tiistai 1. toukokuuta 2012

Nopeahkot makoisat munkit


Ylempään poustaukseen liittyen;

Ja sitten niitä munkkeja. Minä en tosiaan uskalla tehdä munkkeja. Pelkään kuumaa paistorasvaa ja sen hirmuroihahtamista. Mutta kunnon välineillä kyseinen pelko on kyllä ihan liioteltua. Kuuman rasvan kanssa pelattaessa kannattaa käyttää aina lämpömittaria, liesituuletin PITÄÄ olla pois päältä, astian peittävä kansi PITÄÄ olla koko ajan vieressä ja kuumaan öljyyn EI SAA missään nimessä laittaa vettä. Loppupeleissä melkosen helpot säännöt, näillä mennään.


MAHTAVAN MAKOISAT MUNKIT n.30-40kpl

(muokattu Valion Delimunkit-ohjeesta)

Valmistusaika; n.tunti
Lisätarvikkeet; wokkipannu+kansi TAI isohko kattila+kansi. Metallinen reikäkauha tai salaatinottimet.  Kaiken varalta sammutuspeite.

Ainekset;
2 kananmunaa
1/2dl sokeria
n.3,5dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
1-2tl kardemummaa (maun mukaan)
200g maustettua rahkaa, vanilja 
1/2dl juoksevaa oivariinia (juoksevat margariinitkin käy, mutta oivariini on parasta.)
ripaus suolaa

Paistamiseen; 1l rypsiöljyä (älä heitä tyhjentynyttä pulloa pois, vaan säilytä käytetty öljy pullossa)

Päälle; sokeria + 1tl vaniljasokeria.

Tee näin;
Valmista taikina. Vatkaa kulhossa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kipossa kuivat aineet, eli jauhot, leivinjauhe, kardemumma sekä ripaus suolaa ja kolmannessa kipossa rahka sekä juokseva rasva. Lisää muna-sokerivaahtoon molemmat seokset vuorotellen, tasaiseksi sekoitellen. Anna taikinan levätä 15-30min. Valmis taikina on melko löysää, et oikein saa pyöriteltyä taikinasta palloja, mutta taikina irtoaa kuitenkin lusikasta toisella lusikalla avustettuna. Jos taikina on liian löysää, lisää sekaan vielä 1-2rkl vehnäjauhoja hyvin sekoittaen.

Ota esille reikä kauha, tai esim metalliset salaatinottimet. Taittele muutama kerros talouspaperia lautaselle, ja laita laakeaan kulhoon taloussokeria sekä vähän vaniljasokeria.

Kaikki turvallisuusohjeet huomioiden kuumenna rypsiöljy kuumaksi wokkipannussa. Wokkipannu on ehdottomasti parhaan mallinen astia munkkien paistamiseen laakean yläosan vuoksi :) MUISTA pitää pannun peittävä kansi koko ajan lähettyvillä. Ölyn pitäisi olla 170-180C. Kannattaa käyttää rypsiöljyä, koska se ei kärise/savua siinä missä palmuöljy tai jotkin munkkirasvat, eikä siitä tule makua munkkeihin. Jos lämpömittaria ei löydy, niin öljy on riittävän kuumaa kun vaalea leipäpalanen paistuu ihanan kullanruskeaksi 1-2minuutissa.

Paista munkit. Ota n. ruokalusikallinen taikinaa ja toisella lusikalla tipauta taikina klöntti kuumaan rasvaan. Munkkeja voi tipautella rasvaan monta, n.8-10 kerralla. Munkit turpoavat paistettaessa, ja taikinaklöntit pyöristyvätkin paistopuolelta paistettaessa. Osa munkeista kääntyy itsestään ympäri, osa pitää kääntää kun alapuoli on kurkittaessa kauniin kullanruskea. Ihan kauhean ruskeaksi pintaa ei kannata päästää, koska päälipuolikin kypsyy vähän kääntämisen jälkeenkin. Kääntele munkkeja reikäkauhalla, taikka salaatinottimilla, ja nostele valmiit munkit rasvasta talouspaperin päälle hetkeksi "kuivumaan". Älä seisota munkkeja kuin korkeintaan minuutin, munkit pitää pyöräyttää kuumana sokeriseoksessa, jotta sokeri tarttuu niiden pintaan.

Tällä tekniikalla munkeista tulee melko pieniä herkkupalleroita, mutta silloin munkit ovat varmemmin kypsiä sisältä, eikä kuitenkaan palaneita päältä. Jos määrä on suuri seurueen kokoon nähden, niin osan munkeista voi hyvin pakastaa ennen sokerointia. Pakastetut munkit lämmitetään uunissa ja sokeroidaan vasta sitten kuumina.Tosin näissä munkeissa on se etu hiivamunkkeihin verrattuna, että nämä ovat herkullisia vaikkapa seuraavanakin päivänä syötynä, eivätkä yhtään eltaannu. Toki parhaita nämäkin ovat vasta paistettuna ja sokeroituna.

Munkkeja tehtaillessa kannattaa olla apuna kahden aikuisen kädet - toinen dippaa klönttejä ja paistaa, toinen sokeroi ja nostelee valmiit munkit tarjoiluastiaan. (pienet)Lapset kannattaa istuttaa vaikkapa telkkarin äären paistourakan ajaksi, keittiöön heitä ei pidä päästää kuuman rasvan riskien takia. Paistaessa pitää muistaa tarkkailla rasvan lämpötilaa, kattilaa voi aina välillä siirtää pois levyltä tai peittää kannella, jos paikat käy kovin kuumiksi. Paistourakan jälkeen rasva saa jäähtyä kannen alla pannussa, mistä se pullotetaan takaisin öljypulloon. Samaa öljyä voi käyttää useamman kerran paistamiseen, lopuksi käytetty öljy hävitetään pullossa sekajätteen seassa.

Nämä munkit ovat ihan hirmuherkullisia! Itse epäilen syynä olevan hiivattomuuden ja rahkan pehmeyden, säväytettynä kardemummalla. Uskon että näihin sopii muutkin maustetut rahkat, kuten sitruuna, kuningatar ja lime-valkosuklaakin, mutta silloin taikinaan kannattaa ripauttaa 1tl vaniljasokeriakin.


Joo, maistettuani näitä, olen vahvasti alkanut uskoa, että munkkeja voi paistaa muulloinkin kuin wappuna ;)

4 kommenttia:

  1. En ole ikinä eläissäni paistanut munkkeja. Kerran muistan olleeni apulaisena mummolleni. Siis joskus kultaisella 70-luvulla. Ehkä mä uskaltaudun ohjeesi perusteella kokeilemaan vuoden päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tein näitä ystävän kanssa, joka sai vastuulleen tuon klönttejen dippaamisen ja paistamisen, minä tein taikinan ja pyörittelin paistetut munkit sokerissa. Mutta wokkipannulla homma oli kyllä paljon helpompaa kuin isossa, syvässä kattilassa. Ja kun ei sotke hommaan vettä, ja keittelee kuumaa rasvaa kunniottavasti, niin ei se kyllä ole yhtään niin pelottavaa tai vaarallista, kun kaikista munkkiohjeista voi rivien välistä lukea :)

      Ja nämä olivat kyllä ehdottomasti parhaimpia munkkeja mitä olen syönyt, joten tästä ohjeesta kannattaa kyllä aloittaa munkitaiturin ura!

      Poista
  2. Ääääääääääääääääää! Mä en tiennyt tästä mitään, iski ihan valtava munkkikateus, ja munkkihimo. Mä olen kanssa ehdottomasti sitä mieltä, että munkkeja voi paistaa muulloinkin kun vappuna, vaikka ens kerralla, kun mäkin olen mukana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit varmaan kuvitella ketkä noi söi, kun A ei voinut syödä kananmunallisia ja Ketri ei syönyt kuin muutaman, vaikka tykkäskin paljon, mutta se ottaa tosissaan sen terveellisen ruokavalion... Oli ihan kipeen hyvejä!!! :D

      Soita, ja anele että säilyttävät sen rasvan, niin voidaan tehdä nuita uudestaan ja jatkaa yläkerran sisustusprojektia (meillä oli ikävä sun sisustusideoita sekä kannustusta...)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)