tiistai 1. toukokuuta 2012

Sokeriset simasuut vaiko simaiset sokerisuut?

Waput on mitä ilmeisemmin juhlittu, koska vatsan seudulle on eksynyt kosolti monta munkkimöykkyä, mitkä tasoittuvat renkaaksi simalla. Voihan ähky :)

Minä olen huono tekemään munkkeja; kuuma paistorasva on muodostunut lähes liian korkeaksi kynnykseksi. Samaten olen jättänyt siman tekemisen muille, koska olen kuvitellut siman keittelyn kuuluvan vain korkeamman keittiökemian taitajille. No nyt paljastu, että olenkin saattanut olla väärässä näiden wappuherkkujen suhteen.

Kuuklailin hyviä ohjeita niin simasta kuin munkeistakin, mutta lopulta älysin kyseessä olevan perinneherkkujen, ja tein niin kuin kaikki viisaat ja nykyaikaiset tiedonetsijät tekevät - soitin äidille. Tämän jälkeen tein niin kuin kolmikymppiset tyttäret tekee - tein niin kuin minun mielestä oli paras :) Ja näillä ohjeilla sitä sitten mentiin lähes täydellisyyksiin;


SIMASUIDEN SUOSIKKI SIMA, n.4,5litraa

(muokattu Dansukkerin Perinteinen sima-ohjeesta)

Valmistusaika; reilu viikko (n.30min tekemiseen, 1vrk odottamiseen, n.30min pullottamiseen, 1vko odottamiseen)
Lisätarvikkeet; valkoinen kannellinen ämpäri. Siivilä. Rati eli suppilo. Tyhjiä, pestyjä, kirkkaita 1,5l limpparipulloja tarpeeksi monta.

Ainekset;
300g fariinisokeria
200g taloussokeria
2-3 luomu sitruunaa
1/5tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala, ei yhtään isompi)
2l kiehuvaa vettä
2l kylmää vettä
rusinoita, sokeria

Vinkki; Isommalle seurueelle ohjeen voi tehdä tuplana, silloin sima kannattaa tehdä kuitenkin kahteen ämpäriin; liki kymmentä litraa simaa on hankala pullottaa yhdestä ämpäristä.

Tee näin;
Pese sitruunat hyvin. Luomu sitruunoissa ei ole torjunta-aineita pinnassa, joten niiden pesu on paaaljon helpompaa kuin muiden sitruunoiden. Luomu sitruunat saattavat olla tosin kuivakampia kuin myrkytetyt perussitruunat, joten varaa niitä siksi tarv. kolmekin. Pyörittele sitruunoita pöytää vasten kämmenellä, niin saat niistä puristettaessa mehukkaampia.

Mittaa sokerit valkoisen, puhtaan ämpärin pohjalle. Toki ämpäri voi olla muunkin värinen, mutta valkoisessa erottaa valmiin seoksen värin parhaiten/ herkullisemmin. Kuori kuorimaveitsellä sitruunoista keltainen kuoriosa, ja laita kuoripalat ämpäriin. Halkaise sitruunat, ja purista niistä kaikki mehu ämpäriin. Hedelmälihakaan ei haittaa, koska sima siivilöidään pullottaessa. Kaada kiehuvan kuuma vesi sokereiden ja sitruunaisten päälle. Ota pikkukippoon tai lasiin tms. n. dl käden lämpöistä vettä, ja murenna sekä sekoittele hyvin siihen hiivamurunen. Lisää simaseokseen kylmä vesi, ja lopuksi vasta hiivaseos. Sekoita simaämpäriä hyvin vaikkapa kauhalla, anna siman hetki jäähtyä (jos on vielä kovinkin kuumaa), laita kansi ämpärin päälle ja anna tekeytyä huoneen lämmössä vuorokausi.

Pullota sima seuraavana päivänä. Laita puhtaan limpparipullon pohjalle 2-3tl sokeria sekä muutama rusina (minä tykkään rusinoista simassa, niin laitoin joka pulloon monta, useamman kymmenen). Pullota sima esim tiskialtaassa, koska pullotuksesta tulee aina sotkua, ja lisä käsipari ei olisi haitaksi tässä vaiheessa... Kaada sima siivilän ja ratin läpi pulloon pienissä erissä, niin näet kun pullo alkaa täyttyä. Simapullot saa laittaa aikasta täyteen, kuhan huomioit että nouseville rusinoille jää tilaa. Minä jätin n.dl vajaaksi. Sulje valmiit simapullot "huonosti", eli kiristä ensin limsapullon (tai siis simapullon) korkki kunnolla kiinni, mutta avaa sitä sitten ihan pikkiriikkisen, n. puoli korkin kierrosta.

Säilytä tekeytyvä sima viileässä ja pimeässä, kellari on ihan hirmuhyväpaikka tekeytyvälle simalle. Anna siman tekeytyä viikko, pari viimeistä päivää ovat kuulemma tärkeimmät tekeytymisen kannalta ja valmiin siman kirkkauden kannalta. Sima pulloja kannattaa tarkistaa aina välillä viikon aikana, ettei korkit ole jääneet liian kireälle tai löysälle.

Valmiissa simassa rusinat nousee pintaan. Tosin minun pulloissa oli niin kauhiasti rusinoita, että kaikki eivät nousseet heti pintaan, vaan vasta pulloja avattaessa loputkin kiipesivät ylös. Avaa simapullot varovasti, hissukseen - muuten sima kyllä tulee pullosta ja vauhdilla. Valmis sima säilyy n. viikon, ja sitä säilytetään jääkaappissa.

Sima on ihan loistavaa janojuomaa juhliinkin, itse ainakin suunnittelen pinkihkön raparperisiman tekoa alkukesän juhliin! :) Ja parastahan siman kanssa on munkit.

*****

Munkeista tein oman poustauksen tuohon alapuolelle :)

2 kommenttia:

  1. Kiitoksia kumpaisestakin yksityiskohtasesta ohjeesta :)

    Simaa oon joskus tehny mutta se oli jtn appelsiinisimaa enkä oo toiste tehny...munkkeja en oo kai koskaan paistanu...liikaa vaarallisia tilanteita ja niitä pitää olla ja ei saa juttuja ;D Aina kyllä näin Vapun jälkeen mietin, että ens vuonna sitten...

    Aurinkoista Toukokuuta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mulla lähti vähän lapasesta näiden ohjeiden yksityiskohtaisuuksien kanssa :D Mutta kun ärsyynnyin, kun monet ohjeet ovat niin ympäripyöreitä, "tee sima, anna seistä 1-2pv, pullota sima ja anna seistä jonkin aikaa kunnes on valmista." Jos ei ole koskaan tehnyt jotain, niin silloin tarvitsee kunnon, selkeät ohjeet, notta pääsee heti kerrasta hyvään lopputulokseen, ja tohtii tehdä toistekin ;)

      Ihanaa meijän kuuta sinullekin! :)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)