keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Virkattu kukka, kaksikerroksinen

Tässä kuvitetut teko-ohjeet kukasta VASENKÄTISESTI.
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
ks = kiinteä silmukka
pp =puolipylväs
p = pylväs
kp = kaksoispylväs

Mallissa käytetty Novitan Tennessee lankaa, ja 0.4 koukkua. Lisäksi tarvitset isosilmäsen neulan ja rutkasti innostusta.

Aloitetaan keskeltä:
1. KRS: Tee aloituslenkki ja siihen 1 kjs. Tee langan alkuhännästä lenkki,

mihinkä virkkaat 12 ks, kiristä vähän aloituslangasta niin saat kehästä pienemmän, yhdistä ps.lla ensimmäiseen ks:aan.

Nyt sinulla on aloitus rengas, kukan keskusta, missä on 12 ks:aa.
2. KRS: Tee 1 kjs.Kiinnitä se ensimmäiseen ks.aan ja tee siihen ks.aan pikkuterälehti; *1pp, 2p, 1pp. Seuraavaan ks.aan 1ps.

Seuraavaan ks.aan *terälehti, seuraavaan ks.aan 1ps, toista vuorotellen, kierros loppuun, kunnes sinulla on 6 pikkuterälehteä. Yhdistä lopuksi ps.lla kerroksen alussa tekemääsi kjs.aan, kukan nurjalle puolelle.

Käännä kukka nurinpäin, takapuoli on nyt päällepäin (virkatessa saa tehdä näin :)
3. KRS Virkataan 1. krs:n silmukoihin, eli kuvassakin erottuviin "pylväsreikiin". Tee 1 kjs ja kiinnitä se ps:lla ensimmäiseen "pylväsreikään", eli ensimmäisen kerroksen ks.aan. Virkkaa siitä 4kjs jätä seuraava ks väliin ja kiinnitä ketju ks:lla seuraavaan ks:aan. Virkkaa taas 4kj ja kiinnitä se ks:lla ks:aan, aina yhden yli hypäten. Tee näitä kjs. lenkkejä kerros ympäri, yhdistä ps:lla ensimmäiseen ks:aan. Nyt sinulla on 6 4kjs:n lenkkiä kukan takapuolella.

 4. KRS: 1kjs. tee ensimmäiseen 4kjs.n lenkkiin ensimmäinen terälehti; *1ks, 1pp, 1p, 3kp, 1p, 1pp. Tee 1ps seuraavaan ks:aan, eli ketjusilmukkalenkkien kiinnityskohtaan.
(Huom, terälehden pylväät on irrallisia, siksi ne tehdään 4kjs.n lenkin ympärille niin että lenkki jää pylväiden juureen, sisäpuolelle. Näin terälehtiä voi muokkailla sormin, kun kukka on valmis.)


Tee terälehti kuten edellä ja kiinnitäs taas 1ps:lla seuraavaan ks:aan. Jatka näin kunnes kaikki 6 terälehteä on valmiit. Päättele kukka vetämällä viimeinen silmukka läpi.

Käännä kukka oikein päin ja kiristä langan alkupäätä, mikä on kukan keskustassa, niin että saat kukan suppuun ja tasaisen kauniiksi. Solmi alkulanka kiristettynä ja päättele se neulalla. Päättele lopetuslanka kukan takapuolelle neulalla pienillä pistoilla.


Valmis!!

2 kommenttia:

  1. Enpä täysin osannut tuota kukkasta tehdä, mutta tein jonkinmoisen ja olen siihenkin ihan tyytyväinen :)
    Kiitos mallista!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pau! Täytyy kyllä tunnustaa, että joku aika sitten muistelin näitten kukkien virkkaamista, ja silloin luin itsekin taas tämän ohjeen. Olenpas aika monimutkaisesti selittänyt :))) Pitää tässä joskus käydä ohje läpi, ja vähän selkeyttää sitä. Mutta oikein hyvä, että sait kukan tehtyä ja valmiiksi! :)

    VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)