torstai 27. syyskuuta 2012

Virkatut purkit

Tänään on ollut hyvä pyjamapäivä, minä ja villasukat olemme viettäneet aikaa sohvannurkassa kera ontelokuteen sekä virkkuukoukun. Lähtötilanteena oli pari aitoa muovikukkaa Ingvarin kaupasta, harvinaisen rumissa muovipurkeissa.


Näin. Jumppapallo-projektista oli jäänyt jäljelle liian vähän tummanruskeeta ontelokudetta, mutta jonkin verran vaalean beigeä ontelokudetta, joten ei muuta kuin väkertämään. Nämä olivat sen verran helppoja tehdä [siis oikeasti helppoja, ei semmoisia "näin kuuluu sanoa käsityöblogissa"-helppoja], että rustaanpa tähän ohjeen muidenkin iloksi.

Jos virkkauksen silmukat ei muistu mieleen, niin täältä löydät hyvät ohjeet - ei se niin vaikeeta ole :) Viivin virkkausnetti

Lanka; Lilli-ontelokudetta, n. 300g, beige
Koukku; nro 8.
Koko; Pohjan halk. 12cm, korkeus 12cm

Alku; Virkkaa kolme ketjusilmukkaa, ja yhdistä ne ympyräksi piilosilmukalla.
1.krs. Tee yksi ketjusilmukka. Virkkaa alotus ympyrään 8 kiinteää silmukkaa (Ota aina lankaa "ympyrän keskeltä", niin että ketjusilmukat tulee tiiviisti mutta tasaisesti ketjusilmukkaympyrän ympärille). Päätä kerros virkkaamalla piilosilmukka ensimmäiseen kiinteäänsilmukkaan.
2.krs. Tee yksi ketjusilmukka. Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa. Päätä kerros virkkaamalla piilosilmukka ensimmäiseen kiinteään silmukkaan.
3.krs. Tee yksi ketjusilmukka. Virkkaa ensimmäiseen silmukkaan 1 kiinteä silmukka, seuraavaan 2 kiinteää silmukkaa, seuraavaan taas 1 kiinteä silmukka jne. Tee joka toiseen 2 kiinteää silmukkaa, ja jatka kerros loppuun, päätä se taas piilosilmukalla. Pohja on valmis.

4.krs. Aloita purnukan reunojen teko. Käännä pohjan reuna itseäsi kohti, tee aluksi 1 ketjusilmukka ja virkkaa reunan mukaisesti 1 kiinteäsilmukka jokaiseen edellisen kierroksen silmukkaan. Muotoile kerros sormin niin, että reuna nousee suoraa ylöspäin pohjasta. Päätä kerros taas piilosilmukkaan.
Tee niin monta kerrosta, että virkattu reuna peittää juurikin halutun (kukka) purkin. Minä tein pystysuoria kerroksia toiseen kuusi ja toiseen seitsemän, purkin koosta riippuen. Aloita aina uusi kerros yhdellä ketjusilmukalla ja sitten kiinteitä silmukoita, ja päätä kerros aina piilosilmukkaan. Ole tarkkana kerroksien vaihtumisen kanssa, ettet vahingossa lisää silmukoita työhön --> valmiista purnukasta tulee silloin lörpähtänyt.


viimeinen krs. Tee kaksi ketjusilmukkaa. Virkkaa koko kerros pylväitä; kiepauta lanka kerran koukulle, ota uusi lanka edellisen kerroksen kiinteänsilmukan alta, ja virkkaa pylväs valmiiksi. Muovaa sormin pylväät kääntymään purnukan reunasta alaspäin, voit myös asetella reunaan tulevia "lankoja" paremmin (vierekkäin eikä päälekkäin). Tee koko kerros pylväitä, ja päätä kerros taas piilosilmukkaan. Katkaise lanka n. 20cm päästä ja vedä se viimeisen silmukan läpi. Päättele lanka pujottelemalla sitä virkkuukoukun avulla purnukan sisäpuolelle.

Halutessasi voit yrittää kutistaa/tiivistää purkkia kuumaan veteen kastelemalla, koska ontelokude kutistuu vähän. Mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä näin pienissä töissä. Pujota purnukka ruman kukkapurkin suojaksi, valmis.


Nämä sopivat hyvin syksyiselle parvekkeelle, siitä kuveja sitten valosampaan aikaan.

8 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika miten nämä ovat ihania! Näyttävät kyllä niin ihanilta:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ekaan (kuvassa tuo vasemman puoleinen) taisi kyllä eksyä muutama silmukka liikaa, mutta toisen kohdalla osasin jo huolehtia tarkemmin noista kerrosten vaihdoista, ja siitä tuli oikein kiva. Tämän kokoiset purnukat syntyivät oikeasti ripeään, joten näiden tekemistä suosittelen kyllä kaikille pikkupurnukoita tarvitseville :)

   Poista
 2. Ihan mahtavia Kippoja! Nuo sopisivat kyllä myös siihen ikkunalaudalle, sen pallorahin viereen. Sun täytynee siis kokeilla myrkkymuratille kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahka menee tapetit vaihtoon, niin ei ne kyllä sitten oikein sovi, ikkunalaudalla kun on nyt muuta ;) Mutta jätetään ne tapetti puuhastelut sitten ensi viikoille. Nyt tuli uusi innostus, jos neulois tosta kuteesta pikkuisen "selkätyynyn" nojatuoliin... Pääasiat alkaa olla kunnossa, kun ideoita näin puskee :)

   Poista
 3. Oot sie kätevä :) Terkuin JL-K

  VastaaPoista
 4. Nuo isolla kuteella virkatut jutut on aina vaan niin kivoja! Haaveilen isosta matosta, mutten ole vielä osannut päättää väriä... et sillee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo iso kude on ihan parasta tämmöisen lyhytpinnaisen käsityöihimisen luovuuden kehittämiseksi :) Vieläkin haaveilen siitä että malttaisin neuloa sukat, jopa siis kaksi samanlaista, ja sitä suunnitellessa neulon yhden pikkutyynyn tuosta ontelokuteesta, oikeastikkin yhden illan aikana telkun katselun ohessa - iso kude ja suuret puikot helpottaa kummasti luomisen vimmaan kuin valmistumisen tuskaankin :)))

   Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)