maanantai 19. toukokuuta 2014

Isot täytekakut suureen juhlaan!

Tein ystäväni 40vuotis syntymäpäiville hänen pyynnöstään synttärikakkuja. Minusta on ihan hirvittävän vaikea arvioida määriä juhliin leipoessa, ja jälleen kerran meni arviot täysin yläkanttiin :D

Nyt kun juhlasesonki on ihan kohta parhaimmillaan, niin laitan tänne muistiin kahden eri kokoisen kakun ohjeet. Kakkujen menekkiin vaikuttaa toki sekin, että mitä kaikkea juhlissa on tarjolla, ja minkälainen on juhlien luonne - mitä enemmän tarjottavia, sitä vähemmän kakkua menee, sama sääntö koskee myös alkoholia, eli mitä enemmän juomia, sitä vähemmän kakkua kuluu. Ja jos ihmisillä on monet juhlat kierrettävänä, niin silloinkin menekki on pienempi, tämä on hyvä muistaa ainakin ylioppilasjuhlien kohdalla. Myös pienet lapsvieraat syö kakkua vähemmän, kuin murrosikäiset nuoret.

Onneksi ylimääräisen kakun voi aina pakastaa, tai syödä seuraavana päivänä aamupalaksi, mieluiten haarukalla - se on mielestäni juhlissa parasta! ;) Mutta nyt hetkellinen tsemppaus määrien suhteen, olloshyvät!


TÄYTEKAKKU, 30-40hölölle
Aloita kakkujen tekeminen hyvissä ajoin ennen juhlia. Lue ensin koko ohje. Laitoin ohjeeseen n. ajat, että mitä tekeminen kestää, ajat on arvioitu rauhassa, mutta kunnolla tehden. Nosta kaikki tarvittavat ainekset esille hyvissä ajoin leivontaa, että ne on huoneen lämpöisiä leivottaessa, ja että muistat käyttää kaikkea tarvittavaa. Laita hyvät kengät jalkaan, laita hyvää musiikkia, ja ala leipoa :)

KAKKUPOHJA; [tee viimeistään pari päivää ennen juhlia, kestää 20-30min+60min paistoaika]
29cm halk. pyöreä kakkuvuoka, rasvaa ja korppujauhoja
5dl vehnäjauhoja
2dl perunajauhoja
5tl leivinjauhetta
5tl vaniljasokeria
1tl suolaa
225g pehmeää margariinia (laktoositonta)
4,5dl sokeria
4 kananmunaa
4dl lämmintä maitoa (laktoositonta)

Tarvikkeet; iso kakkuvuoka, kaksi isoa kulhoa, maidon lämmitysastia, iso jauhosiivilä, vatkain, nuolija tms kapusta, iso leikkuulauta tai muu alusta.

Levitä margariinia talouspaperilla tai suihkutettavaa rasvaseosta pyöreään isoon (29cm halk.) kakkuvuokaan, ja korppujauhota vuoka. Lämmitä maito mikrossa n.40C, eli tuntuu käteen lämpimältä, mutta ei polta. Laita uuni lämpiämään 175C.

Siivilöi toiseen kulhoon kuivat ainekset, eli puolet vehnäjauhoista, perunajauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, suola ja loput vehnäjauhoista, jätä odottamaan.
Vaahdota toisessa isossa kulhossa sokeri ja pehmeä margariini. Vatkaa sähkövatkaimella tai monitoimikoneella seosta niin kauan, että se on vaaleaa. Lisää seokseen kananmunat yksi kerrallaan, hyvin koko ajan vatkaten.
Lisää taikinaan kuivia aineksia ja maitoa vuorotellen, vähän kerrallaan, aloittaen kuivista aineksista. Sekoita samalla taikinaa hyvin vatkaimella tai monitoimikoneella. Kaada valmis vaalea, tasainen, melko löysä taikina kakkuvuokaan, kaavi kaikki taikina vuokaan nuolijan tai muun kapusta avulla.
Paista 175-asteisessa uunissa, keskitasolla, n.60min. Kurkkaa kakkua n.30-40min kohdalla, ja peitä kakun pinta varovasti foliolla, ettei se saa liikaa väriä. n.60min paistettuasi kakkua ota folio pois, tarkista kakun kypsyys puutikulla (coctailtikku, grillitikku tms), työnnä tikku pariin eri kohtaan kakun keskelle, jos tikkuun jää taikinaa, niin paista vielä lisää, jos ei, niin kakku on kypsä.
Ota kakku pois uunista, anna jäähtyä ja kumoa kakku esim puhtaalle leikkuulaudalle (mikä ei haise sipulille...). Laita kakkupohja jääkaappiin lepäämään ja täytä seuraavana päivänä.
Vinkki; Voit myös leipoa kakkupohjat etukäteen, ja pakastaa ne leivinpaperiin hyvin käärittynä.

SUKLAATÄYTE; [tee päivä tai kaksi ennen juhlia, kestää n.30min]
2prk (5dl) Flora Vispiä (laktoositon)
2prk (400g) maustamatonta tuorejuustoa (laktoositon)
2levyä tummaa suklaata sulatettuna (laktoositon, esim. Panda)
1levy tummaa suklaata rouhittuna pieneksi (laktoositon, esim. Panda)

Palastele osa suklaasta mikron kestävään kulhoon, ja sulata se varovasti (n.1min kerrallaan, sekoittele suklaata välillä lusikalla, ettei se pala). Rouhi loput suklaasta terävällä veitsellä pieneksi rouheeksi. Vatkaa isossa kulhossa Floora Vispit melko tukevaksi vaahdoksi, ja lisää sekaan tasaiseksi vatkaten maustamaton tuorejuusto. Vatkaa sekaan vielä sulatettu suklaa. Kääntele lopuksi täytteeseen rouhittusuklaa, ja laita täyte jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä.

MANGOTÄYTE; [tee päivä tai kaksi ennen juhlia, kestää n.40min]
1prk (2,5dl) Flora Vispiä (laktoositon)
1prk (200g) mangotuorejuustoa (laktoositon)
1prk säilykemangoa, säästä mehu!
2 liivatelehteä

Valuta ensin säilykemangot, säästä purkin mehu! (esim. lasiin). Pilko mangot veitsellä pieniksi kuutioiksi. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.
Vatkaa kulhossa Floora Vispi melko tukevaksi vaahdoksi, ja lisää sekaan tasaiseksi vatkaten mangotuorejuusto. Laita lasiin muutama ruokalusikallinen mangomehua, ja lämmitä sitä hetki mikrossa kiehuvaksi. Ota liivatelehdet kylmästä vedestä, purista niistä isoin vesi pois, ja sekoita ne kuumassa mehussa juoksevaksi. Lisää liivatemehu ohuena nauhana täytteeseen, samalla koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kääntele täytteeseen lopuksi mangokuutiot, ja laita täyte jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä.


KAKUN TÄYTTÄMINEN; [päivä ennen juhlia, kestää n.60min]
kakkupohja
suklaatäyte
mangotäyte
n.0,5dl mangomehua
n.1,5dl vadelmalimpparia tai vadelmamehua
2dl vadelmahilloa

Tarvikkeet; terävä pitkä veitsi, puhdas kakkuvuoka, piirtoheitin kalvoa, nokkamuki, kolme isoa lusikkaa tms kapustaa.

Ota kakkupohja jääkaapista, ja leikkaa se terävällä veitsellä neljään osaan. Aloita kakkukerrosten leikkaaminen ylhäältä alaspäin, leikkaa rauhassa kakun reunasta sahaavin liikkein ja pyöritä kakkua hiljalleen samalla, kun leikkaat. Itse teen niin, että pyöritän kakkua hiljakseen ympäri leikatessani, useamman kierroksen, kunnes saan kerroksen leikattua kokonaan irti. Leikkaa koko kakku neljään eri kerrokseen, niin että saat kolme täyteväliä. Tiskaa kakkuvuoka puhtaaksi, kuivaa se. Jos sinulla on käytössä irtopohjavuoka, niin et tarvitse kakun suojaksi paperia tai kalvoa, mutta jos vuokasi on kiinteä, niin leikkaa vuuan pohjalle pohjan kokoinen pyöreä leivinpaperi tai vielä parempaa, pyöreä ympyrä esim piirtoheitinkalvosta - näin kakku ei tartu vuuan pohjaan. Jos tarvitset kakkuvuokaan lisää korkeutta kakkua täyttäessäsi, niin voit leikata kahdesta pitkittäin taitetusta piirtoheitin kalvosta soirot, mitkä laitat vuuan ja kakun väliin, tuomaan lisää korkeutta ja tukea kakun kokoamiselle.

Kokoa täytekakku. Laita vuuan pohjalle kakun tasaisin pinta, paistopinta alaspäin. Kostuta kakkupohja n. 0,5dl.lla vadelmalimpparia. Kostutusneste kannattaa laittaa lasten nokkamukiin, ja sen avulla levittää kostutus tasaisesti koko kakun päälle - muista myös reunat. Levitä pohjan päälle n.1dl vadelmahilloa ja lusikoi puolet suklaatäytteestä pohjalle. Levitä täytettä keskeltä kakun reunoja kohti, ja paina seuraava kakkulevy täytteen päälle. Hiero kakkulevyä täytteen päällä niin, että täyte tiivistyy tasaisesti koko kakulle. Kostuta seuraava kakkulevy n.0,5dl mangomehua. Levitä mangotäyte pohjalle, ja nosta päälle kolmas kakkulevy, paina taas aiempi täyte tasaiseksi kakkulevyllä. Kostuta kolmas kakkulevy 0,5dl vadelmalimpparilla, levitä pintaan vadelmahilloa ja levitä loput suklaatäytteestä kakkupohjalle. Nosta päälle pohjalevy, paistopinta ylöspäin, ja kostuta vielä hyvin vadelmalimpparilla. Laita kakun päälle suojapaperi, -kalvo taikka toisen irtopohjakakkuvuuan pohja, kevyt paino (esim pari kermapurkkia) ja nosta kakku jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.

KAKUN PÄÄLLYSTÄMINEN [juhlapäivän aamu/päivä, kestää n.40-60min]
2prk (5dl) Flora Vispiä (laktoositon)
1prk (200g) mangotuorejuustoa (laktoositon)
1rkl sokeria
Sokerimassasta tehtyä koristelevy, marjoja, karkkeja tai hedelmälohkoja koristeluun, oman maun mukaan.

Vatkaa Flora Vispi napakaksi vaahdoksi, lisää sekaan sokeri ja mangotuorejuusto vatkaten. Ota täytekakku kylmästä, poista päällä ollut suoja, kumoa kakku keskelle tarjoiluastiaa ja poista vuoka. Levitä kakun pintaan kauttaaltaan ohuelti tekemääsi kermavaahtoa, käytä levittämiseen apuna lastaa tai ihan vaan voiveistä. Nosta kakun päälle aiemmin tekemäsi sokerimassa koristelevy, tai jätä päällinen vaahdolla päällystetyksi ja pursota loput vaahdosta kakun reunoille. Itse käytän pursottamiseen eskimon kertakäyttö pursotuspusseja, mitä myydään ihan tavan ruokakaupoissa- Settiin kuuluu 10muovista pussia, ja kolme erilaista pursotuspäätä. Toimii hyvin tottumattomassakin pursotuskädessä :) Laita kakkukupu kakun päälle, ja nosta kakku kylmään odottamaan juhlapöytään nostamista.


Jos tarvitset juhliin isomman kakun, niin se kannattaa tehdä suorakaiteen malliseen lasagnevuokaan. Alla tarvittavat määrät, teko-ohjeet löytyy yltä.


TÄYTEKAKKU, 50-60hölölle

KAKKUPOHJA;
31x23cm kokoinen lasagnevuoka, rasvaa ja korppujauhoja
7dl vehnäjauhoja
3dl perunajauhoja
6tl leivinjauhetta
6tl vaniljasokeria
1tl suolaa
300g pehmeää margariinia (laktoositonta)
6dl sokeria
6 kananmunaa
5dl lämmintä maitoa (laktoositonta)

SUKLAATÄYTE;
4prk (10dl) Flora Vispiä (laktoositon)
3prk (600g) maustamatonta tuorejuustoa (laktoositon)
3levyä tummaa suklaata sulatettuna (laktoositon, esim. Panda)
2levy tummaa suklaata rouhittuna pieneksi (laktoositon, esim. Panda)

MANGOTÄYTE;
2prk (5dl) Flora Vispiä (laktoositon)
1prk (200g) mangotuorejuustoa (laktoositon)
1prk säilykemangoa, säästä mehu!
3 liivatelehteä


KAKUN TÄYTTÄMINEN;
kakkupohja
suklaatäyte
mangotäyte
n.1dl mangomehua
n.3dl vadelmalimpparia tai vadelmamehua
3dl vadelmahilloa

KAKUN PÄÄLLYSTÄMINEN;
3prk (7,5dl) Flora Vispiä (laktoositon)
2prk (400g) mangotuorejuustoa (laktoositon)
2rkl sokeria
Sokerimassasta tehtyä koristelevy, marjoja, karkkeja tai hedelmälohkoja koristeluun, oman maun mukaan.

10 kommenttia:

  1. Juu, kokemusta on kyllä yläkanttiin arvioimisesta :D Tosi komiat kakut ja mikä vaiheiden määrä verraten mun tekemiin :D

    VastaaPoista
  2. Hih, mä ajattelin kirjoittaa nyt kerrankin ihan kaikki vaiheet ylös, jos ne vaikka jotakuta auttaisi. Mutta eihän tämä nyt toki sen ihmeempää ollut, kuin täytekakun tekeminen :)

    Ja kiitos, näistä tuli kyllä mielestäni hienot ja herkulliset - tarkotuksella en laittanut täytteisiin sokeria, ja itseasiassa vähensin sitä tuosta kakkupohjan alkuperäisestäkin ohjeesta, vaikka vielä näistä makeutta kyllä ihan tarpeeksi löytykin :))

    VastaaPoista
  3. Hei! Blogissani on sinulle 11 kysymyksen haaste, toivottavasti otat sen vastaan.
    http://villavalko.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos Kati! :) Olenkin jo aiemmin saanut kyseisen haasteen, mutta eihän tuo haittaa - kiva se on saada näitä haasteita uudemmankin kerran :)

      Poista
  4. Olipa hyvät ja tarkat ohjeet ja tuli kyllä nätit kakut, jo ennen täyttämistäkin, tosi upeat!!
    Oliko hyvän makuiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Näistä tuli kyllä valtavat kakut :D Ja siis mä kyllä tykkäsin kovasti, suklaamousse maistui selkeästi suklaalle, ja suklaarouhe toi siihen suutuntumaa, mango taas sopi tosi hyvin suklaalle kaveriksi, ja raikasti kakkua. Musta oli kiva idea laittaa tuota mangotuorejuustoa myös tuohon pursotuskermavaahtoon - toimi oikein hyvin. Mä laitoin tähän ohjeeseen enemmän vadelmahilloa, kuin itse käytin näissä kakuissa, eli ite laitoin sitä ihan liian vähän, eikä se maistunut oikeastaan lainkaan :p Mutta muuten näistä tuli kyllä oikein hyvät, suosittelen tätä compoa! :)

      Poista
  5. Mä tilaan sulta tuollaiset kakut mun 30v juhliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta iliman muuta! :D Sä et edellisiä pyöreitä kait kerinnytkään vielä juhlimaan virallisesti (värillisesti kylläkin....), niin sitten niihin seuraaviin ;)

      Poista
    2. Edelliset pyöreät jäivtä juhlimatta. Olen kyllä alkanut haaveilemaan sellaisista muuten vaan juhlabileistä. Joiden pääohjelma olisi juoda skumppaa ja syödä kakkuja :)

      Poista
    3. Musta pitää aina käyttää mahdollisuus juhlia, varsinkin jos voi syödä voileipäkakkua, miksei toki muitakin kakkuja! :)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)