sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Kynsilakkakoru "ohjein"

Runsaan kysynnän vuoksi (tihihii :D), laadin vielä ohjeet tuosta aijemmin tekemästäni kynsilakkakorusta. Nämä ovat nyt sitten yksinkertaiset, itse opettelemani ohjeet, ja siksi nuo otsikon hipsutkin :) Monissa paikoissa järjestetään kivoja kynsilakkakorukursseja, mutta omalle kohdalle ei ole osunut sopivaa aikaa, taikka paikkaa päästä kursseilemaan, ja siksi teen koruni näin. Voi siis olla hienompiakin ohjeita, mutta tässäpä minun helppo ohjeeni, toki runsain sanoin kerrottuna :)


Tarvitset korua varten erilaisia mieluisia kynsilakkoja, ei niitä kuivahtaneimpia, vaan niitä, millä on hyvä lakata kynsiäkin. Eriväristen lakkojen lisäksi tarvitset kirkasta alus/päällyslakkaa. Lakkojen lisäksi tarvitset mieluisan koruaihion (kuvassa oik. ylänurkka). Koruaihioita on erilaisia, omani olen ostanut eri askartelu- ja korukaupoista, mutta löydät näitä koruaihioita ja niiden ostopaikkoja googlaamalla (kuvahaulla) kapussi.

Kapussi tarkoittaa siis tuota kuperaa lasihelmeä, mikä näissä koruissa on hyvä olla laadukas ja sileäpohjainen. Kapussin kiinnittämiseksi koruaihion pohjaan/koukkuun käytän vahvaa kaksikomponenttiliimaa, mutta tiedän monien käyttävän kiinnittämiseen kirkasta silikonia.

Lisäksi saatat tarvita tikun ja topsipuikkoja auttamaan mahdollisessa kuvionnissa, tai virheiden putsaamiseen. Ja kerta näistä koruista ei koskaan tiedä minkälainen lopputulos on, niin tarvitset kynsilakanpoistoainetta kapussin puhdistamiseen, jos haluat tehdä kuvionnin uusiksi. Lisäksi saatat tarvita teippiä.


Aloitetaan. Valitsin näihin mallikoruihin pyöreän, 25mm halkasijaltaan ja 7mm paksun kapussin, sekä soikean, 30mm pitkän, 20mm leveän ja 7mm paksun kapussin. Voit suojata kapussin oikeanpuolen ja reunan halutessasi teipillä, jos et ole ihan varma että lakka pysyy työskennellessä vain kapussin takapuolella.

Aloita korun tekeminen sillä, että lakkaa kapussin tasainen pinta kauttaaltaan kirkkaalla, värittömällä aluslakalla. Käytä runsaasti lakkaa, eli dippaa sivellin joka vedon välissä kynsilakkapulloon, ja anna kapussin kuivua hyvin. Kirkas aluslakka auttaa muiden lakkojen levittymiseen, ja tekee lopputuloksesta kiiltävämmän/kirkkaamman.


Sitten voitkin aloittaa korun "suunnittelun" mieleiseksesi. Siksi hipsut, että lopullista lopputulosta ei voi tietää, ennen kuin koru on valmis, mutta värit ja efektit voi sentään päättää etukäteen. Koristele kapussia erilaisilla mieleisilläsi lakoilla, ja MUISTA, että laitat lakat kapussille käänteisessä järjestyksessä - se mikä näkyy selkeinten laitetaan ensin pohjalle, ja se mikä tulee taustalle laitetaan viimeisenä, kaiken päälle.

Itse alotin näiden kahden mallikorun koristelun tuollaisella hileisellä glitteri efektilakalla. Kaikkia kimalle ja glitterilakkoja pitää ravistaa hyvin, ennen kuin niitä käyttää - hileet yms jää muuten kynsilakkapuollon pohjalle, eikä siveltimen kautta koruun. Levitin hilelakkaa mieleni mukaan vain osalle kapussin tasapintaa, ja annoin kuivua hyvin.


Seuraavaksi levitin kapussille kullan/beigenväristä kimallelakkaa, sinne tänne töpötellen, JA samalla töpöttelen kapussille myös violettia lakkaa. Coctailtikulla vedin lakkojen yli "marmorointi"-kuvioita/kiemuroita kapussin pintaan, ihan vähän vaan, etteivät lakat sekottuneet liikaa toisiinsa, mutta vähän kuitenkin, ja annoin pinnan taas kuivua. En käyttänyt lainkaan tuota kuvassa näkyvää hennon vaaleanpunaista lakkaa, mutta toki se oli suunnitelmissa aluksi mukana, ja sillä pääsi kuviinkin.


Levitin lopuksi vielä kunnon kerrokset tumminta, eli violettia lakkaa molempien korujen taustalle tuomaan syvyyttä koruihin - hennoista lakkakohdista se kuulta vähän läpi, ja vaaleammat sävyt erottuvat valmiissa korussa paremmin. Annoin kapussien kuivua hyvin, vähintään pari tuntia, poistin toista kapussia suojanneen teipin, ja levitin molempien korujen taustoille runsaasti kirkasta, väritöntä päällyslakkaa. Tämän kirkkaan, värittömän päällyslakka-vaiheen voi halutessaan toistaa useammankin kerran, jos tahtoo. Itse suosittelen toistamaan työvaiheen useammankin kerran, jos koruun kiinnitetään vain pekkä koukku, eikä mitään metallista taustaa. Itse annoin korujen kuivua tämän vaiheen jälkeen pitkään, yön yli.


Kiinnitin koruosat kapussiin kaksikomponenttiliimalla, eli epoxylla. Liimoja ja kiinnitysaineita on erilaisia, tämä liima on väritöntä, kirkasta, ja helppo sotkea 1:1 (eli molempia liimoja laitetaan alustalle pienet, saman kokoiset tipat omiin kohtiinsa paperia, ja liimatipat sotketaan hyvin yhteen).


Sotkin liimat ja levitin sen metallisiin koruosiin coctailtikulla. Laitoin liimaa ihan reippaasti, mutta kumminkin sen verran maltillisesti, että se ei tursunnut rumasti joka paikkaan. Sormukseen tulleet pienet sotkut putsasin kapussin oikealtapuolelta kynsilakanpoistoaineisella vanulapulla. Annoin liiman kuivua pakkauksen ohjeen mukaan.


Ja tällaiset kimaltelevat, mahdottomat kuvattavat niistä sitten tuli :) Tällä lyhyelläkin kokemuksella voin sanoa, että näihin jää koukkuun, ja heti alkaa tehdä mieli erilaisia, näyttävämpiä kynsilakkoja. Tällä tavalla voi tehdä näyttävät korut juhlaan kuin juhlaan, ja kun lakkaa vielä omatkin kynnet samaan tyyliin, niin avot!


(juhliin vielä sen verran aikaa, että kynnet on lakkaamatta...)

Toivottavasti tästä "ohjeesta" oli jotain hyötyä. Opitte ainakin sanan "kapussi" minkä avulla näitä voi googlettaa lisää intermänetin ihmeellisestä maailmasta :D Ollos hyvät.

15 kommenttia:

 1. Tuollaista pitää päästä kokeilemaan. Melkein jo sain ahterini ylös sohvasta ja kohti Sinelliä katsomaan kapusseja, mutta ei sittenkään irronnut. Ehkä viiikolla...

  Olen joskus kauan sitten tehnyt kortin johon tuli CD-levy koristeeksi ja koristelin sen kynsilakalla. Sekin oli hauskaa puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynsilakka kun itsessään tekee jo erilaisia kuvioita, aaltoja ja laineita, varsinkin kynsilakka tippoja tipautellessa, niin sitä on kyllä hauska ja hypnoottista työstää. Tuo kapussi antaa korulle lisää näköä, kolmiulotteisuutta ja tyyliä - mainio kokonaisuus ja lopputulos. Kynsilakkoina voi käyttää rajujakin kontrasteja, itseltäni kun löytyi kylppärin kaapista noita melko konservatiivisia sävyjä, mutta tämä tilanne täytynee toki korjata ;)

   Poista
 2. Vau, jännää! KIITOS!! Pakko kokeilla....... *juoksee kohti Sinelliä*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä :)) Oikein kun kovasti muistelen, niin itse olen tainnut ostaa noita kapusseja ja muita korun osia Taavalta http://taavanainen.blogspot.fi/p/myytavana-koristeita.html, Helmien talosta http://www.helmientalo.fi/ ja sieltä http://www.helmientalo.fi/tuotehaku?s=kapussi tai http://www.helmientalo.fi/sormukset. Olen ostannut noita myös Paperilohikäärmeestä http://paperilohikaarme.fi/tuotekategoria/korutarvikkeet/ :)

   Poista
 3. Oon koittanu tässä kirjottaa kommenttia kirjottaa. Tää viides kerta….eli KIITOS kovasti ja nyt julkasen ennenkun ehtii häviin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohho, no miten se nyt sen sillain hävittelee, ärsyttävää... Mutta siis ollos hyvä :) Ja kannattaa katsoa noita ylläolevia linkkejä, esim Helmien talosta on halpaa ja helppoa tilata, tosin metalliosien laatu ei aina miellytä ihan kaikkia, mutta itselleni se ainakin on ihan riittävä :) *saattoi juurikin vähän tilailla jotain...*

   Poista
 4. KIITOS tästä ohjeesta! En voi kuin taas ihmetellä sun tehokkuutta toteuttaa kaikkia ihania juttuja! :)
  Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Taina! Ja ihanasti sanottu, musta kun ei tunnu mitenkään tehokkaalta :p Mutta kyllä se tästä taas, pitkin kevättä ja pikkuhiljaa.

   Poista
 5. Alkoi kovasti syyhyttää tuo kynsilakoilla taiteilu, sen verran kivalta vaikutti. Ja ohjeet olivat tosi hyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä tosi kivaa hommaa! :)) Itsekin kovasti tästä innoistuin ;) Ja kiitos, hyvä että ohjeesta tuli selkeä siis muidenkin silmiin.

   Poista
 6. Kiitoskiitoskiitos!!! Nyt on eka tekele tehtynä ja asianmukaisesti ihanaa innoittajaanikin kiitelty. Vitsit että tää oli kivaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva juttu että teit, ja sait ohjeesta apua! Ihana :)))

   Poista
 7. Kiitos ohjeen jakamisesta! Osuin sivuille missä näitä myytiin ja heti kiinnostus heräsi. Google tuli avuksi ja löysi sinun sivusi, tämä on kokeiltava juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohho, vasta nyt löysin kommenttisi, mutta olloshyvä ohjeesta, toivottavasti siitä oli apua :) Googlen avulla löytyy muitakin ohjeita, mutta tämä minun tekemä on hyvin yksinkertainen ja helppo toteuttaa alkumetreillä, kokeilujen myötä voi sitten tehdä monimutkaisempiakin kuviointeja ja koristeluja. Iloa koreiluun Sinulle! :)

   Poista
 8. Mistä noita liimoja muuten saa?

  VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)