoon reilu puolet jauhoista (noin 6 dl). Vatkaa vellimäistä seosta hetki, niin taikinaan muodostuu parempi sitko.
6. Lisää joukkoon jauhoja koko ajan alustaen, jätä noin 1 dl ja lisää se vasta rasvan lisäyksen jälkeen.
7. Lisää pehmeä, huoneenlämpöinen rasva. Jatka alustamista, kunnes rasva on sekoittunut taikinaan.
8. Lisää loput jauhot vähitellen, koska tarkkaa määrää on vaikea sanoa jauhojen kosteuspitoisuuden vuoksi. Pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
9. Peitä taikinakulho tiiviisti muovikelmulla ja pane kohoamaan lämpimään paikkaan. Taikina kohoaa nopeammin, kun panet kulhon lämpimään veteen.
10. Anna taikinan kohota kooltaan lähes kaksinkertaiseksi.
11. Hiero kohonneesta taikinasta leivinpöydällä ilmakuplat pois, näin saat tasahuokoisempaa pullaa.
12. Leivo taikinasta sydänpullia. Kaulitse taikina n.2cm paksuiseksi levyksi ja ota siitä sydän-piparimuotilla pullia. Nosta pullat leivinpaperin päälle pellille.

13. Peitä pullat muovilla tai kelmulla. Anna kohota lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi. Leivonnaiset kohoavat nopeammin, jos panet pellin esimerkiksi lämpimällä vedellä täytetyn astianpesualtaan päälle, niin kuin minä tein.
14. Voitele pullat munalla. Jos haluat pulliin erikoisen kauniin värin ja kiillon, voitele ne pelkillä keltuaisilla.
15. Ripottele pinnalle raesokeria tai sokeria, mikä tosin palaa aika helposti. Voit käyttää ripotteluun myös väriraesokeria.
16. Paista sydänpullia 225 asteessa uunin keskiritilätasolla 10-12 minuuttia niiden koosta riippuen.
17. Jos pakastat pullia, tee se heti niiden jäähdyttyä, sillä leivonnaisten vanheneminen alkaa välittömästi.
18. Täytä pullat. Vispaa Flora-vispistä kova vaahto, minkä maustat mansikanmakuisella tomusokerilla. Leikkaa pullista "lakki" auki terävällä veitsellä. Täytä pulla lusikallisella mansikka-vadelmahilloa ja vaaleanpunaisella kermavaahdolla.
19. Nauti ystävän kanssa

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä leipomusta, nami nami :)
    Hyvää ystävänpäivää!

    VastaaPoista
  2. Ihanat syädänpullat! Nam... :)
    Jokapäivä voi olla ystävänpäivä ja sen myötä toivottelen sinulle hyvää ystävänpäivää, vaikka näin myöhäisestikin! :)

    VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)