keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Jakkaraleikki

Aiempien Dc-Fix-kalvo kokeilujen myötä keksin mielestäni ihan loistavan lahjaidean jouluksi ja lahjaksi uusiin kotiin - erilaisten kalvojen avulla saisi helposti tuunattua kunkin kotiin kivasti sopivan jakkaran, mitä voi käyttää niin keittiörappuna, apupöytänä, milloin missäkin, mihin sitä nyt jakkaroita tarvitaan.

Ikean Bekväm-porrasjakkara on mielestäni juuri sopivan kokoinen joka kotiin, ja sen nyt voi vaikka viedä varastoon, jos ei muualle sovi. Aiemmin kyseistä porrasjakkaraa sai ainoastaan puun värisenä, mutta nyt ikean valikoimaan on tullut myös maalatut versiot valkoinen ja musta, mitkä tosin on yli kaksi kertaa kalliimpia, kuin puun sävyinen. Itse kokosin monta puun väristä jakkaraa ja maalasin ne vesiliukoisella, valkoisella, puolihimmeällä kalustemaalilla. Maalaaminen oli kyllä sen verran aikaa vievää, että yhden jakkaran olisin saattanut ostaa valmiiksi maalattunakin, mutta viisi tuli paljon halvemmaksi maalata itse. Laitoin jakkaran jalkoihin sopivan kokoiset paksut kalustehuopapalat, ja sitten aloin tuunata jakkaroita erilaisiksi.


Tarvitset mieleistä Dc-Fix-kalvoa, mitan, sakset, siloituslastan (esim muovinen auton ikkunaraappa tms.), hiustenkuivaimen ja pienen mattoveitsen. Mittaa päällystettävä alue, ja leikkaa Dc-Fix-kalvosta sitä joka puolelta ainakin 5-10cm isompi palanen. Irrota osa kalvon suojapaperista, ja aseta se suoraan paikoilleen päällystettävälle pinnalle, irrota sitten vasta loput suojapaperista. Siloita syntyneet ilmakuplat siloituslastalla, tarvittaessa irroita kalvoa pinnasta, ja tasoita sitä uudestaan siloituslastalla niin, että saat kaikki ilmakuplat pois. Leikkaa keskellä olevan reiän/kädensijan kohdalle kalvoon viilto mattoveitsellä, ja mattoveitsen avulla leikkaa ylimääräinen kalvo pois aukon reunoja pitkin.

Siisti reunat hiustenkuivaimen avulla. Kuumenna kalvomuovia hiustenkuivaimella, ja samalla vedä sitä tasaisesti reunan yli liimaten. Ole erityisen tarkka kulmien kanssa, että saat ne käännettyä siististi. Leikkaa lopuksi kaikki ylimääräinen kalvo pois mattoveitsellä, varo ettet naarmuta samalla jakkaran maalipintaa. Tässäpä vielä YouTubesta löytämäni saksalainen video aiheesta, missä kalvon käyttö on esitetty hyvin;


Ja sitten vaan uudistamaan kaikkea mahdollista Dc-Fixillä, itse olen käyttänyt sitä kaiuttimien päällystämiseen, keittiön piristämiseen, kenkätelinepenkin tuunaamiseen, sisäoven päällystämiseen ja näihin jakkaroihin;

Päällystämisen jälkeen oikean puoleisin, harmaa jakkara näytti jotenkin ihan tylsältä, ja niinpä otin siitä kalvon pois, ja päällystin sen uudestaan.

Tästä jakkarasta tuli kissakotiin mustavalkoinen tiikeri
 
Tästä taas kiireiselle perheelle eteisen piristys
 
tämä meni harmaa-valkoiseen, modernihkoon kotiin jakkaraksi, kivitasojen lähettyville.
 
ja tämä ei ole vielä mennyt mihinkään kotiin, mietin yhtä maalaiskotia, tai sitten yhtä uutta, nuoren parin kotia, mutta tällä hetkellä se on olohuoneessani apupöytänä sohvan vieressä, ja etsii vielä paikkaansa :)
 
Keltaisen jakkaran tein jo aiemmin omaan keittiööni, ja sinne se sopii kuin nenä päähän!
 
Näistä tuli kaikista erilaisia, mutta omasta mielestäni kaikista tuli oikein kivoja :) Osa tykkäsi, ja osa ei, mutta tuo kalvon vaihtaminen on kohtuu helppoa, ja alta löytyy joka tapauksessa valkoiseksi maalattu pinta, ja se väri nyt sopii joka kotiin, taikka varastoon.

2 kommenttia:

  1. Hyvä vinkki, kiitos! :) Löysin blogiisi ja vierailen toistekin.

    VastaaPoista
  2. Tällaisia ikea-tuunauksia olen jo kaivannut. Nyt osui ja upposi. Hyvä idea.

    VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)