maanantai 28. tammikuuta 2013

Kivi, Kivempi, Kivin.

Olenkin täällä jo aijemmin kertonut [useampaankin otteeseen] keräilyvimmastani tiettyjä esineitä kohtaan. Tästä syystä en halua itselleni yhtä ainuttakaan muumi-mukia - kohta olisin jo huuto.netissä maksamassa mukeista suolasia hintoja. Luojan kiitos minulla on kaappi täysi valkoista Teemaa väritettynä oransseilla Hiirenvirna-mukeilla, joten eipä sinne muumeja [onnekseni] mahtuisikaan ;) Monen mielestä lienee eettisesti kyseenalaista kerätä ympärilleen maallista mammona, varsinkin "turhaketta", mutta kaikille lienee oma heikkoutensa, mitä vain pakko saada itselleen, syystä taikka toisesta.

Minulle ne tämä heikkous on Kivi-tuikut. Pidän muutenkin lasista taiteena, ihailen Aaltoja ja Vitriineissä on jotain kovinkin kiehtovaa. Ja jos minulla olisi unelmieni vanha, suuri, puutalo, niin salin ikkunanurkassa helisisi vienosti Ateenan aamun lasikuplat, heijastaen valon varjoja ympärilleen... Toki moni muukin hyvin suunniteltu esine hivelee silmääni, varsinkin monet valaisimet, korut, laukutkin ovat mieleeni, mutta niiden kohdalla maltan vielä ihastella kuvia tai kierrellä kaupoissa katselemassa tuotteita. Yritän aina miettiä ennen kutakin ostopäätöstä, että tarvitsenko ihan oikeasti tätä esinettä, ja mihinkä sen laitan. Tämä järkeily saa minut yleensä aisoihin. Paitsi Kivi-tuikkujen kohdalla.

Niitä minulla on monta. Kolmekymmentäkuusi vuosien saatossa valmistettua väriä, sekä kahdeksan vaihtoväristä, kaikki harmaa-kirkkaita. Taisin saada ensimmäisen aikoinaan kälyltä joululahjaksi, olisikohan ollut 12vuotta sitten, ja siitä se sitten lähti.


Uusia värejä on tullut harvakseltaan, 1-2/vuosi, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Niinpä kiinnostuin, kun nyt keväällä uusia värejä ilmestyi viisi. Mutta miten musta tuntuu, että nämä on nähty jo aijemmin?

Ensimmäisenä jo aijemmat ostokset, missä havaittavissa _pikkasen_ samankaltaisuutta
Vas. Limenvihreä (tuotannossa 2003-2007), oik. Omenanvihreä (2009-)

Vas. Vaalea lila (2004-2012), oik. Laventeli (2013-)

Vas. Keltainen (1988-2012), oik. Sitruunankeltainen (2013-)

Vas. Lohenpunainen (2013-), oik. Pinkki (2003-2004)

Vas. Vaaleanpunainen (2006-2012), oik. Vaalea pinkki (2013-)

Vas. Oliivi (2007-2009), kesk. Metsänvihreä (2013-), 
oik. Sammaleenvihreä (tuotannossa 2006-2009 ja 2011-2012)

Hmmmm, maailmassa on  vaikka mitä upeita värisävyjä, mutta Iittalassa niitä taitaa olla vain kourallinen. mielestäni tässä on jo melkoista kierrättämisen makua :D

Tässäpä muillekin kiinnostuneille Iittalan sivuilta löytynyt listaus Tuotannossa olleet kaikki Kivi kynttilälyhdyt 1988-01/2013 missä nuo värisävyt kyllä selkeästi eroavat toisistaan. Käytäntö on näemmä sitten toinen.

18 kommenttia:

 1. Ohho!!

  Onpas tuttuja uusia värejä. Aikalailla...
  Kai sulla on jo lista lompakossa, mitkä värit sulta puuttuu? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah! :D Sitä listaa mulla ei kyllä ole lompakossa :) Pitäis ottaa printti ja tutkailla tätä juttua, mutta jotain noita värejä on aikasta vaikea tulkita, kun ne on on printissä ihan eri kuin luonnossa. Mutta ainakin Milleniumit ja Ametisti puuttuu, samoin jokunen vihreä.

   Poista
 2. Olen vältellyt viimeiseen saakka noita tuikkuja. Vaikuttaa juurikin sellaiselta hommalta, että kun antaa pikkusormen niin pian niitä on kaapillinen :)

  Suurin osa pareista oli kuin samaa väriä. Tulikohan Iittalan pojilla vahingossa tilattua samat värit uudestaan ja sitten markkinointiosasto keksi niille uudet nimet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkasteltuani tuota listaa, niin eipä ole pojilla aina löytynyt edes uusia nimiäkään... Ihan hirmuhankala yrittää pysyä kärryillä noista eri vihreistä ja sinisistä, jopa ruskeatkin menee keskenään sekasin. Silkkaa hulluutta tämä on :D

   Poista
  2. Ja Kepposka, tajusin juurikin, että nää tuikut olis _just hyvä_ keräilykohde hra Kepposelle!! :D

   Poista
 3. Oi, nää näyttää niin I-HA-NAL-TA yhdessä!!! Mulla on "vaan" yhdeksän eriväristä, ja niiden katselemisestakin kyllä jo nautiskelen... Upea kokoelma sulla!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi KII-TOS Pohdiskelija :) Yleensä pidän näitä ryhmissä, esim. pääsiäisen sävyiset vihreät-keltaiset-ruskeat omanaan, tai punasävyiset-harmaat-liilat omanaan, mutta tämmöisenä värien sekamelskanakin nämä ovat kivan iloisia.

   Poista
 4. Vau, mikä kokoelma. Toistossa on tyyliä! Värikästä talven jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulitkin mieleeni tätä kirjoittaessa, ihan heti tossa alkumetreillä :)

   Poista
 5. Jos haluatte nähdä vastaavan vertailun kuin yllä Kivi -kynttilälyhdyistä samoista Ittalan uusista 2013 väreistä Mariskooleina, samaan tapaan rinnakkain vanhemman tuotannon värin kanssa, silloin ks.:
  Mariskooli!
  mariskooli.wordpress.com/
  Paremmin linkitettynä laajahko sivukokonaisuus löytyy Google haulla sanoilla
  mariskkooli wordpress

  Kun em. linkin avaa, uusin kirjoitus on ylinnä, juuri 2013 uusista väreistä kuvineen vanhoihin verraten.

  Iittala on päivitttänyt uusimmat Kivi -tuikut kuvineen pdf -dokumenttiinsa:
  http://www.iittala.fi/web/iittalaweb.nsf/file/tuotteet_sisustaminen_kivi_all_kivi_2007/$file/Iittala_Kivi_2013.pdf

  Mariskooleista ei ole kuvalllista esitystä, mutta sivun pdf, missä Mariskoolien valmistusvuodet / värit:
  http://www.iittala.fi/web/iittalaweb.nsf/file/tuotteet_sisustaminen_mariskooli_mariskooli/$file/Iittala_Mariskooli_2013.pdf

  Upea kokoelma Teillä Kvi -kynttilälyhtyjä! Onnea keräilyynne!

  Muutamien Kivi -tuikkujen ja Mariskoolien omistaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tuon Iittalan Kivituikkujen pdf-dokumentin olinkin jo linkittänyt tuohon yllä olevaan tekstiin. Omistani oli ainakin vaikea nähdä että mikä oli minkäkin vuoden mikäkin väri, erityisesti vihreän sekä sinisen sävyjä on niin monia, mutta silti kyllä tykkään tuosta pdf-listauksesta.

   Mariskooleihin en ole koskaan lähtenyt. Tosin nyt tammikuussa kattelin niitä alennuksessa olleita kirkkaita skooleja Iittalassa, että ois ne kyllä kauniita tarjoiluastioita joulun kalapöydässä, ja kyllä varmasti mustikkapiirakan kermavaahtokin maistuisi erilaiselta kirkkaasta Mariskoolista tarjoiltuna... Eräällä lapsuuden ystävättärelläni on paljon noita skoolejakin, ja hän on hankkinut aina saman värin Mariskoolin + Kivi-tuikun yht aikaa. Sillä laillakin saa todella kauniita kattauksia.

   Mutta minulle nuo Mariskoolit eivät ole olleet niinkään se juttu, vaan nämä tuikut. Tosin nytkin tässä kirjottaessa harmittelen, kun en ostanut niitä kirkkaita skooleja ;))

   Poista
 6. Onpa mahtava kokelma Kiviä! Tosi iloisennäköistä, kun kaikki värit ovat kauniissa sekamelskassa keskenään! Mutta hämmästyttävän samanvärisiä ovat uudet verrattuna vanhoihin, että on jo vähän noloa Iittalalle.

  Minulla on vain seitsemän, mutta se riittää, koska sopivia tasoja niiden käytölle on rajoitetusti. Taidan olla tylsä, sillä minulla on muutama kirkas, pari savunharmaata, yksi tai kaksi mattalasista. Mutta ne sitten sopivat kaikkeen sisustukseen, kun niitä tosiaan on vain seitsemän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tietkö, vaikka noista värillisistä tykkäänkin, niin suosikkini ovat kyllä nuo vaihtoväriset kirkas-harmaat: niitä voi käyttää missä vaan, yhdistää mihinkä vaan ja jo kahdeksan tuikkua näyttää runsaalta esim kattauksessa. Koska nuo varsinaiset tuikut ovat niin kirjavia, niin pidän niitä esillä tosiaan vähän kausittain, ja erilaisissa pienemmissä ryhmissä - täytyisi olla todella pitkä ja suuri pöytä, mihin voisi kattaa nuo kaikki yht aikaa :)

   Poista
 7. Hyvää Naistenpäivää kaikille!
  Oranssit sävyt... kauniita, mutta mitä mahtavat värinimikkeet sitten olla -
  kuvassa eturivissä keskellä, sen takana "toisessa" rivissä ja tämän vieressä vasemmalla viistosti "kolmannessa" rivissä?

  Itselläni ei ole montaa Mariskoolia eikä Kivi -tuikkuakaan, mutta kevään tullen vaihtuu esillä olevien esineiden värit - yhtään oranssin sävyistä lasiesinettä ei ole kokoelmassa.
  Lime ja Mariskoolina Tradeakn kanpanjaan yksinmyyntiväriksi tehty sitruunankel-
  tainen (2003) ovat kevään suosikkivärejäni, mutta lämminsävinen oranssinkin tai kupariin toisinaan vihahtava pinkki (2003 - 2004)on myös suosikkini, ja se minulta
  puuttuu Kivi -tuikkuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä hei ja hyvää tätä päivää! Nuo tuikut lienee ovat Rion ruskea, Ruskea (se vanhempi tuotannossa ollut) ja Pomeranssi. Sinänsä vähän ruskeaan taittavia sävyjä, mutta tietyssä valaistuksessa hyvinkin oransseja :) Oranssia sinänsä ei olekaan ollut Kivissä tai Skooleissa sävynä.

   Poista
 8. Moikka,
  Sullakin näyttää olevan noita kiviä paljon ja varsinkin uudetkin sävyt. Kerrohan mulle, kumpi noista on vaaleempi sävy Lohenpunainen ja Pinkki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Suppana, tämähän täytyi heti tarkistaa - Lohenpunainen on luonnonvalossa piirun verran tummempi, rusehtavampi, kuin vanha pinkki. Sävyt ovat keskenään hyvin samoja, mutta tummimmasta vaaleampaan "vaaleanpunaisten" sävyt menevät Graniitinpunainen-Lohenpunainen-Pinkki-Vaalea pinkki.

   Poista
  2. Kiitos tiedosta. Mulla taitaa olla Pinkki uusin löytö =)

   Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)