perjantai 24. lokakuuta 2014

Hetkessä - Rapurallaa


Muutama viikonloppu sitten nautin ajasta ystävieni kanssa pääkaupungin nurkilla. Viikonloppu huipentui rapujuhliin Kätevien emäntien kanssa. Juhlista blogeissaan ovat kertoneet Rva Kepponen, Anna ja Leonida (jutut löytyy noiden linkkien takaa). Lisäksi seurueestamme mukana oli vielä Mirka. Tässäpä vielä oma muisteloni kyseisestä ihanasta juhlasta.


Rapujuhlat järjestettiin Rva Kepposen appivanhempien "mökillä". "Mökki" pääsee tässä siksi sitaatteihin, että kyseessä oli oikein kiva kaksikerroksinen talo, missä oli monta huonetta, iso keittiö ja kaunis tupa. Jotenkin ihastuin taloon ja sen isoon pihapiiriin, sekä alempana olleeseen rantaan ja rantasaunaan. "Mökissä" olisi potentiaalia vaikka mihinkä.


Majoittauduttuamme valmistelimme ruokia Kepposkan kanssa, lämmitin pirttiä, pika siivosin saunan ja laitoin pesään lämmittävän tulen, samalla kun Anna koristeli tupaa ja vaihdoimme kuulumisia Leonidan sekä Mirkan kanssa. Loppuilta menikin sitten hyvän seuran ja ruuan äärellä, mikä on tietenkin lähes maailman paras tapa viettää iltaansa :)


Menun aloitti herkullisessa kermaisessa tomaattiliemessä keitetyt sinisimpukat. Kepposkan säveltämä sinisimpukoiden ohje löytyy täältä. Tykkään kovasti simpukoista, olen lapsesta asti pitänyt niistä, mutta tuo liemi oli uusi tuttavuus, ja sopi merelliseen herkkuihin erinomaisesti, varsinkin hyvän ciabattan kanssa syötynä.


Pääruoka valmistui helposti uunissa, jahka se sinne kerkesi ;) Uunijuurekset, punajuuret, peruna ja sipuli, paahtuivat kuumassa, 220C uunissa 60-40min. Ensin pellille meni lohkotut punajuuret, suolan, mustapippurin ja hunajan kera, vartin päästä vasta perunat ja sipulit suolalla sekä mustapippurilla maustettuna. Isosta lohifileestä nypin pois kaikki ruodot, ropsasin pintaan suolaa ja vähän mustapippuria, peitin pinnan ohueksi leikatuilla luomusitruunan siivuilla, paitsi lohen pyrstöpalan, minkä jätin sitruunatta, kun kaikki seurueestamme ei voi syödä sitä. Lohi oli 175C uunissa n.30min, ja sillä aikaa kun laitoin sitä tarjolle, niin laitoin uunijuurekset tarjoiluastiassaan vielä kuuman uunin pohjalle lämpiämään ennen ruokailua. Lisäksi oli vielä hollandais-kastiketta, mikä sopi kyllä kalalle hirmuhyvin.


Niin ja ne ravut. Rapuja on mielestäni kivempi avata ja syödä täydellä vatsalla, joten itselleni sopi mainiosti Kepposkan ehdotus siitä, että ravut voisi syödä vasta pääruuan jälkeen. Itse en käytä alkoholia, niin mielelläni keskityn rapujuhlissa(kin) herkutteluun ja hyvään seuraan. Tosin tällä kertaa seurueemme oli muutenkin kosolti kuivasuinen juomien suhteen, ja kaikki taisimme nautiskella enemmänkin ruuista sekä jutustelusta, kuin helan gårista :)


Saksiniekkojen jälkeen nautimme vielä jälkiruuaksi edellisenä iltana ennakkoon valmistelemani paahdettuvalkosuklaa creme caramelit, sekä vielä Kepposkan ja Annan toiveesta tekemäni Brita-kakun, sen kesän viimeisen :)


Ruokailu kesti jutusteluineen kaikkiaan 5,5tuntia. Osa ajasta toki meni siihen, kun piti kuvata ;) Niin kuin tällä porukalla aina käy. Mirka lähti yöllä kotiin, mutta me muut jäimme yökylään lämpöiseen "mökkiin". Niinpä viellä yhdeltä yöllä viuhahdimme Kepposkan kanssa rantasaunan löylyihin, ja uskaltauduin pikaiselle yöuinnille kirkkaan tähtitaivaan alle. Jeskamandeera, kun oli kylmää! Sauna toki oli sammunut aikaa sitten, mutta kiuas lämpeni hetkessä pesällisellä puita, ja löylyt oli oikein lempeät. Kävimme vielä saunan jälkeen pyyhkeet päässä, rönttyisessä mökkivaatetuksessa ihastelemassa upeaa kirkasta tähtitaivasta, minkä jälkeen oli mukava kömpiä lämpimän sängyn peittoihin.


Tässä kirjoittaessa muistuu mieleen, kuinka mukava, herkullinen, jutusteleva, lämmin ja kiva tuo viikonloppu olikaan. Näitä ehdottomasti lisää  ♥ Kiitos ystävät!

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. No kun oli niin ihana viikonloppu, niin helppo oli kirjoitella ihanasti ;)

      Voi kun aina vois olla juhlaa, herkutella, nautiskella, lomailla ja kesäillä! :D

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)