Ihastuin Helmeilevään ohjeeseen, mitä sitten pikkasen muokkasin omaan makuuni sopivaksi. En halunnut pulliin kaneli-täytettä, vaan tein omat vaihtoehdot - kyllä kannatti! :)
KARAMELLISET JA MUSTIKKAISET KIERREPULLAT (20+20 pullaa)
Pullataikina:
3,5dl flora vanillaa
1,5dl maitoa
1 kananmuna
1dl sokeria
1tl suolaa
1-2rkl kaardemummaa (minä laitoin sen koko "putkellisen", mikä on n.1,33rkl)
2pss kuivahiivaa
14dl vehnäjauhoja
150g juoksevaa margariinia/ oivariinia
Kuumenna flora vanilla ja maito mikron kestävässä astiassa lähes kiehuvaksi ja laita seos monitoimikoneen tms kulhoon hitaasti vatkaantumaan. Lisää sekaan muna, suola, sokeri, kaardemumma ja anna sekoittua. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja kuivahiiva. (Koska jauhoja tulee niin paljon, niin voit sekoittaa kuivahiivan ensin pienempään jauhomäärään, jos kulhoosi ei mahdu nuin paljoa jauhoja kerralla.) Lisää jauhoja koko ajan taikinaa sekoittaen. Kun taikina on kovin paksua, jauhot ei meinaa sekoittua siihen, niin lisää juokseva margariini (minusta juokseva-oivariini sopi tähän oikein hyvin) Lisää vielä loput jauhot, pyöräytä taikina kulhosta pöydälle ja vaivaa taikina tasaiseksi käsin.
Laita taikina esim aijempaan jauhokulhoon, peitä kulho liinalla taikka elmukelmulla ja laita kulho kuumalla vedellä osittain täytettyyn tiskialtaaseen [varo ettei liina jää veteen, tai kulhoon mene vettä...] Aina taikinan kohota ainakin 30min, kunnes se on kaksinkertainen.
Leivo kierrepullat.
Laita ensin jäiset mustikat kulhoon sulamaan ja ripauta 1-2rkl perunajauhoja niiden sekaan, sekoita jauhot tasaisesti marjoihin. Levitä sitten uunipellille isoja pullavuokia, tai laita ne muffinssipellin koloihin. Tarvitset noin 20 vuokaa. Laita uuni lämpiämään 220C.
200g Sunnuntai vanilja rahkavalmistetta
0,5dl juoksevaa margariinia/ oivariinia
loraus flora vanillaa
2dl ruokokidesokeria
Laita kulhoon vanilja rahkavalmiste, juoksevaa oivariinia ja sekoita ne hyvin keskenään, tarvittaessa voit notkistaa seosta lorauksella flora vanillaa. Ota puolet pullataikinasta, ja kaulitse siitä ohut (n.2-3mm paksu) suorakaiteen muotoinen levy [minun levystäni tuli lähes tupperin leivonta-alustan kokoinen, ei ihan niin korkea]. Levitä levylle tasaisesti vaniljatäyte, ja ripottele sen päälle runsaasti ruokokidesokeria, niin että koko levy on ruskeana sokerista.
Kääri levy napakaksi rullaksi, saumapuoli kannattaa jättää alaspäin, ja leikka pötköstä n. 1,5cm paksuja paloja, tai jaa se tasaisesti 20.palaan. Nostele palaset pullavuokiin kierrepuoli ylöspäin. Peitä valmis pullapelti leivinpaperilla ja sitten vasta liinalla (pullat sotkee muuten liinan) ja laita pelti lämpimään paikkaan kohoamaan [esim. kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päälle]. Riko yksi kananmuna kuppiin, riko sen rakenne ja voitele kohonneet pullat munalla. Paista pullia uunin keskitasossa, 220C, 10-15min.
Mustikka-täyte:
1-2rkl perunajauhoja
200g Sunnuntai vanilja rahkavalmistetta
loraus flora vaniljaa
ruokokidesokeria
Mustikat on kannattanut sekoittaa jo aijemmin perunajauhojen kanssa kulhossa, niin ne ei ole niin jäisiä/vetisiä täytteeseen. Sekoita toisessa kulhossa rahkavalmiste pehmeämmäksi ja notkista sitä flora vanillalla. Ota toinen puolikas pullataikinasta, ja kaulitse siitä ohut (n.2-3mm paksu) suorakaiteen muotoinen levy [minun levystäni tuli lähes tupperin leivonta-alustan kokoinen, ei ihan niin korkea]. Levitä levylle tasaisesti vaniljatäyte, ja sitten mustikat. HUOM, mustikat eivät riitä koko levylle, mutta levitä ne pitkänreunan mukaisesti suorakaiteen alareunasta ylöspäin, niin pitkälle kuin riittää. [Itse jätin kylläkin alareunaan 3cm korkean alan mihin en laittanut marjoja rullauksen alun helpottamiseksi.] Ripottele koko taikinalevylle, ja varsinkin mustikoiden päälle sokeria.
Kääri levy napakaksi rullaksi, saumapuoli kannattaa jättää alaspäin ja leikka siitä n. 1,5cm paksuja paloja, tai jaa pötkö tasaisesti 20.palaan. Nostele palaset pullavuokiin kierrepuoli ylöspäin. Peitä valmis pullapelti leivinpaperilla ja sitten vasta liinalla (pullat sotkee muuten liinan) ja laita pelti lämpimään paikkaan kohoamaan [esim. kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päälle]. Riko yksi kananmuna kuppiin, riko sen rakenne ja voitele kohonneet pullat munalla. Paista pullia uunin keskitasossa, 220C, 10-15min.
Anna valmiiden pullien hetki jäähtyä, ja koristele ne sitten kaupan sokerikuorrutteella tai tee kuorrute itse tomusokerista ja tilkasta vettä. Tarjoile kahvin, teen tai kylmän maidon kanssa. Nauti hyvässä seurassa, tai jopa ihan yksin :)
Ja kyllä muuten kannatti rohjeta pullan leivontaan! Se olikin paljon helpompaa, nopeampaa ja kivempaa kuin muistinkaan. Tämä pulla oli ihanan mehevää sekä maistuvaa, suosittelen!
______
Ja kyllä muuten kannatti rohjeta pullan leivontaan! Se olikin paljon helpompaa, nopeampaa ja kivempaa kuin muistinkaan. Tämä pulla oli ihanan mehevää sekä maistuvaa, suosittelen!
Juuri herahti vesi kielelle!! Namimaiskis, vaikuttaa makoisan mehevälle. Mäkin haluuuu_uu-uun!!
VastaaPoistaAnna mennä vaan! :)) Tällä reseptillä tulee tosiaan tuo 40, ehkä jopa liki 50 pullaa. Taikinan tekasin n. vartissa, laitoin taikinan kohoamaan, siivosin jälkeni ja kellahdin sohvalle katselemaan tarzania veljenpojan kanssa (voit arvata miten hauska se Cheeta-apina on 10vuotiaan pojan mielestä :)), eli kohotus odottelu meni yhdessä hujauksessa. Ja sitten tuo pullan leipominen taisi viedä n.15-20min/maku, ja sillä aikaa kun leivoin toista makua niin ekat kerkesi hyvin kohoamaan. Paistoaikakin oli ilahduttavan lyhyt!
Poista- Niin kuin huomaat, olen ihan innoissani pullan leipomisen löytämisestä :D Eikä se edes ole kallista, kalleinta taisi olla ruokosokeri tai sitten juokseva oivariini...
Eli huomenna kannattaa tarkistaa kaappien tilanne ja kipasta kauppaan; kaardemummaa on ainakin ostettava, ja sitten leipomaan! ;)
jeeeeeee, pullapäivitys!
VastaaPoistaOlen käynyt kurkkimassa täällä jo tovin, kun mietin, mitäköhän noissa toffeepullissa mahtoi olla sisällä. Kuulostavat täydellisiltä, namnam!
Kuules, voitais tehdä näitä joku kerta sillä teikäläisten keittiön valkoisella cadilacilla - KitchenAid on varmasti suunniteltu nimenomaan tämmöisiä pullia varten :)
PoistaJoooooooo!
PoistaTosin, en tiedä, uskaltaako tätä edes ääneen sanoa, mutta KAt eivät kyllä ole suunniteltuja kunnon vaivaamiseen. Onhan ne nättejä ja helpottavat hommaa, mutta olen ollut ihan yllättynyt, kuinka vähän siinä on vääntövoimaa.
Mitä??!!!!? Et oo tosissas!!! KAn pisteet romahtivat juurikin silmissäni. Tämä otettakoon haasteeksi, ja painitaan se kone ruotuun kera pullataikinan. Nih.
Poistanams, näyttää niin herkulle :P en kyllä meinannut uskoa, ettet muka ole paljoa pullaa leiponut. oothan semmonen kodin hengetär :D
VastaaPoistaNo äläpä! :D Pulla on aina ollut jotensakkin mun kompastuskivi, ja siksi olen lähes vältellyt sen leipomista. Oikein huvitti tota taikinaa kaulitessa notta kyllä mä kaakkuja teen, lamput laitan kattoon, nikkaroin ja teen auton perushuollotkin, mutta pullaa en oo tehnyt, ja sillä nyt vieläkin tästä niin täpinöissä olen :D))) Tästä alkaa mun pullaisa tulevaisuus, tadaa!
PoistaNäyttääpäs hyviltä! Tuollaisella täytteellä varustettu pulla kyllä kelpaisi, perinteinen kanelitäytekin menee, mutta olis vaihtelua.
VastaaPoistaKiitos :) Juurikin muuten älysin, että pulla on jotenkin niin perinteistä, turvallista ja muistoihin vievää, että siihen sopii kyllä hyvin kaveriksi perinteiset maut, kuten vanilja ja mustikka. - Juuu, näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.
PoistaVoi namiskuukkeli :) Kukahan meillä ryhtyisi pullohommiin, että saisi suun makosaksi!
VastaaPoistaIlahdutan oman blogini puolella sinua pikkuhaasteella.
Sä voisit opettaa britille jälleen suomalaisia perinteitä, ja tekisitte yhdessä pullaa! :) Se taikinan vaivaaminen on kyllä jotensakkin meditatiivista.
PoistaJa kiitos ilahdutuksesta, täytyypä ryhtyä listan pohdintaan :))