torstai 28. lokakuuta 2010

Aatsipoppaa, tytötkin keitti soppaa....


Syksyllä kattilassa porisee kaikenlaista. Itse tykkään tehdä hyvää kasvissosekeittoa ison ison kattilallisen, mihin sitten maun mukaan lisäilen kaikenlaista.

KASVISSOSEKEITTO

Lainataan äitiltä 5litran kattila, missä kuumennetaan öljy, johonka laitetaan kasviksia maun mukaan, esim.

2-3 keltasipulia
1/2 nauris(n.300g)
6-8 porkkanaa (n.600g)
4 jauhoista perunaa
1 bataatti
4 kotimaista omenaa
1-2 valkosipulin kynttä


Kaikki kasvikset pestään, kuoritaan ja pilkotaan n.1cm kuutioiksi. Valkosipuli pilkotaan ihan pieneksi. Kaikki ainekset lisätään kattilaan kypsymisjärjestyksessä, kuullotetaan hetki ja lisätään päälle vedenkeittimestä kiehuvaa vettä, niin paljon, että kasvikset nippa nappa peittyy kattilassa. Annetaan kiehua ja porista niin kauan, että kasvikset on pehmenneet. Kasvikset soseutetaan tasaiseksi soseeksi esim. sauvasekoittimella.

Sose maustetaan pippurilla ja suolalla, ja lisätään 5-6dl ruokakermavalmistetta, ja kuumennetaan keitto kiehuvaksi. Tarvittaessa voi lisätä vielä vettäkin, jos haluaa keitosta "laihempaa".

Soppaa voi aina soveltaa. ruokakermavalmisteesta osan (tai kaikki) voi korvata maustetulla ruokakermalla, esim Kipparijuuston makuisella, taikka ihan vaan kasvisliemellä. Tarjoillessa soppaan voi lisätä ihan mitä vaan maun mukaan, esim pakastemaissia, katkarapuja, kinkkusuikaleita, leipäkrutonkeja, paahdettuja pinjansiemeniä, nacho-sipsejä murskattuna, pestoa, chilikastiketta taikka raejuustoa.

Tällä kertaa lusikoin sopan kera maissin, katkarapujen ja sweet chili thai-kastikkeen. Oli kyllä hyvää!

5 kommenttia:

  1. Namilta kuulostaa!
    Itte en oo koskaan tehny kotona kasvisosekeittoo :-O

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa oikein hyvältä! Itse teen useimmiten pikaversion.. pakasteperunasuikaleita ja vaikka pakastekukkakaalia vaan ja sitten kypsän ja soseutetun keiton joukkoon jotain tuorejuustoa (esim valkosipulia tai ruohosipulia tai mustapippuria). Ja kaveriksi lämpimiä leipiä jos jaksaa.. Itse tykkään kasvissosekeitosta todella paljon. Miksiköhän sitä ei tuu silti tehtyä kovinkaan usein.. ja miksei tuu tehtyä ihan aidoista aineksista vaan melkein aina tosiaan teen puolivalmis-pakasteista...

    VastaaPoista
  3. Meillä 3/5 perheestä on sitä mieltä, että kasvissosekeitto samoin kasviskiusaus on Noita Nokkosen lapsille lähettämä kirous. 1/5 perheestä syö äärimmäisessä hätätapauksessa. Mun ei tartte siis paljoa kasvissosekeittoja keitellä ;)

    VastaaPoista
  4. Kasvissosekeitto on Ihanaa, pehmeää ja suloisen lämmittävää! Ja terveellistä!
    Jaa-a, pitäisiköhän oikein repäistä ja tehdä se iso kattilallinen ja pakastaa osa annoksiksi työevääksi. Makoisaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  5. Meillä kantakodissa ei soppia keitelty, paitsi laskiaisena hernesoppaa ja kerran kesässä sommarsoppaa. Muutoin mentiin ihan vaan peruna+murusoosi tai makkarasoosi-linjalla, väliin makaroonilootaa ja uunissa haudutettua kanaa. Niin se meni silloin 80-luvun Suomessa :)

    Itse löysin kasvissosekeiton vasta opiskeluaikana. Valmistaminen ei vienyt juurikaan aikaa, pienillä muutoksilla sai keitosta ihan uudenlaisen, ja perusraaka-aineet (sipuli, porkkana, peruna) eivät maksaneet juuri mitään! Sekaan sai laittaa ihan mitä vaan mielen mukaan, taikka jääkaappitilanteen mukaan. Ja juurikin ne Helin mainitsemat tuorejuustojen jämätkin sai kätsysti käytettyä.

    Tällä kertaa ihastuin tuohon kipparijuusto-ruokakermaan. Siitä tuli kiva mieto savuinen maku. Hyvin voisi kokeilla muitakin makuja, esim sitä kolmea sipulia...

    No mutta joo, soppaa kannattaa ja kuuluukin soseutella kerralla isompi erä, kuttua koko kylä koolle, taikka pakastaa loput nopeaksi evääksi, töihin mukaan otettavaksi. Mulla on vieläkin 8rasiaa pakkasessa, sieltä sitä sitten saa :)))

    VastaaPoista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)