perjantai 13. tammikuuta 2012

Durga Yantra

Isoin taulu jäi aijemmin esittelemättä, koska jouduin etsimään siihen liittyvää tekstiä. Siinä on kuvana Durga Yantra, punaiselle samettikuvioidulle taustapaperille kiinnitettynä. Kehykset ovat tarkoituksella isot, ja neliömuotoa korostavat.
Tämä ei sitten näemmä tullut ihan suoraan...
Kävin ystäväni kanssa viime syksynä halaamassa Äiti Ammaa. En ehkäpä kokenut halausta niinkään maailmaa seisauttavana kokemuksena, mutta kyseinen päivä ja tapahtuma kokonaisuutena oli ehkäpä sellainen. Lähes koko päivä oli odottamista, istumista, hälinää, laulua, rauhoittumista ja odottamista. Mutta en kokenut sitä mitenkään pahana asiana, en.

Puin pitkät villasukat jalkaan, istuin, ja katselin ympärilläni vaeltavia ihmisiä. Osassa heistä oli sellaista rauhaa ja onnellisuutta, ainakin näennäisesti, että toivon joskus löytäväni osan siitä itsestänikin. Heidän rauha sai minutkin rauhoittumaan, liikkumaan paljon hitaammin, ilman hötkyilyä tai häröilyä. Pysähtymään, kuuntelemaan ja kuulemaan. Ja ymmärsin kyllä koskettaneeni sitä kaikkea heidän kantamaansa joskus aijemmassa elämässäni, missä inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus sekä yleismaailmallisuus ovat olleet osa tärkeistä, yhteisistä arvoista. Minä toki toteutan edelleenkin niitä arvoja, mutta yksin, ja se yhteisö on jäänyt aika kaukaiseksi jokapäiväisessä elämässäni. Tuon pitkän, odottavan päivän aikana huomasin kaipaavani niitä ihmisiä, hetkiä, tekemistä, osallistumista sekä antamista... Ja huomasin lähelläni olevan paljonkin Äiti Amman kaltaisia ihmisiä, hyväntekijöitä.

Niinpä ostin kyseisestä tapahtumasta muistoksi tämän yantran, geometrisen kuvion, mitä käytetään varsinaisesti meditaation tukena. Minä en sinänsä meditoi, mutta minulle tämä muistuttakoot minulle tärkeistä asioista, hyvään pyrkimisestä, auttamisesta, onnen ja tasapainon löytämisestä.

Ja nyt tosiaan löysin sen hukassa olleen tekstin. Tuon Durga-kuvan takana lukee näin;

Durga Yantra
Durga, whose vehicle is a lion, represents strength and power, victory over obstacles, enemies, pain and suffering. She was called forth from the radiance of all the gods and demigods in a time when the god alone could not vanquish the demons.  Also known as Devi, Narayani and Sri Bhadra Kali, She is the unified symbol of all the divine forces, and thus represents a joint venture of the Universal Powers to destroy adharma (unrighteousness) and establish Dharma (righteousness).

3 kommenttia:

 1. Mun piti jo tuohon aiempaan kirjoitukseesi todeta, että on tosi kiva saada sut takaisin tänne blogimaailmaan rauhallisemman vaiheen jälkeen. Mä niin tykkään sun tyylistä keksiä kaikkea kivaa ja panna tuulemaan. :)

  Piti myös sanoa, että nuo kaakelithan olisi voinut helpolla maalata kaakelimaalilla, mutta koska kokonaisuus on nyt jo nappipläjäys, nin why bother?

  VastaaPoista
 2. Mä tuun kyllä maalaustalkoisiin, jos koskaan ikinä innostut. Ja tiedän muutaman muunkin sieltä aiemmasta ryhmästä, joka vois tulla :)

  VastaaPoista
 3. No siis, mähän oikeesti mietin sitä kaakelimaalia :) Hennonhennon harmaana, lähes valkoisena, mutta valkoisen rinnalla huomaisi kaakeleiden olevan tyylikkään harmaat (parempi yhdistelmä nykyisen sinisen lattian kanssa, kuin ihan valkoinen), mutta se on kyllä aikasta arvokasta. Ja toisekseen, olen käyttänyt tuon lääkekaapin kiinnittämiseen höttöseinien perinteisiksi muodostunutta tapaa (proppujen seinässä pysyvyys on varmistettu hirmusuperhyperliimalla) joten lääkekaappi ei tuosta irtoa ilman rälläkkää. Siksi päätin tässä vaiheessa olla maalaamatta kaakeleita, mutta kyllä se ajatus vähän vielä tuolla takaraivolla kytee (tosin nyt olisi sitten irrotettavana nuo taulutkin...)

  Kiitos Mirka, kivasti "sanottu" :) Mä jaksan taas puuhastella kaikkea pientä, niin ihan kiva päästä niistä tännekin kertomaan. Nykyään on vaan niin paljon kaikkia kivoja blogeja, että menee siihenkin jo paljon aikaa kun käy ihastelemassa kaikkia ihanuuksia mitä niistä löytyykään :) Meitin pitäis päästä kyllä porukalla askartelemaan, niin ois lisää kuvailtavaa ja kerrottavaa tälläkin ;)

  VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)