lauantai 7. toukokuuta 2011

Kakkutehtaan tuotantolinjalla

Jaahas, ja terkut kakkutehtaalta. Tehtaalla on tällä viikolla paiskittu hommia urakalla, tosin tällä keikkatyöläisellä on välillä painanut päälle toisen työpaikan ajalliset vaatimukset, välillä vaivannut pahemmanluokan istumalakko, ja välillä urakka on ihan muuten vaan pissinyt. Tähän ikään mennessä, ja tällä elämän kokemuksella varustettuna, en vieläkään muista että toiselle tehdessä yksinkertaisimmatkin asiat saattavat mennä pieleen, vaan naivistesisti kuvittelen ennen aloitusta kaiken menevän hienosti, ja homman olevan piece of cake. Tadaa.

No mutta lupasin siis tehdä hyvän työkaverini veljen hääjuhlaan kaakut. Tahtomiset oli sanottu jo alkuvuodesta, mutta pirskeet lähimmille järjestettiin vasta päivien valjettua, eli kevään korvalla. Nuori rouva ei oikein osannut kertoa kälylleen mitä kakuilta toivoisi, kuinka monta niitä pitäisi tehdä, ja mitä niissä pitäisi olla. Lopulta määräksi sovittiin kolme kakkua, mitkä päällystetään valkoisella sokerimassalla ja missä yhdessä lukee M ♥ M. Koristelujen väriksi työkaverini päätti vaaleanpunaisen lisäksi liilan. Muuten sain siis vapaat kädet, ja matkalla muovautui myös kasa toiveita, mitä kakkuihin ei ainakaan saisi tulla. Selvä peli siis.

Tiedättekös kuinka paljon työtä tuollaisten kakkujen tekemisessä on, ja kuinka paljon ne tulevat maksamaan? Noh, kohta tiedätte. Tässä pienenä listauksena erään kakkutehtailijan tarina kolmesta hääkakusta ja niiden syntyprosessista;

- esivalmistelut; käy ruokakaupassa, kakkukoristekaupassa ja raahaa kotiin kaksi kassillista ostoksia. Käy lainaamassa äidiltä ja isänvaimolta irtopohjakakkuvuuat, koska et löydä omistasi kuin yhden. Käy parissa konditoriossa kyselemässä pahvisia kakkulaatikoita, ja osta ne ensimmäiset. Siivoa koko keittiö, ota esille monta kulhoa, ja valmistaudu henkisesti.

- päivä 1. Leivo kakut. Vatkaa suuressa kulhossa perusteellisesti aina yhden kakun taikina, askartele leivinpaperista ympyrät irtopohjavuokien pohjalle, ja yritä tihrustaa että lyijykynäpuoli ei tule vasten kakkutaikinaa. Kiroa sähkövatkain, joka juuri nyt päättää ruveta ryttyilemään, ja sammuta se aina silloin kuin väännät vatkaimet pois solmusta, takaisin oikeille paikoilleen. Malta paistaa kakut kypsäksi asti, ja vatkaa uusitaikina valmiiksi aina vasta sitten, kun edellinen kakku on ollut uunissa jo tovin. Välissä voit googlailla muita kakkuohjeita, joidenka paistoaika ei olekaan reilut 60min. Kakkujen paistumista odotellessa kerkeät myös tiskaamaan ja siivoamaan keittiön, sekä jäähdyttelemään ylikuumenevaa vatkainta. Muista uhkailla sitä välillä, niin se älyää pysyä kasassa. Laita jäähtyneet kakut vuuissaan pinoon jääkaappiin, mihinkä olet raivannut niitä varten tilaa. Varaa leivontapäivänä aikaa vähintäänkin 4tuntia.

- päivä 2. Tee kakkujen koristeet. Lämmitä Tiimarista alennuksesta ostettu sokerimassa mikrossa, painele se tasaiseksi, kaulitse massa ohueksi ja ota siitä kukkamuoteilla erilaisia kukkia. Kiroa huono, mureneva, pahaltahaiseva, nopeasti kuivuva ja herkästi repeytyvä massa, ja vanno ettet huoli sitä enää ikinä, vaikka ilmaseksi saisit. Kerää aina välillä massan rippeet kulhoon, lämmitä uudestaan, tee palloksi ja kaulitse taas alosta. Harmittele kun joka kaulitsemiskerran jälkeen massasta tulee huonompaa ja huonompaa. Laita osa valmiista kukista kuivumaan pikkuvuokiin, notta kukista tulee kolmiulotteisia. Kiukuttele ja kiroa, kun kukkien terälehdet murtuvat poikki, vaikka kuinka varovasti yrität laittaa niitä kuivumaan vuokiin. Aloita aina välillä koko homma alusta. Kunnes massa on lopulta niin kuivaa, surkeeta ja murenevaa, ettei siitä saa yhtä ainuttakaan ehjää kukkaa. Toki siltikin vielä kannattaa yrittää ainakin vielä pari kierrosta, jos vaikka onnistuisitkin. Kun olet saanut valmiiksi kaikki 83 kukkasta, siivoa keittiö ja sivele kuuman sokerimassan polttamiin kämmeniin Flamazine-voidetta. Varaa koristekukkien tekoon aikaa 3tuntia.


- päivä 3. Täytä kakut. Valmista kaksi täytettä. Tee ensimmäinen täyte suuressa kulhossa. Ole tarkkana kun sulatat suklaata mikrossa, jotkut kuulemma onnistuvat polttamaan sen. Lisää kaikki aineet kulhoon, ja vatkaa hyvin. Tällä kertaa yritä vaikuttaa vatkaimen hengissäsäilymiseen kehumalla sitä. Siirrä valmis täyte kahteen pienempään kulhoon, koska isoja kulhoja on vain yksi. Tiskaa isokulho sekä vatkaimet, ja tee valmiiksi myös toinen täyte. Kehu vatkainta kun se selvisi loppuun asti, ja samalla salaa suunnittele uuden hankintaa. Ota kakkupohjat yksitellen jääkaapista, avaa vuuat pois ympäriltä ja leikkaa kakut tasaisesti neljään kerrokseen. Ole tässä tosi tarkkana, myös viimeisen kakun kohdalla, ja käytä suosiolla talouden terävintä sahalaitaveistä, koska semmoiset kakkusahat tekävät kummiskin tenän. Kokoa kakku ylösalaisin, niin että paistopinta on pohjalautasta vasten, siitä tulee kakulle tukevampi pohja. Laita kerrosten väliin täytettä niin että 1.täytettä ekaan väliin, tokaan väliin molempia täytteitä, ja kolmanteen väliin 2.täytettä. Muista kostuttaa kakkukerrokset ennen täytteen laittamista. Kokoa kakkuvuoka takaisin kakun ympärille, ja laita sitten vasta viimeinen kerros täytettä ja viimeinen kakkukerros kanneksi. Paina kevyesti, ja nosta kakut taas pinoon jääkaappiin. Laita kakkujen väleihin leikkuulaudat tukevoittamaan pinoa. Ja huom, ne leivontaleikkuulaudat, ei ne millä on leikattu sipulia. Siivoa taas koko keittiö, ja tiskaa kaikki kulhot sekä systeemit. Varaa tähän aikaa 3tuntia, tosin 2tuntiakin riittää jos kello käy jo puoltayötä ja uni painaa silmää.


- päivä 4. Päällystä kakut. Käytä kakkujen päällysteeksi varmuuden vuoksi hirmukallista ruokakaupasta ostettua sokerimassaa, koska se on varmasti laadultaan parempaa, ja oikeamman väristä kuin Tiimarin halppisversiot tai itse tehty. Ota kakut yksitellen jääkaapista ja poista varovasti kakkuvuuan reunat. Vatkaa pari purkkia vispiä ja tee niistä paksu vaahto, millä eristät kunkin kakun yksitellen, kauttaaltaan kermavaahdolla lääppien. Tee neljästä paketillisesta sokerimassaa iso pallo, ja kaulitse se pyöreäksi levyksi. Aloita alusta, koska levystä tulee ihan kummallisen mallinen. Kun saat sitten levystä pyöreän, niin aloita kuitenkin alusta, koska levy on tarttunut kiinni tarttumattomaan leivonta-alustaan. Etsi kaapista tomusokeripaketti ja levitä sitä leivonta-alustalle. Ja pöydälle. Ja käsiisi, otsaasi, lattialle ja vaatteisiisi. Kaulitse pyöreä, tasainen levy massasta, ja nosta se tasaisesti kakun päälle. Kiroa repeilevä massa, ja ole kiitollinen valkoisesta väristä, jolloin kermavaahdon näkyminen ei niin haittaa, ja päätä heti silloin kukkien paikat juurikin niihin reikä kohtiin. Tasoita päällinen tomusokerikäsillä kakun päälle, leikkaa ylimääräiset pois ja tasoittele lisää. Irrota kakku varovasti pitkällä, ohuella veitsellä alustastaan ja nosta vielä varovaisemmin kakku muovisen kakkupaperin päälle, pahviseen kakkulaatikkoon, mitä ei ole vielä taiteltu muotoonsa. Nosta kakku alustoineen hetkeksi syrjään, tuolille taikka hellan päälle, taikki mihinkä nyt kaaoksessa mahtuu, ja päällystä samanlailla kaksi muutakin kakkua. Lopuksi tee vielä kahden kakun alareunaan valkoisesta sokerimassasta "nauhat" koristeeksi, juuri sen kokoiset nauhat mitkä peittää rumimmat rypyt ja repeämät. Kokoa kakkulaatikot, taittelu on kyllä hivenen hankalaa kakun ollessa jo laatikossa, ja fiksaa laatikon reunoihin pienet lovet, ettei liian matalien kakkulaatikoiden kannet painu paikalleen, vaan jäävät koholleen. Nosta kakut laatikoineen taas jääkaappiin, ja toivo että kansi viritelmät kestää, eikä kakut romahda. Siivoa taas keittiö, tiskaa ja imuroi. Varaa tähän aikaa 5tuntia, tosin 4tuntia riittää jos et jaksa siivota, vaan sammutat keittiöstä valot ja katsot huomenna että mitä on tehtävissä.


- päivä 5. juhlapäivä; Ota heti aamulla yksi ylimääräinen beetasalpaaja. Ota kaikki kakut jääkaapista, ehjänä, ja asettele ne varovasti pöydälle. Tarkista kännykästä että mitkä tekstit pitikään kakkuihin kirjoittaa, ja hahmoittele kirjaimet sukkapuikolla kakun pintaan. Harkitse otatko vielä toisen beetasalpaajan, ja kirjoita tekstit kakkuihin. Kiroa ruma käsialasi ja huono tuubiväri. Sommittele kukkaset ja kiinnitä ne varovasti paikalleen kakkuun. Lisää myös vähän vihreää kimalleväriä kukkien ympärille. Anna kakkujen kuivua tunti, ja toivo että olisit noussut sittenkin heti silloin kun kello soi, jotta kakut olisivat kerenneet kuivumaan kauemmin ja olisit kerinnyt siivoamaan keittiön ennen kuin kakut haetaan. Tähään loppu silaukseen saa menemään 5tuntiakin, mutta jos olet pitkäänkin torkuttanut, niin hommasta selviää melkein 1tunnissa, ainakin 2tunnissa.

Ja mitä sitten tämmöiset kakut maksaa? No kakkupohjien aineet maksoivat 6,93euroa, täytteet 31,75euroa, kakkujen koristelemiseen käytetyt aineet 53,44e (kaupan sokerimassa on ihan kipeän kallista) ja lisäksi kakkujen alustamuovit sekä kakkulaatikot 5,21e, IKEAsta hommatut puiset tarjottimet kakuille 14,85e, Flamazine-voide 14,15e ja uusi vatkain semmoset 40-70e, mallista riippuen. Tekemisestä kehtasit pyytää vain 30euroa+materiaalit, tosin palovammavoide ja uusi vatkain ovat henkilökohtaisia investointeja. Ihan kauheasti ei tule tuntitakselle hintaa kun teki reilu 16tuntia töitä. 
Mutta olihan se toki hauskaa, ja muistanpahan taas, ettei kannata tehdä toiselle, silloin kun tuppaa menemään ihan yksinkertaisetkin asiat pipariksi, vaikka toiveissa olisikin kakkuja ;)

6 kommenttia:

 1. Voi hitsi, mihin hommaan ryhdyit ja millä palkalla! Sympatiseeraan kovasti, muru. : )

  VastaaPoista
 2. Kiitos Leonida! Nyt kyllä jänskättää, että kelpasiko kakut. Hääjuhlan rouva oli aikasta pahapäinen, ja alun "ihan samat" muuttuivat matkan varrella "ei ainakaan niiksi"... Mutta toisaalta, työkaverini kakut tilasi, ja hänelle ne tein, lopulta hänen toiveiden mukaan, jotta hän voi antaa ne lahjaksi, joten toivottavasti hän on niistä tykännyt :)

  Nyt paistuu uunissa vielä yksi iso pohja, kun ajattelin tehdä huomiselle lopuista täytteistä ja ehkä koristeistakin vielä yhden kakun ;)

  VastaaPoista
 3. OOOOOOOOOOOOO,

  tietty aivan sika hyvin toimittu ja aivan liian halvalla meni, olisit ottanut edes 20e/kakku, mutta ihan tuhat sata peukkua tuolle sun kommentille ja "jämäkakulle".
  Soitin jo äiskälle, että mun täytyy siirtää äitienpäivää viikolla eteenpäin, mutta nyt kyllä kaduttaa. Otat sitten oikein monta kuvaa.
  Hyvä mun siukku!!!!!

  Niin ja kaikki: toi on mun siukku.
  *on pakahtumiseen asti ylpeä*

  VastaaPoista
 4. Hölömö sää oot ♥

  Joo, kaunis Marjaana ei pillitä ennen pimeää, nyt on pimeää ;)

  VastaaPoista
 5. Voi hyvänen aika!! Aika kakkumarkkinat!
  Uskomaton taidonnäyte! Ja hianosti dokumentoitu, jos kävis, että lupais tehdä jollekin hääkakkuja, niin tällä aikatauluohjeella varmaan pärjäis!

  VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)