torstai 2. helmikuuta 2012

Toinen toista

Tänään, 02.02. eli toinen toista on kaksosten päivä. Päivää vietetään nyt kolmatta vuotta.

"Päivällä halutaan korostaa, että kaksosuus on sisaruussuhde, jossa sisaret ovat toisilleen erityisen läheisiä mutta eivät toistensa klooneja.

Tutkitusti kaksoset ovat usein sosiaalisempia kuin yksin syntyneet, koska kaksosuus on oiva ympäristö harjoittaa sosiaalisia taitoja"
Yle uutiset 02.02.2010

Minä olen kaksonen, ja onnellinen siitä. toki en ole koskaan ollut yksönen, ja vertailupohjaa ei ole, mutta kaksonen olen ollut jo yli 33vuotta, munasolun jakautumisesta asti. Minä A-lapsi "Alli" synnyin ensin ja sisko B-lapsi "Bertta" seitsemän minuuttia myöhemmin. Seitsemän on aina ollut onnenlukuni, samoin siskon :) Minulla oli lapsena aina joku jonka kanssa leikkiä, jonka kanssa oppia jakamaan, jonka kanssa opetella yhdessä, jota auttaa ja joka auttaa. 


Vauvoina melkein viisi vuotta vanhempi isoveikka auttoi äitiä kahden vauvan hoidossa. Kun naapurin täti kysyi että mistäs ne teidän vauvat erottaa, niin veikka totesi että helppoa, Allilla on punainen kylpypyyhkeen reuna ja Bertalla oranssi. Perhepäivähoidossa olimme mummun kaksoset, Anja-mummu kun oli aina toivonut omia kaksosia, niin hän sai sitten hoiviinsa meidät, alle vuoden ikäiset kaksostytöt. Aluksi meillä oli maalarinteipillä nimet niskassa, mummun suuri huoli kun oli että entä jos syöttää toisen vauvan kahteen kertaan, ja toinen ei saa mitään. 

Kävimme koulut yht aikaa, ala-asteen samalla luokallakin. Kasvatusoppaiden mukaan suuri virhe minäkuvan rakentumisen kannalta. Meille se ei ollut ongelma, äiti ja isä oli lapsesta asti tehnyt selväksi että Alli on alli ja Bertta on bertta, molemmilla on omat vahvuudet, kiinnostuksen kohteet ja erityistaidot. Meitä ei koskaan kotona kutsuttu kaksosiksi, "likat" kyllä kajahti meidän talossa siinä missä "kakaratkin". Koulussa meillä oli omat ja yhteiset kaverit, pystyimme tekemään yhdessä ja erikseen asioita. Mutta jos jompikumpi koki vääryyttää, niin sisko oli kyllä heti auttamassa. Yhdessä me olimme aivan voittamaton parivaljakko, sanoin puolustimme heikompia.

Nyttemmin aikuisella iällä asumme Bertan kanssa n.30km päässä toisistamme. Soittelemme viikottain, näemme ainakin kuukausittain ja hölisemme niitä näitä. Siskon kanssa on ihana lähteä vaatekaupoille, sisko kun tietää justiinsa mikä toiselle sopii. Ja siskon kanssa on ihana järjestää kekkereitä, ja sisko tuo parhaat tuliaiset maailman reissuistaan. Siskolle voi aina soittaa, sisko ymmärtää yhdestä sanastakin. Ja kaksosten kuudennen aistin vuoksi siskosta ei tarvitse huolehtia maailmankaan äärissä, kun kaksosesta aina tietää kun asiat ovat hyvin :)


Joten toivotan oikein hyvää kaksosten päivää kaikille kaksosille, kaksosten vanhemmille, kaksosten sisaruksille, kaksosten ystäville ja kaksosten sukulaisille. Erityisen hyvää kaksostenpäivää kaksossiskolleni, kaksosserkuilleni ja kaksospikkuserkuilleni! :)

5 kommenttia:

 1. Ja kun kaikkeni yritin, niin onnistuin sotkemaan sitten tyystin tämän poustauksen tekstin, vaihtoehdot oli todella pieni, tai näin suuri. Valitsin näin suuren. En viitsinyt soitta siskolle, vaikka se jos kuka ois sen osannut korjata. Tuskin tosin siskokaan ♥

  VastaaPoista

 2. Hyvää kaksostenpäivää siukku,
  mukava kirjoitus :)

  VastaaPoista
 3. Ihanat kuvat ja ihana kirjoitus!
  Hyvää kaksostenpäivää sinulle ja siskollesikin. Aikamoinen kaksossuku teillä :)

  VastaaPoista
 4. Hyvää Kaksostenpäivän iltaa :)

  VastaaPoista
 5. Ihana juttu, ihanat kuvat! On teillä onnea, kun teillä on toisenne!

  Iloista kaksostenpäivää!

  VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)