lauantai 21. huhtikuuta 2012

Divine suklaafudge

No mutta kappas, ihan on jäänyt tänne laittamatta kätsyille tekemieni suklaafudgejen ohje. Löysin tämän ohjeen ihanasta Mansikkamäestä, missä käyn monasti ihailemassa Eben upeita kakkuja, pikkuleipiä ja muita herkkuja. Voi mikä onnellisuutta tuova blogi! :) Mutta niin, niihin suklaafudgeihin, alunperin resepti on kirjasta Nigella Express.

Haaa, ihanan, uhkean, sähläävän ja pienillä kaksimielisyyksillä säväytetyn jumalattaren suklaat ovat enemmän kuin sopivia herkkuja meille, joten tein monta! ;) Ja minä tein ne näin;


TAIVAALLISET eli helpot SUKLAAFUDGET

400g Taloussuklaata (Fazer)
300g Tummaa suklaata, 80%
2tlk (720g) Kondensoitua maitoa, ei keitettynä
n.100g voita
muutama ripaus suolaa

Mausteiksi;
200g kuorittuja pistaaseja, veitsellä pieneksi hienonnettuna
220g (1pss) Omar-karkkeja, veitsellä pieneksi pilkottuna
130g (2ras) Sokeroituja appelsiininkuoripaloja (Meira)
75g (1/2pss) Tyrkisk peber Crush-rouhetta

Valmistele ensin haluamasi mausteet. Minä tein siis alkuperäisen ohjeen tuplana, ja jaoin sen neljällä, jotta saimme maistella mahdollisimman monta eri makua. Mauste määrät saattavat kuulostaa paljolta, mutta minä tykkään että on paljon makua ja suutuntumaa. Kukin tehkööt oman suun mukaan :)

Mutta niin, kuori Omar-karkit ja pilko ne, tee sama pistaaseille. Sokeroidut appelsiininkuoret ja turkinpippurirouhe ovat heti käyttövalmiita. [Yllättäen Omarit ovat tässä se työläinvaihe, tarttuvat pirulaiset jokaiseen veitseen...]


Ota esille laakea, laidallinen astia missä haluat suklaat tehdä. Minä käytin kahta Teeman isoa paistivatia, mihinkä rakentelin väliseinät pahvin ja folion avulla. Näin valmiista suklaasta tuli valmiina sopivan paksuista (n.1cm). Suojasin vielä astioiden pinnat elmukelmulla, mahdollinen suklaaseen tarttuva folio hampaissa oli sen verran karmiva ajatus, että paskartelin mielelläni tuonkin vaivan. HUOM, Jos et laitakkaan astiaasi foliota, niin käytä silti kelmua, että saat valmiin suklaan nostettua pois astiasta ilman reunoihin jämähtämistä. Levitä n. 1/4 kustakin mausteesta astian pohjalle valmiiksi, ennen suklaafudgejen tekoa, jouduttaaksesi valmistamista.

Maut vasemmalta ylhäältä kellonsuuntaan katsottuna; Omar, appelsiini, pistaasi, salmiakki

Tee suklaafudgemassat yksi kerrallaan. Jaa suklaat tasan neljään kulhoon (100g+75g/ kulho) ja lisää suklaan sekaan n.20-30g voita. Sulata suklaat kulho kerrallaan, joko varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Kulhon pitää pysyä puhtaana - sulatettavan suklaan sekaan ei saa mennä yhtään vettä tai epäpuhtauksia [voi on rasva, ei epäpuhtaus]. Sekoita suklaa nuolijalla/lusikalla kiiltäväksi, lisää joukkoon ripaus suolaa makua syventääksesi ja nuolijalla/lusikalla sekoittaen 1/2tlk kondensoitua maitoa (muistaakseni 1,5dl, riippuu toki tölkistä). Massasta tulee paljon "tahmeampaa" ja jämäkämpää, joten ei tarvitse sekoittaa pitkään.

Sekoita joukkoon 2/4 valitsemastasi mausta, esim Omarit, ja levitä massa vuokaan Omarien päälle. Ripottele loput valitusta mausteesta päälle koristeeksi. (Voit painaa karkeja/hedelmiä/pähkinöitä varovasti kädelläsi suklaafudgen pintaan, jotta ne pysyy paikalla paremmin). Valmista loput kolme suklaafudge-massaa samalla tavalla.


Anna suklaiden tekeytyä kylmässä ainakin jokunen tunti, ennen kuin leikkaat ne terävällä, kuumalla vedellä  lämmitetyllä veitsellä sopiviksi suupaloiksi. Itse peitin suklaafudget hyvin elmukelmulla makukontaminaation estämiseksi, ja annoin tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Sitten nostin suklaafudgelevyt maku kerrallaan leikkuulaudelle, siistin suorakaiteista reunat ja leikkasin levyt 4x8 paloihin (muistaakseni :D).  Ladoin valmiit suklaafudgepalat ilmavasti rasioihin, ja varmuuden vuoksi laitoin joka kerroksen väliin leivinpaperisuikaleet ettei karkit tarraantuneet toisiinsa. Säilytin karkkirasiat jääkaapissa, mutta parhailta nämä kyllä maistuivat huoneenlämpöisinä.

Ja juu, koska vein "siistimisestä" tulleet reunapalat töihin, niin vältin kaikissa valmistusvaiheessa makujen toisiinsa koskemista; pähkinäallergisen työkamun vuoksi käsittelin pistaasin joka vaiheessa vasta viimeisenä ja ehdottomasti muista erillään (sama henkilö ei voi syödä myöskään appelsiinia, niin siksi maut saattoivat olla samalla vadilla).


Mutta niin, näitä pitää kyllä tehdä taas joskus joihinkin juhliin, niin helpolla tuli taivaallisen hyvää :) Jännä muuten mitenkä eri maut miellyttivät eri ihaNaisten kätsyjen suita. Minun suosikki taisi olla melkeinpä tuo salmiakki, Omar ei mielestäni maistunut oikein millekään, pistaasi oli juurikin niin herkullista kun pistaasi sekä suklaa on, ja appelsiinissa oli ehkäpä yllättävänkin syvä maku, minä ainakin yllätyin positiivisesti. Joten taidanpa alkaa miettiä uusia makuyhdistelmiä, olisiko ehdotuksia? ;)

12 kommenttia:

  1. Oon kerran tehny banaanifudgeja...mutta nää sun makuyhdistelmät vaikuttaa paaaljon paremmilta. Varmaan Jouluks teen, miellän kaikki itte tehdyt namit Jouluun...:P Tai en tiä, pitäskö kokeilla aiemmin ;D

    Kivaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, joulua kohti tässä toki mennään, mutta itse kyllä pyrkisin tekemään näitä _vähän_ aijemmin, esimerkiks vapuksi! ;)) Ja toisaalta, nämä on kyllä niin hirmuhelppoja, että siksi näitä voi tehdä muutenkin kuin jouluna - haastavinta on löytää kaupasta se hyllyväli missä myydään kondensoitua maitoa!

      (vinkki, cittareissa ne on samassa välissä kuin texmexit ja sushijutut ja muut etniset tuotteet, prismoissa taas hedelmäsäilykkeiden hyllyvälissä, siellä missä on kookosmaitokin.)

      Poista
  2. mä tykkäsin noista omareista ja turkinpippureista. ja pistaasista ja kyllä sitä appelsiiniakin maistelin ;) uusista mauista tuli heti mieleen marianne ja/tai minttusuklaa. voiskohan ne toimia. ja paljonhan on tosiaan kuivattuja marjoja saatavilla, esim mansikkaa. ja trion k-marketissa kondensoidut maidot näin muuten maitohyllyssä kylmässä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä mäkin niitä kaikkia söin, ups, tai siis maistelin ;)

      Ja mietin kanssa tota mariannea, jos tekis niistä pienistä valkoisista palleroista vähän pienempiä pilkkomalla ja käyttäisi niitä, kun se valmis rouhe on melko terävää... Ja mietin sitä että tosta Omar-versiosta vois saada maistuvamman, jos laittaisi pilkotut karkit Bayleysiin vähän tekeytymään ;)

      Poista
    2. Ja toi maitohylly on kyllä jo todella mielenkiintoinen paikka säilyketölkille... Hullua.

      Poista
  3. Noi oli niin hyviä, että muistelustakin vesi herahtaa kielelle.

    Mun suosikki oli pistaasi. Mulle tuli makuvaihtoehdoksi kanssa mieleen kuivatut marjat ja hedelmät. Miltäköhän maistuisi vadelma tai ananas?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja se pistaasin vieno suolaisuus kyllä sopi tohon hyvin, mäkin kyllä tykkäsin niistä.

      Mietin tota vadelmaa, mutta mun suuhun ne kuivatut vadelmat on melko kirpeitä. Mutta uskon noiden erilaisten kuivattujen hedelmien toimivan hyvin, niin appelsiini, ananas kuin erilaiset sekoituksetkin... Pitäsköhän sun vuorostaan kokeilla? :)

      Poista
  4. Ja nyt kun oikein aloin miettiä noita eri makuvaihtoehtoja, niin ihan tavallinen suolapähkinäkin toimisi hyvin, tai muutkin pähkinät kuten cashew... Ja Sanna-Mari kun mainitsi joulukarkit, niin monen jouluun taitaa kuuloa pikkukulhoissa naposteltavana pähkinät-rusinat-suklaa sekoitus, niin en usko fudgeista tulevan huonoja rusina-pähkinä sekoituksellakaan. Ja leivontahyllyjen makuesanssit antavat kyllä aikasta paljon lisää vaihtoehtoja makuyhdistelmille! ;)

    Joo, ei tässä taida olla kuin taivas rajana, tai no ainakin kunkin oma makupaletti :D Ja jos oikein hurjaksi heittäytyy, niin voihan tuon suklaankin vaihtaa maitosuklaaksi tai valkoiseksi suklaaksi, itse tosin uskon että tuo tumma, täyteläinen ja vahva suklaa on the juttu makean maitotiivisteen kaverina. Joten minen ainakaan menisi vaihtamaan tummaa suklaata pois näistä herkuista.

    VastaaPoista
  5. Tai hei pähkinätön vaihtoehto, josta voisi olla aika pähkinöinä; rommirusina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No arvaa niin oisko _vähän_ hyvää... Koskas aletaan? :)

      Poista
  6. Minä täällä kuolaan ja muistelen, kuolaan ja muistelen! Tykkäsin eniten Omar- ja salmiakkiversioista, mutta ehdottomasti pistaasi- ja appelsiinifudgetkin sopivat suuhuni.

    Tein itse yksi päivä noita lemppariversioita, kun tuli vanhoja ystäviä kylään. Meidän perhe ja vieraat tykkäsivät! Ja mikä parasta, seuraavaankin päivään niitä säilyi jokunen ja minä onnellinen niitä mutustin etäpäivänä kotitoimistolle yksinäni... ;)

    Suolapähkinäversio voisi olla todella herkku, ja rusinallinen myös.

    Oi joi, olen ollut tämän viikon onnistuneesti makeista herkuista erossa, mutta nyt alkaa tehdä tiukkaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiva, eiks ookkin mukavan helppoja tehdä? :) Ja mun rupes kyllä tekeen mieli tuota suolapähkinä versiota.... Onneksi olen vieläkin ihan ähkyssä wappumunkeista, niin tähän hätään ei tarvitse tehdä mitään herkkuja :D
      Mutta kyllä, nuo suolapähkinät JA rommi-rusina on seuraavat versiot! (ainakin)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)