torstai 11. helmikuuta 2010

112-päivä, sammutuspeite suojataskuineen.

Tänään on 11. helmikuuta, eli 112-päivä. Päivän tarkoitus on  korostaa ja muistuttaa turvallisuudesta ihmisten arjessa. Ainakin kerran vuodessa on hyvä tarkistaa palovarottimet, niiden toimivuus ja vaihtaa patterit, itse teen sen aina 11.2. Joo, olen tylsä aikuinen :) Mutta nyt vasta ryhdistäydyin, ja ostin viime viikolla kotini ensimmäisen sammutuspeitteen. Haltiakummin kokeilevassa keittiössä se saattaa olla hyvinkin tarpeellinen, joten tuohon n.15e kapistukseen kannatti sijoittaa viimeistään nyt. Harmi vaan että sammutuspeitteet ovat harvinaisen rumia:

 
Mutta mahdollisen käytön kannalta sammutuspeitteen pitää olla keskeisellä paikalla ja helposti saatavilla. Aiaiaiai mikä dilema. Punaista minulla ei ole muualla kuin kylpyhuoneessa, joten jotain piti keksiä peitteen sisustamiseksi keltavalkoiseen keittiööni. Mietin erilaisia ideoita, ommella peitteen suojatasku kankaasta, tehdä se askarteluhuovasta taikka koteloida peite. Mutta sitten hokasin! Lankakorini on kosolti täyttynyt, ja sitäkin pitäisi harventaa uusille langoille, joten keksin tehdä suojataskun kutomalla huovutuslangasta :)


Lanka: Novita Huopanen, valkoinen n.180g (eli vähän vajaa kaksi kerää) ja koristeluun Huopanen keltaista.
Puikot: 8 sukkapuikot
Huomautus: Huovuttaminen tehdään pesukoneessa.

Malli: by Haltiakummi;
Luo kahdella nro.7 puikoilla 72 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle 8 sukkapuikolle (kullekin siis 18s) ja kudo sileänä neuleena niin kauan kunnes työn pituus on 55cm. Tee kärkikavennus; kudo 1. ja 3. puikon lopussa 2 o yhteen. Kudo 2. ja 4. puikon alussa 2 o yhteen. Tee näin joka kerroksella, kunnes työssä on jäljellä 8 silmukkaa, päättele vetämällä lanka kaikkien silmukoiden läpi. Päättele aloitus ja lopetuslanka suojataskun sisäpuolelle, päättelyn kanssa ei tarvitse olla kovinkaan siisti koska työ huovutetaan.
Tässä vaiheessa tasku on 68cm korkea ja 30cm leveä. Sammutuspeitteen suojapussi on 34cm korkea ja 20cm leveä.


Jotta sammutuspeite suojataskuineen sopi keittiööni, koristelin sen keltaisella Huopanen langalla. Ompelin isolla parsinneulalla taskun pintaan auringon säteineen. Mielikuvitus oli vähän rajallinen ;) Laitoin taskun sisälle muovipusseja, ettei tasku huovuttuisi kiinni. Pohdin että olisiko pussit pitänyt jotenkin kiinnittää työhön, mutta ei tarvinnut; vaikka suurin osa oli pudonnut pois taskun sisältä huovutuksen loputtua, niin tasku ei onneksi ollut huovuttunut umpeen. Laitoin suojataskun muovipusseineen pesukoneeseen parin kylpypyyhkeen ja pesuaineen kanssa. Pesin kertaalleen 40C:ssa, muokkasin taskua muotoonsa käsin, otin muovipussit pois pesukoneesta ja pyöräytin vielä toisen kerran koko "pyykin" 40C:ssa.


Heti pyykkikoneen pysähdyttyä venytin säilytystaskua käsin oikean kokoiseksi.
Viimeistelin taskun napauttamalla pienet purjerenkaat yläkulmaan, yksi rengas työn kummallekin puolelle. Laitoin sammutuspeitteen kokonaisuudessa suojataskun sisään, ja mallasin ruuvilla kaikki kolme rinkulaa samalle kohdalle. Näin suojatasku oli helpoin venyttää varmasti oikean kokoiseksi. Annoin koko paketin kuivua pari päivää.

1 kommentti:

  1. Ihan huisi idea!! Eipä tullut edes mieleeni, kun mustine mielineni juuri kiukuttelin sammutuspeiton rumuutta meilläkin... Olisinpa keksinyt tämän!

    VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)