maanantai 23. elokuuta 2010

Keräilijä kansaa

Suomalaiset ovat syntyjään olleet metsästäjä-keräilijä kansaa. Isovanhempamme opivat tiukkoina pula-aikoina, että kaikki pitää säästää, sillä kaikkea voi jotenkin hyödyntää, joskus. Tässä valossa ei ole lainkaan ihmeellistä, että toiset meistä ovat hamstraajia luonnoltaan. Edellisessä kirjoituksessani Mirka mainitsi kertyneistä palasaippuoista ja Heli kertoi haalivansa kynttilöitä. Itse hamstraan ihan kaikkea. Oikeasti.

Kaikkien kädentaitoharrastuksieni yhtenä osana on jollakin asteella hamstraus. Opettelin kutomaan ja virkkaamaan, ja nyt minulla on lankoja kaksi jätesäkillistä. Mikä riittänee kosolti pitkään, koska kudon vain pipoja ja virkkaan kukkia. Korttiaskartelun myötä kaappini ovat täynnä laatikoita, mitkä pursuavat kaikkia tykötarpeita. Ikinä ei voi tietää mitä tarvitsee. Siksi onkin hyvä, että esim pelkkiä timanttitarroja on yksi oma laatikollisensa. Aloin väkertämään vetuketjukukkia rintakoruiksi, ja nyt minulla on 4kiloa vetoketjuja. [Ymmärrettävästi en edes kehtaa ottaa kuvia näistä kaikista tykötarpeista, muutenhan voisin vaikka tajuta, että en tarvitse yhtikäs enempää mitään kädentaitojutskia.]

Olenkin maininnut jo hurahdukseni Kivi-tuikkuihin. No nyt niitä on 38kpl. Astioita hamstraan kiilto silmissä. Siksi olen laatinut itselleni säännön, että astioiden pitää olla valkoisia, ja ostan aina enintään 8 kutakin. Puolitusinaa on vähän, ja tusina ihan liikaa. Niinpä minulla on esim. kaikki koot Teeman lautasista, x8. Paitsi se semmoinen pullalautasen kokoinen, niitä on sitten 24. Onhan sekin toki kahdeksalla jaollinen... Poikkeuksia toki säännöstä voi tehdä, jos löytää jotain ihan hirmukivaa ja hirmuhalvalla, niin sitten se on vaan ihan pakko saada. *selittelee uusia Teema-mukeja, mitkä saattaa löytää tiensä meille*
Astioiden hamstraamista jatkan edelleenkin, ja keksin niille uusia säilytysmuotoja, ja kun näin syntyy tyhjää tilaa, niin senhän voi vaikka täyttää uusilla astioilla, tadaa! Muutenkin, siihen on syy miksi lähes kaikissa kotini huonekaluissa on jokin säilytysominaisuus. Vain sohva, nojatuoli ja korituoli ovat poikkeus. Vaikka olenkin kyltymätön lajini edustaja, niin huolehdin ja järkeilen, että kaikelle hamstratulle on oltava paikkansa. Joitain ideoita löytyy "säilytys"-tunnisteen takaa :)

Näinhin kuviin, näinhin tunnelmiin, mitä sinä hamstraat?

Ikinä ei tiedä kuinka montaa keltaista patalappua sitä voikaan tarvita. 
Vein jo 6kpl töihin, että voin tarvittaessa hamstrata lisää...

Pinnejä ei vaan voi olla liikaa! 
Mitä siitä jos ihminen käyttääkin aina sitä yhtä ja samaa klipsua, 
mikä on nytkin tukassa eikä tässä kuvassa...

Hammasharjoja. 
Tosin itse käytän sähköhammasharjaa, 
joten nämä ovat jos joku joskus sattuu vaikka tarvitsemaan.

Serviettejä. Ja tässä vain avaamattomat paketit. 
Onneksi ostin viimeksi IKEAsta noi alakulmassa olevat säästöpakkaukset, 
nämähän olisivat voineet vaikka loppua kesken. 
(Kaikkihan tietää kuinka usein serviettejä käytetään.)

Koristekiviä. 
Ikinä ei tiedä jos vaikka johonkin tarvitsisi, 
niin hyvähän se on olla, 
varsinkin kuutta erisävyä sinistä, 
kun kodissani mikään ei ole sinistä.

Kynttilöitä. 
Ikinä ei tiedä jos vaikka maailma pimenee, joten hyvähän se on olla käden ulottuvilla noin 280tuikkua ja 130pitkää kynttilää. Onneksi niitä on kyllä lisää ikkunalaudoilla, parvekkeella ja keittiössä, etteivät vaan pääsisi loppumaan...

12 kommenttia:

 1. Hih, olet kyllä aika hamsteri!!

  VastaaPoista
 2. :D

  Mussa on itsessäni pienesti hamsteria. Mutta mun mies on pahempi hamsteri. Tästä tarina: olimme reisussa Prahassa ja kas kummaa siellä oli edelleen myynnissä samaa kristallisarjaa, jota minulla oli vähän 10 vuoden takaa. Tarkkaan mietin, että millä valikoimaa täydentäisin ja tein ostokset. Mies meni myöhemmin kauppaan ja osti about kaiken sarjaan kuuluvan maljakoita myöten ja firma POSTITTI ne meille Suomeen. Mä sain ne joululahjaksi. Meinasin jo hyytyä pakettien avaamiseen. Säästäväisten vanhempieni ilmeet olivat kyllä näkemisen arvoiset, etenkin äitini tsemppasi ja tsemppasi että sai pidettyä mölyt mahassaan.

  Meillä on varmaan pari kuutiota kirjoja kellarissa, astioita vaatehuoneessa, yli 10 taulua varastoituna, pari ylimääräistä pöytää. Nyt alkoi ahdistamaan.

  PS. Eilen päivittelin kälylleni tätä hamstraamista ja hän tunnusti, että pikaisella tarkastelulla, hänellä näytti olevan yli 40kg lankaa

  VastaaPoista
 3. Voi hyvän tähen :D :D
  Pidän aina tyhjennysviikkoja eli esim.kun grillailtiin kesällä, niin käytettiin jouluservettejä kun niitä oli laatikot pullollaan. Nyt ei oo enää.
  Ja se on ihan totta, että asioita on hyvä olla varalta...suuret määrät. Koskaan ei tiä koska tarttee!!
  Multa löytyy myöskin isot määrät kynttilöitä ja koristekiviä. Niin ja simpukoita ja servettejä. Sitten kaikkee muuta roinaa tulee haalittua nurkat väärälleen. Pitäs isompi talo saada...:P

  VastaaPoista
 4. Buahhahhaa :D :D :D Ei pysty edes kommentoimaan mitään, kun niin naurattaa! Sitä paitsi, koska kaikelle kansalle on tehty jo tiettäväksi perin vaatimaton palasaippuaharrastukseni ;), niin ilmeisesti täytyy tulla asian tiimoilta kaapista ulos myös omassa blogissani...

  VastaaPoista
 5. Mirka darling, paljastin osaltasi vain ne palasaippuat. Olen tosin kuullut huhua, että sinulla saattaa olla kätköissäsi jotain muutakin... ;))))
  Sitä poustausta odotellessa! :D

  Sanna-Mari, mullapa ei ole yksiäkään jouluservettejä, tadaa!! (Pitäisköhän hankkia...) Toisaalta, en ole yhtään joulua ollut kotona, vaan muiden herkkupatojen ääressä, joten saattaapi olla että ehkä en niitä tarvitsekaan, ehkä.

  Ja rva Kepponen, arvostan suuresti herra Kepposta! :D Ja katos on sitten mistä antaa, kun pojat lähtevät omillensa. (Ja kaikki tiedämme miten siinä käy, sittenhän on ihana päästä shoppailemaan kaikkea uutta uuteen kotiin.)

  Isä meillä on samanlainen hamsteri kuin minäkin, se tosin kärsii sulovileensyndroomaa; pakkohan se oli ostaa kun halavalla sai! Työkalut, ruuvit ja mutterit on sen herkkäkohta. Sitten se neitsytluonteen tarkkuudella järjestelee niitä kellarin työhuoneessaan omiin lokeroihinsa, ja on onnellinen.

  Heli, missä on kuvat sun kynttilöistä? ;)

  VastaaPoista
 6. Eihän tässä voi muuta kuin hymyillä.Eniten huvitti nuo hammasharjat! xD Astioita, niitähän ei voi olla liikaa. Minä aina kauhulla ajettelen että jos astiastostani hajoaa jotakin (ja ainahan sitä jotain joskus hajoaa),täytyy olla "hajoamisvaroja". Niin ja mitäs jos paperiala tekee taas lakon (tälläkertaa pidemmän), voi servieteistä olla silloin hyötyä jonkin muun pyyhkimiseen kuin suun ;D

  VastaaPoista
 7. Meillä täällä paperitehdaskaupungissa paperia riittää! :))

  Tuo hajoamisvara on tosi hyvä perustelu, käytän kans sitä jatkossa. Sulla tosin on paljon niitä vanhoja kauniita astioita, mitä monet muutkin näyttää tämän blogimaailman perusteella keräilevän. Niitten kanssa saakin olla varovainen, etteivät hajoa, varsinkin jos ne on saatu perinnöksi joltain rakkaalta. Mulla kun on tota Teemaa, Kokoa ja Kartioita, muutama lahjaksi saatu ja loput ihan ite hullunkiilto silmissä ostanut, niin niitä ei kait tarttis kauheesti haalia kaappeihinsa... Vai olisiko olemassa edes pienen pieni mahdollisuus, että Iittala lopettaa valkoisen Teeman valmistamisen tässä lähiaikoina?? :)

  Joo, myönnän avoimesti, oon pipi. Ja tykkään hamstrata kaikenlaista. MOT.

  VastaaPoista
 8. Mut tää postaus oli ihan mielettömän ihana koska se vaan yksinkertaisesti sai hymyn huulille =) Mulla on paha tapa hamstrata skräppipapereita... Ja nyt just kävin niitä läpi niin mietin että miksi ihmeessä mä olen muutaman niistä edes ostanu kun ne on niin ööö, vähemmän kauniita mun mielestä... =)

  VastaaPoista
 9. Juupa juu, nauruhermot koetuksella täällä!!! Hurjan hauska juttu tämä!

  Löydän tuota hamsteria ehdottomasti myös itsestäni, mutta onneksi tilanpuute rajoittaa pahimpia. Minulta löytyy jättisuuri laatikollinen kaikenlaista kosmetiikkaa matkoja varten. Siellä on myös hotellista saadut käyttämättömät aivan liian suuret froteetohvelit - milloinkahan olen ajatellut niitä käyttää.

  Kynttilälaatikoita minulla on pari, vaikka viime talvenakin olin iltaisin niin väsynyt, etten juuri poltellut muita kuin tuikkuja! Korutarvikkeiden hamstraus on aivan kamalaa, kun en tee koruja ollenkaan samaa tahtia. Askartelutarvikkeitakin alkaa kertyä ja ne vievät PALJON enemmän tilaa kuin korutarvikkeet...

  Jos tilaa olisi enemmän, minulla olisi monta eri settiä astioita, että kattauksiin saisi vaihtelua. Ja meillähän siis katetaan ruokapöytä kahdeksalle tai enemmälle öbauttiarallaa kerran vuodessa.

  Haltiakummi, minulla on sinulle tunnustus blogissani. Käypä noutamassa, jos haluat!!! : D

  VastaaPoista
 10. Joo-o, hamsteri mikä hamsteri, minä myös. Itselläni se on enempi keskittynyt siihen, että juuri mitään en heittäisi pois -liki kaikkea kun voi vielä käyttää johonkin muuhun. Vrt. vanhat vaatteet siivousrievuiksi taikka matonkuteiksi, ja lasten leikkeihin voi jemmata yhtä jos toista purnukkaa ynnä muuta. Ja jos joku on heittämässä jotakin pois niin meikä kurvaa yleensä pelastajaksi. Arvata saattaa, että nurkissa tosiaan pyörii yhtä sun toista, joita kaikkia kyllä varmasti vielä jonakin päivänä tarvitaan... Teenkin kyllä monia projektejani ex-tempore mielijohteista, useimmiten materiaalit löytyvätkin omista nurkista.

  VastaaPoista
 11. :) No toi oli Kaisa niiiin arvattavissa :) Mutta sä ootkin niin ihailtavan taitava ja kekseliäs, että sulla ne rojut saattaa jopa joskus tulla käytettyä, ja kokea uuden elämän jonakin hienona aarteena.
  Mä en saa ikinä käytettyä noita kaikkia serviettejä, taikka kynttilöitä :)

  VastaaPoista
 12. Minä kerään vanhoja tai vanhannäköisiä peltipurkkejä. Aivan ihania on Pauligin uudet designpurkit, minulla on ne kaikki kolme. Lisäksi sitten muitakin. Muutenkin kaikki purnukat, korit, laatikot kiinnostaa ja niille yleensä tällä sälän/rojunkerääjällä löytyy täytettä. Drinkkitikkuja keräilin ennen, mutta nyttemmin jäänyt baarittelun vähennyttyä (ja aikuistuttuani..). Servettejä meillä on kanssa iso laatikollinen, mutta käytämme niitä mieheni kanssa ihan arkikäytössä esim.voileivän alle, kun olkkariin menee kahvikupin kanssa syömään.
  Kynttilöitä löytyy kanssa, mutta poltamme niitä myös oikeasti tosi paljon taven aikana. Alkuun ei olohuoneessamme ollut muuta valoa kuin kynttiläkruunu. Tosin paljo ikkunoita ja samassa tilassa keittiö, jossa lamppu. Mutta siihen upposi tuikkua läjäpäin.

  T:Sofia

  VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)