keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Pikaista lounastusta tai pitkälle brunssille

Niihin perinteisiin "eiks täällä jääkaapissa ole mitään"-hetkiin, hyvä ja nopea ruoka on munakas. Kuhan siis on edes niitä munia. Itse hankin lähitilan munia lähikaupasta, ja vaikken olekaan kovinkaan valveutunut kuluttaja, niin täytyy sanoa, että minua ilahduttaa suuresti se, että lähikaupassa näyttää menevän vauhdilla kaupaksi nuo lähitilan tuottamat kananmunat. Mutta niin, kananmunat säilyvät hyvin, ja siksi niitä kyllä löytyy aina tästä huushollista, samoin kuin sipuleita, hirmupitkällä päiväyksellä olevaa fetaa ja oliiviöljyäkin. Pesto saattaa olla tämän reseptin pullonkaula, mutta viimeaikoina olen ollut niin koukussa siihen, että tehosekoitin on jyllännyt uuden pesto-annoksen lähes joka viikko, tai ainakin joka toinen.

Munakashan on siitä mainio ruoka valmistaa, että reseptiä voi muunnella vapaasti omien mieltymysten ja jääkaapin sisällön mukaan. Itselläni löytyy oikeastaan aina munakkaasta munien lisäksi sipulia ja fetaa, mutta muita täytteitä voi yhtälailla olla  aurinkokuivatut tomaatit, pakaste herne tai maissi, miniluumutomaatit, paprika, nakit, kalkkunaleikkeleet, tonnikala, kuin ihan mikä vaan, mitä mieli tekee.


UUNIMUNAKAS, 2:lle

n. 1rkl oliiviöljyä
1-2 sipulia
4-6 kananmunaa
4-6rkl kylmää vettä
suolaa
mustapippuria
n. 40g fetaa
2-3rkl pestoa (tai aurinkokuivattua tomaattia pieneksi pilkottuna, nakkipaloja, kalkkunaleikkeleitä pieneksi pilkottuna, herneitä, maissia, ruohosipulia, tms. maun mukaan)

Laita uuni lämpiämään 225C ja ota kaikki ainekset esille. Kuori ja pilko ohuiksi puolirenkaiksi yksi iso sipuli, tai kaksi pienempää. Kuumenna uunin kestävässä paistinpannussa oliiviöljy, ja kuullota siinä sipulit, vähän miedommalla lämmöllä. Sipulin kuullottuessa riko kanamunat kulhoon, lisää sekaan yhtä monta rkl kylmää vettä, kuin kananmuniakin on. Lisää muna-vesiseokseen suola sekä pippuri, ja sekoita kananmunien rakenne rikki (itse sekoitan seoksen yleensä ihan kunnollakin sekaisin esim pallovispilällä, yleensä ohjeissa sanotaan että riittää kun kananmunien rakenne hajoaa).

Levitä kuullotetut sipulit tasaisesti paistinpannulle lastalla, kaada maustettu kananmunaseos varovasti paistinpannulle ja sammuta hellanlevy. Murustele feta ympäri munakasta, ja valuta pestoa sinne tänne munakkaaseen. Jos pesto on kovin tahnamaista, niin voit notkistaa sitä oliiviöljyllä. Laita munakas paistinpannussa uuniin keskitasolle 225-200asteessa n.10-15min, kunnes munakkaan pinta on saanut kullankeltaisen värin, ja se on täysin hyytynyt. Ota pannu uunista (varo kuumaa kahvaa) ja syö hetken jäähtyneet munakkaan palaset osana lounasta tai brunssia, salaatin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä:)
    Proteiinitankkauksen vuoksi meillä on kulunut kananmunia viime aikoina niin paljon että niitä olisi kiva käydä ostaan suoraan kanalasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on vielä parempaa, miltä tuossa pimeässä kuvassa näyttää :) Ja helppoakin, kun kaikki muu valmistuu sipulien kuullottuessa, ja uuni hoitaa varsinaisen paistamisen. Ystäväni kutsuu tätä munakaspiirakaksi, koska tämä kohoaa aikasta paljon uunissa. Kannattaa kokeilla vaihtelun vuoksi :)

      Ja tuo olisi kyllä kiva, hakea jostain kanalasta suoraan munat, ja sitten ne olisi niissä isoissa kennolevyissä pöydällä odottelemassa. Jos asuisin omakotitaloa, niin ehdottomasti ottaisin itselleni kanoja, mutta nyt se ei valitettavasti ole mahdollista. Ehkä sitten joskus :))

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)