Ylempään poustaukseen liittyen;
Ja sitten niitä munkkeja. Minä en tosiaan
uskalla tehdä munkkeja. Pelkään kuumaa paistorasvaa ja sen
hirmuroihahtamista. Mutta kunnon välineillä kyseinen pelko on kyllä ihan
liioteltua. Kuuman rasvan kanssa pelattaessa kannattaa käyttää aina
lämpömittaria, liesituuletin PITÄÄ olla pois päältä, astian peittävä
kansi PITÄÄ olla koko ajan vieressä ja kuumaan öljyyn EI SAA missään
nimessä laittaa vettä. Loppupeleissä melkosen helpot säännöt, näillä
mennään.
MAHTAVAN MAKOISAT MUNKIT n.30-40kpl
(muokattu Valion Delimunkit-ohjeesta)
Valmistusaika; n.tunti
Lisätarvikkeet; wokkipannu+kansi TAI isohko kattila+kansi. Metallinen reikäkauha tai salaatinottimet. Kaiken varalta sammutuspeite.
Ainekset;
2 kananmunaa
1/2dl sokeria
n.3,5dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
1-2tl kardemummaa (maun mukaan)
200g maustettua rahkaa, vanilja
1/2dl juoksevaa oivariinia (juoksevat margariinitkin käy, mutta oivariini on parasta.)
ripaus suolaa
ripaus suolaa
Paistamiseen; 1l rypsiöljyä (älä heitä tyhjentynyttä pulloa pois, vaan säilytä käytetty öljy pullossa)
Päälle; sokeria + 1tl vaniljasokeria.
Tee näin;
Valmista
taikina. Vatkaa kulhossa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita
toisessa kipossa kuivat aineet, eli jauhot, leivinjauhe, kardemumma sekä ripaus suolaa
ja kolmannessa kipossa rahka sekä juokseva rasva. Lisää
muna-sokerivaahtoon molemmat seokset vuorotellen, tasaiseksi
sekoitellen. Anna taikinan levätä 15-30min. Valmis taikina on melko
löysää, et oikein saa pyöriteltyä taikinasta palloja, mutta taikina
irtoaa kuitenkin lusikasta toisella lusikalla avustettuna. Jos taikina on liian löysää, lisää sekaan vielä 1-2rkl vehnäjauhoja hyvin sekoittaen.
Ota esille reikä kauha, tai esim metalliset salaatinottimet. Taittele
muutama kerros talouspaperia lautaselle, ja laita laakeaan kulhoon
taloussokeria sekä vähän vaniljasokeria.
Kaikki turvallisuusohjeet huomioiden kuumenna rypsiöljy kuumaksi wokkipannussa. Wokkipannu on ehdottomasti parhaan mallinen astia munkkien paistamiseen laakean yläosan vuoksi :) MUISTA pitää pannun peittävä kansi koko ajan lähettyvillä. Ölyn pitäisi olla 170-180C. Kannattaa käyttää rypsiöljyä, koska se ei kärise/savua siinä missä palmuöljy tai jotkin munkkirasvat, eikä siitä tule makua munkkeihin. Jos lämpömittaria ei löydy, niin öljy on riittävän kuumaa kun vaalea leipäpalanen paistuu ihanan kullanruskeaksi 1-2minuutissa.
Kaikki turvallisuusohjeet huomioiden kuumenna rypsiöljy kuumaksi wokkipannussa. Wokkipannu on ehdottomasti parhaan mallinen astia munkkien paistamiseen laakean yläosan vuoksi :) MUISTA pitää pannun peittävä kansi koko ajan lähettyvillä. Ölyn pitäisi olla 170-180C. Kannattaa käyttää rypsiöljyä, koska se ei kärise/savua siinä missä palmuöljy tai jotkin munkkirasvat, eikä siitä tule makua munkkeihin. Jos lämpömittaria ei löydy, niin öljy on riittävän kuumaa kun vaalea leipäpalanen paistuu ihanan kullanruskeaksi 1-2minuutissa.
Paista munkit. Ota n.
ruokalusikallinen taikinaa ja toisella lusikalla tipauta taikina klöntti
kuumaan rasvaan. Munkkeja voi tipautella rasvaan monta, n.8-10 kerralla.
Munkit turpoavat paistettaessa, ja taikinaklöntit pyöristyvätkin paistopuolelta
paistettaessa. Osa munkeista kääntyy itsestään ympäri, osa pitää kääntää
kun alapuoli on kurkittaessa kauniin kullanruskea. Ihan kauhean
ruskeaksi pintaa ei kannata päästää, koska päälipuolikin kypsyy vähän
kääntämisen jälkeenkin. Kääntele munkkeja reikäkauhalla, taikka
salaatinottimilla, ja nostele valmiit munkit rasvasta talouspaperin
päälle hetkeksi "kuivumaan". Älä seisota munkkeja kuin korkeintaan
minuutin, munkit pitää pyöräyttää kuumana sokeriseoksessa, jotta sokeri tarttuu niiden pintaan.
Tällä
tekniikalla munkeista tulee melko pieniä herkkupalleroita, mutta
silloin munkit ovat varmemmin kypsiä sisältä, eikä kuitenkaan palaneita
päältä. Jos määrä on suuri seurueen kokoon nähden, niin osan munkeista
voi hyvin pakastaa ennen sokerointia. Pakastetut munkit lämmitetään
uunissa ja sokeroidaan vasta sitten kuumina.Tosin näissä munkeissa on se
etu hiivamunkkeihin verrattuna, että nämä ovat herkullisia vaikkapa
seuraavanakin päivänä syötynä, eivätkä yhtään eltaannu. Toki parhaita nämäkin ovat vasta paistettuna ja sokeroituna.
Nämä munkit ovat ihan hirmuherkullisia! Itse epäilen syynä olevan hiivattomuuden ja rahkan pehmeyden, säväytettynä kardemummalla. Uskon että näihin sopii muutkin maustetut rahkat, kuten sitruuna, kuningatar ja lime-valkosuklaakin, mutta silloin taikinaan kannattaa ripauttaa 1tl vaniljasokeriakin.
Joo, maistettuani näitä, olen vahvasti alkanut uskoa, että munkkeja voi paistaa muulloinkin kuin wappuna ;)
En ole ikinä eläissäni paistanut munkkeja. Kerran muistan olleeni apulaisena mummolleni. Siis joskus kultaisella 70-luvulla. Ehkä mä uskaltaudun ohjeesi perusteella kokeilemaan vuoden päästä.
VastaaPoistaMäkin tein näitä ystävän kanssa, joka sai vastuulleen tuon klönttejen dippaamisen ja paistamisen, minä tein taikinan ja pyörittelin paistetut munkit sokerissa. Mutta wokkipannulla homma oli kyllä paljon helpompaa kuin isossa, syvässä kattilassa. Ja kun ei sotke hommaan vettä, ja keittelee kuumaa rasvaa kunniottavasti, niin ei se kyllä ole yhtään niin pelottavaa tai vaarallista, kun kaikista munkkiohjeista voi rivien välistä lukea :)
PoistaJa nämä olivat kyllä ehdottomasti parhaimpia munkkeja mitä olen syönyt, joten tästä ohjeesta kannattaa kyllä aloittaa munkitaiturin ura!
Ääääääääääääääääää! Mä en tiennyt tästä mitään, iski ihan valtava munkkikateus, ja munkkihimo. Mä olen kanssa ehdottomasti sitä mieltä, että munkkeja voi paistaa muulloinkin kun vappuna, vaikka ens kerralla, kun mäkin olen mukana :)
VastaaPoistaVoit varmaan kuvitella ketkä noi söi, kun A ei voinut syödä kananmunallisia ja Ketri ei syönyt kuin muutaman, vaikka tykkäskin paljon, mutta se ottaa tosissaan sen terveellisen ruokavalion... Oli ihan kipeen hyvejä!!! :D
PoistaSoita, ja anele että säilyttävät sen rasvan, niin voidaan tehdä nuita uudestaan ja jatkaa yläkerran sisustusprojektia (meillä oli ikävä sun sisustusideoita sekä kannustusta...)