maanantai 4. huhtikuuta 2011

Kun pönttö teki pöntön, ei pöllömpää!


Etsiskelin aijemmin sopivaa lamppua puuhuni, ja ihastuin erilaisiin linnunpönttölamppuihin :) Mutta kun materiaali oli oikea, niin malli oli väärä ja päinvastoin. Lisäksi mielestäni liki 200e lampusta, mikä ei edes valaise, on kosolti suolainen hinta. Niinpä päätin tehdä itse lamppuni.

195e ja vähän valoa.

Hain Partolan Bauhausista kaikki tarvittavat materiaalit, Sähköosat löytyivät aikasta helposti, eli lampun kanta, sähköjohtoa, katkasin ja pistoke. Halusin tehdä lampun puusta, ja vieläpä tammesta. Sen takia mainostan tuota Partolan Bauhausia, koska sain sieltä jälleen ihan älyttömän hyvää palvelua. Kummallakaan myyjällä, niin sähköosastolla kuin lautaosastolla ei ilmekkään värähtänyt, kun selitin suunnitelmani. Varsinkin puu-puolen kaveri oikein innostui, ja aloimme etsiä sopivaa materiaalia asenteella "toki semmoseen puuhun pitää saada semmonen lamppu". Mielestäni 8,50e maksava tamminen hyllylevy oli loistava ostos; valmiiksi käsiteltyä, näppärä kuljettaa, mutta riittävän verran sahattavaksi. Bueno.

Minulla oli summittaiset piirrokset pöntöstä, ja niiden perusteella tarvittiin siis kuusi osaa; takaseinä, etuseinä, katto, välipohja mihin kiinnitetään lampun kanta ja kaksi pientä sivuseinää peittämään sähkötyöt ja tukevoittamaan pönttöä.


Ystäväni MI on töissä teatterilla, ja siellä lavastepajassa on kunnon sirkkelit ja pylväsporat ja muut. En ole tainnut mainita, mutta olen harvinaisen tapaturmaherkkä. Tai no en nyt niinkään herkkä, vaan harvinaisuuksien haalija; minulle sattuu juurikin ne jutut, mitä ei pitäisi sattua kenellekään. Jos siis sattuu sattumaan. No mutta siis hommahan on hallussa, kun riskitekijät vaan tiedostaa.

Ja niinpä minä en koskenut mihinkään suuriin hallintalaitteisiin, vaan MI hoiti sahaamisen sekä poraamisen ja minä hiomisen. Osat kiinnitettiin toisiinsa piilotapeilla ja liimalla, että jäljestä tuli mahdollisimman siistiä. Myös ystävämme JV tuli käymään teatterilla, ja teki siinä sitten ohimennen lampun sähkötyöt, vain katkaisijan kiinnittäminen oikeaan kohtaan jäi minulle kotona tehtäväksi.


Siinä temmellyksessä ja tohinassa unohdimme tehdä ripustusreijät pönttöön, ja ne kävin poraamassa ystäväni MTn autotallissa. Tai siis minun piti porata ne reijät, mutta MTn mies JT halusi auttaa, ja porasi ne reijät sitten siinä ohi mennen. Kävin vielä vähän siistimässä pöntön reunoja veljeni verstaalla, ja veljeni PL ehdotti että kyllä sun kannattaa vetää siihen pintaan saunasuojaa, silloin siitä puusta tulee tyylikkäämpi. Seuraavaksi PL vaati minua tekemään niin. Ja totta, pöntöstä tuli jopa vielä parempi!

Ja niin MINÄ tein linnunpönttölampun olkkarin puuhun, missä jo kukkii keväiset kukat! :)

sahaus ja poraus ja kasaus - MI
sähkötyöt ja neuvonta - JV
kiinnitysreijät - JT
pintakäsittely ja neuvonta - PL
ideointi ja hionta ja hengailu ja höpöttely ja katkaisijan kiinnitys ja pinnan öljyäminen ja seinälle ripustaminen - Minä ite :)

12 kommenttia:

 1. Olitpa noheva ;)
  TOSI hieno :) Paljon hienompi kun se kallis.

  VastaaPoista
 2. Upea linnunpönttölamppu. Ja sulla on taitavia kavereita!

  VastaaPoista
 3. Hieno pönttö ja mahtavaa yhteistyötä!
  Tuo vaatis jo polttokolvatut nimimerkit pöntön taakse muistoksi... =D

  VastaaPoista
 4. Kiitos :)

  Ja ihan vaan tarkennukseksi haluan huomauttaa, että olisin osannut tehdä kyseisen pöntön itsekin.

  Mutta siinä käy helposti näin, kun naiset alkavat puuhastelemaan sirkkelin kanssa puusta jotain, että miehillä on monta hyvää ideaa ja konstia toteuttaa ne ideat. Olettekos huomanneet?
  Jos yksikään noista ystävä miehistä taikka veljeni olisi tehnyt kyseisen pöntön, niin he olisivat joutuneet tekemään sen ihan yksin ja ihan itse. Minä kun rupesin tekemään pönttöä, niin kaikki halusivat auttaa ja olla mukana. Minullehan se passaa, kivempihan se on porukalla tehdä! :))

  VastaaPoista
 5. ja eikun vaan sarjatuotantoon :) !

  VastaaPoista
 6. Mitä tästä opimme: Sä vaan olet niin mahtavan ihana olento, että kaikki haluavat auttaa sua (mitä tahansa keksitkään)!!!

  On hiano!

  Onko kuva jo pinterestissä?

  VastaaPoista
 7. Joo, niin sen täytyy olla! :D
  Ja no nyt on pinnattu ;)

  VastaaPoista
 8. Olet varsinainen idea-sampo! Taitavakin olet, jos ovat myös ystäväsi.Ystäväpiiriisi on valikoitunut näppärää ja auttavaista porukkaa.
  Voin vain ihailla ideoitasi ja ennen kaikkea rohkeuttasi toteuttaa ne. Lisäksi toteutukset ovat ihan huippuja...taitaa sinussa olla haltian vikaa :)

  VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)