maanantai 18. kesäkuuta 2012

Pirteän laimea virkattu matto


Ja pieneksi muistinvirkistykseksi mainittakoon, että minulla on punainen kylppäri. Kylppärin on ollut hankala löytää sopivan kokoista mattoa, ja niinpä päätin tehdä sen ihan itse. Katselin erilaisia virkkausmalleja, ja ihastuin moniin Kauhavan Kangas-aitan sivuilla olleisiin matto-ohjeisiin. Mutta en halunnut matosta pyöreää, enkä myöskään kovin reikästä tai monimutkaista. Tahdoin maton olevan iso, suorakaide, mikä ei jää paljaisiin varpaisiin kiinni, ja missä on kiva tekstuuripinta. Jälleen tuli siis mentyä fiilispohjalta :)

Kudetta tähän mattoon meni n. 2,5kg. Virkkasin esipestystäs ontelokuteesta nro 8. koukulla 65 ketjusilmukkaa, ja siitä aloin tehdä kerroksia ylöspäin. HUOM, kuvassa maton alareuna on tuo vasemmalla oleva pitkäsivu. Tein ensin kerroksen kiinteitäsilmukoita, sitten kerroksen pylväitä, missä tein neljännen pylvään kohdalle vain yhden ketjusilmukan, saaden näin reikä kuvion. Tätä jatkoin vuorotellen, virkaten kiinteät silmukat ainoastaan pylväsrivin silmukoiden takareunasta, ja saaden pinnasta näin vähän epätasaisemman/raitasemman. Reikäkuvio on valmiissa matossa aika "laimea", mutta rytmitin pylväät niin että mattoon tuli sahalaita kuviota. Enkä näköjään osaa nyt tota paremmin sanoiksi pukea, mutta ehkäpä sen kuvasta näkee :)

Viimeisen kerroksen tein kiinteitäsilmukoita, ja sitten kiersin maton kauttaaltaan pylväskanttauksella. Toisesta sivusta (mikä on kuvassa varpaiden alla) tuli vähän kyllä aaltomainen, eli siihen tuli muutama pylväs liikaa, kun en saanut millään laskettua sivussa olevia silmukoita, vaan tein jotkin kahteen kertaan. Yllättävää kyllä, minun perfektionistista silmää tämä ei kuitenkaan haittaa, vaan olin tyytyväinen kun matosta tuli valmis ja vihdoin tarpeeksi iso!


En malttanut odottaa höyryttämistä ja maton muotoon venyttämistä, vaan pakkohan tämä oli heti kuvata kun lattiaan sen sai :))

Ja ei, minä en tehnyt tätä mattoa illassa, niin kuin kaikissa muissa blogeissa kait tehdään :D Minulla meni kyllä viikon päivät, tosin kudevyyhtien esipeseminen, kuivaaminen ja kerälle saaminenkin otti minulta kuukauden päivät, ja virkkauksen aloittaminen melkeinpä pari kuukautta, joten kyllä tämä loppupeleissä oli kiva ja ripeä tehdä. Seuraavalla kerralla käytän tosin isompaa koukkua, nro 9. tai 10. niin ei tarvitse nikertää.

10 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä kivan mansikkamainen ja sopii paremmin tuonne, kun ei ole pyöreä.

  Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, totta, noi maton reiät näyttää vähän mansikan siemeniltä :) Ja mäkin tykkään!

   Poista
 2. Kiva matto.
  Ihmettelen vaan, että missä välissä sinä sen ehdit tekemään, kun lomasi on ollut niin täynnä tapahtumaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joko mä oon ihan hirmureipas ja noheva, tai sitten nää päivitykset laahaa perässä. Mene ja tiiä ;)

   Poista
 3. Komia matto! Ihanan inhimillinen tunnustus lopussa, ettet ole ihan yli-ihminen :) Niin työteliäältä joskus vaikutat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nou hätä, kyllä mä oon ihan peruslaiska itseni :) Nytkin oon väkertänyt yhtä ja samaa kuuskulmiota virkkuukoukulla useamman tunnin. Mukavaa touhua :p

   Poista
 4. Kiva on :) Itte en sais koskaan aikaseks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mulla on menossa tässä toinen virkkausprojekti, ja oon tehnyt eilen ja tänään 2 kuusikulmiota, enää ei tartte tehä kuin 18... Mä luulen että mäkään en saa aikaiseksi :D

   Poista
 5. Tulipas soma! Ja ahkera tyttö olet, ei täällä vaan mitään tollasia synny...

  Oli muuten hauska otsikkokin - ihan piti jännätä, että millainen se matto on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan se melkoa pirteä, mutta tosi laimeakuvioinen matto :) Ja kiitos, munkin mielestä siitä tuli oikein hykerryttävän soma. Ans kattoo että mitä pesukone tykkää kun sen sinne joskus sitten nakkaan, kun kyllähän tuosta melko painava tuli...

   Ja mun mielestä tuo ontelokuteesta virkkaaminen ei ole ihan niin koukuttavaa kuin monista blogeista saa lukea, tai mulla ainakin tulee peukku kipeäksi. Mutta onhan se toki kivaa, kun saa nopeeta suurta! :)

   Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)